Crypto nieuws

Crypto pump-and-dump: hoe kun je dit identificeren en voorkomen?

Cheval de Vie

2022-07-16

Leestijd: 2 minuten

*

Binnen de wereld van crypto is pump-and-dump een bekend fenomeen. De fraude misleid beleggers tot het kopen van pumped tokens. Hoe kun je dit herkennen én voorkomen?

Opgeblazen tokens

Pump-and-dump richt zich op het misleiden van beleggers tot het kopen van kunstmatig opgeblazen tokens. Ze worden gepromoot door bekende sterren en influencers. Het is belangrijk dat beleggers zich goed laten informeren over het crypto ecosysteem.

Zeker tijdens de dalende trend op de markt en het afwachten op een stijgende lijn. Beleggers moeten daarom goed weten waar ze in investeren. Dit betekent dat je extra alert moet zijn op frauduleuze projecten of het zogenaamde pump-and-dump fenomeen. 

Georganiseerde fraude

Pump-and-dump betreft een georganiseerde fraude. Beleggers worden overgehaald tot het kopen van opgepompte tokens. Een recent voorbeeld daarvan is de SafeMoon token. SafeMoon is een pump-and-dump regeling die gepromoot wordt door beroemdheden.

Zoals Lil Yachty, Nick Carter en YouTube influencer Jake Paul. Een belegger koopt pumped tokens tegen een opgeblazen prijs. Beleggers die veel tokens in hun bezit hebben verkopen die op dat moment. Er volgt een directe prijs crash. 

Promotie door beroemdheden zoals Nick Carter

De pump-and-dump schema's worden verpakt en aangeprezen als een manier voor het creëren van de volgende partij cryptocurrency miljonairs. Beleggers moeten dus goed geïnformeerd zijn om pump-and-dump fraude te kunnen identificeren en vermijden.

Pump-and-dump regelingen maken vaak 3 valse beloften. Zoals een gegarandeerd en abnormaal hoog rendement, de steun van beroemdheden en het oplossen van problemen in het dagelijkse leven.

SafeMoon

Het succes van een cryptocurrency op lange termijn is sterk afhankelijk van de use-cases die het dient. Influencers die pump-and-dump promoten de use cases die het token dient. 

Beroemdheden worden bij dergelijke projecten betrokken door vooruitbetalingen. Vaak in contant geld of de eigen tokens van het project.  Vervolgens brengen zij de frauduleuze tokens op de markt aan hun volgers en fans. Vaak met beloften van hoge opbrengsten. 

In het geval van SafeMoon werden beroemdheden beschuldigd van een langzame "rug pull". Het handelsvolume van retailbeleggers bleef namelijk opgeblazen of pumped.

Binance waarschuwt

Binance is de grootste crypto exchange ter wereld. De exchange waarschuwt zijn gebruikers voor pump-and-dump. Het bedrijf zegt dat beleggers geen advies van sterren moet aannemen. In de volgende bull-cyclus zullen crypto beleggers hun inspanningen opvoeren.

Dit om de verliezen van de huidige bearmarkt goed te kunnen maken. Juist dan is het opletten geblazen. Met deze informatie zullen fraudeurs kansen vinden om onoplettende beleggers te duperen. Bijvoorbeeld door het voorstellen van onrealistische winsten. 

Elon Musk en pump-and-dump?

Zelfs Elon Musk werd onlangs beschuldigd van het manipuleren van de crypto prijzen. De beschuldiging was afkomstig van de Zuid-Afrikaanse miljardair Magda Wierzycka. De zakenvrouw vindt dat de social media activiteiten van Musk gevolgen hebben op de prijs van Bitcoin.

Ze stelt zelfs dat de SEC hier onderzoek in moet laten doen. Wierzycka is van mening dat Musk bewust de prijs van Bitcoin heeft opgepompt via een tweet. Daarin wordt Tesla genoemd als de koper van BTC met een waarde van 1,5 miljard dollar. 

Elon Musk zou daarna een groot deel van zijn blootstelling op het hoogtepunt hebben verkocht. 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.