Crypto nieuws

  Crypto pump-and-dump: hoe kun je dit identificeren en voorkomen?

  Cheval de Vie

  2022-07-16

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Binnen de wereld van crypto is pump-and-dump een bekend fenomeen. De fraude misleid beleggers tot het kopen van pumped tokens. Hoe kun je dit herkennen én voorkomen?

  Opgeblazen tokens

  Pump-and-dump richt zich op het misleiden van beleggers tot het kopen van kunstmatig opgeblazen tokens. Ze worden gepromoot door bekende sterren en influencers. Het is belangrijk dat beleggers zich goed laten informeren over het crypto ecosysteem.

  Zeker tijdens de dalende trend op de markt en het afwachten op een stijgende lijn. Beleggers moeten daarom goed weten waar ze in investeren. Dit betekent dat je extra alert moet zijn op frauduleuze projecten of het zogenaamde pump-and-dump fenomeen. 

  Georganiseerde fraude

  Pump-and-dump betreft een georganiseerde fraude. Beleggers worden overgehaald tot het kopen van opgepompte tokens. Een recent voorbeeld daarvan is de SafeMoon token. SafeMoon is een pump-and-dump regeling die gepromoot wordt door beroemdheden.

  Zoals Lil Yachty, Nick Carter en YouTube influencer Jake Paul. Een belegger koopt pumped tokens tegen een opgeblazen prijs. Beleggers die veel tokens in hun bezit hebben verkopen die op dat moment. Er volgt een directe prijs crash. 

  Promotie door beroemdheden zoals Nick Carter

  De pump-and-dump schema's worden verpakt en aangeprezen als een manier voor het creëren van de volgende partij cryptocurrency miljonairs. Beleggers moeten dus goed geïnformeerd zijn om pump-and-dump fraude te kunnen identificeren en vermijden.

  Pump-and-dump regelingen maken vaak 3 valse beloften. Zoals een gegarandeerd en abnormaal hoog rendement, de steun van beroemdheden en het oplossen van problemen in het dagelijkse leven.

  SafeMoon

  Het succes van een cryptocurrency op lange termijn is sterk afhankelijk van de use-cases die het dient. Influencers die pump-and-dump promoten de use cases die het token dient. 

  Beroemdheden worden bij dergelijke projecten betrokken door vooruitbetalingen. Vaak in contant geld of de eigen tokens van het project.  Vervolgens brengen zij de frauduleuze tokens op de markt aan hun volgers en fans. Vaak met beloften van hoge opbrengsten. 

  In het geval van SafeMoon werden beroemdheden beschuldigd van een langzame "rug pull". Het handelsvolume van retailbeleggers bleef namelijk opgeblazen of pumped.

  Binance waarschuwt

  Binance is de grootste crypto exchange ter wereld. De exchange waarschuwt zijn gebruikers voor pump-and-dump. Het bedrijf zegt dat beleggers geen advies van sterren moet aannemen. In de volgende bull-cyclus zullen crypto beleggers hun inspanningen opvoeren.

  Dit om de verliezen van de huidige bearmarkt goed te kunnen maken. Juist dan is het opletten geblazen. Met deze informatie zullen fraudeurs kansen vinden om onoplettende beleggers te duperen. Bijvoorbeeld door het voorstellen van onrealistische winsten. 

  Elon Musk en pump-and-dump?

  Zelfs Elon Musk werd onlangs beschuldigd van het manipuleren van de crypto prijzen. De beschuldiging was afkomstig van de Zuid-Afrikaanse miljardair Magda Wierzycka. De zakenvrouw vindt dat de social media activiteiten van Musk gevolgen hebben op de prijs van Bitcoin.

  Ze stelt zelfs dat de SEC hier onderzoek in moet laten doen. Wierzycka is van mening dat Musk bewust de prijs van Bitcoin heeft opgepompt via een tweet. Daarin wordt Tesla genoemd als de koper van BTC met een waarde van 1,5 miljard dollar. 

  Elon Musk zou daarna een groot deel van zijn blootstelling op het hoogtepunt hebben verkocht. 

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Crypto derivaten bereiken recordhoogten in dagelijkse handelsvolumes

  Redactie

  mrt. 1, 2024

  Leestijd: 2 min

  Deze week meldden Deribit en Coinbase Institutional recordhoogtes voor de activiteit en handelsvolumes van crypto-derivaten.

  *
  Nieuws

  Spot Bitcoin ETF naar nieuw record hoogtepunt van $680 miljoen

  Femke Wassink

  feb. 28, 2024

  Leestijd: 2 min

  Spot Bitcoin ETF's bereiken een nieuw recordhoogtepunt van $680 miljoen. Dit terwijl de Bitcoin bull market een versnelling opschakelt en in rap tempo toeneemt.

  *
  Nieuws

  Changpeng Zhao wil volledige aandeel Binance inzetten als borg om naar VAE te reizen

  Redactie

  jan. 25, 2024

  Leestijd: 2 min

  Voormalig CEO van Binance Changpeng Zhao wil zijn volledige aandeel in Binance inzetten om tijdelijk naar de Verenigde Arabische Emiraten te reizen. Waarde? 4,5 miljard dollar.