Crypto nieuws

Nieuwe crypto scam GBTC giveaway op Twitter (X) van $25 miljoen

Redactie

2023-09-09

Leestijd: 2 minuten

*

Een zogenaamde GBTC giveaway van $25 miljoen op social mediaplatform X of voorheen Twitter, is ontmaskerd als scam. De naam van Grayscale is daarvoor misbruikt. Het probleem met de blauwe vinkjes leidt tot aanzienlijk meer scam.

Grayscale Bitcoin Trust

Berichten op X focusten zich gisteren en eergisteren op de Grayscale Bitcoin Trust of GBTC. Dit is één van de meest besproken onderwerpen in de crypto wereld. Deze trust kan binnenkort mogelijk worden omgezet in een traditioneel financieel beleggingsinstrument of ETF.

Dat is mogelijk dankzij een recente rechterlijke overwinning. De scam omvatte een bewering dat er $25 miljoen van een nieuwe token genaamd GBTC zal worden verdeeld onder mensen die een bepaalde website bezoeken. Maar natuurlijk zit er een addertje onder het gras.

@Grayscale_FND account is scam

Het account dat deze beloftes maakt is @Grayscale_FND. Dit account heeft niets te maken met het echte bedrijf Grayscale. Dat heeft een woordvoerder van Grayscale gisteren bevestigd. Kortom, social media platform X of voorheen Twitter heeft te maken met een scam.

Blauwe vinkjes betekenen problemen

Voordat Elon Musk Twitter overnam en het omdoopte tot X, was een blauw vinkje een teken dat een account geverifieerd was. Nu is het een symbolische $8 per maand betaling geworden. Daardoor schieten scams zoals deze als paddestoelen uit de grond.

Het echte @Grayscale X account heeft een gouden vinkje. Dit is een teken dat gereserveerd is voor bedrijven en andere 'officiële' organisaties. Maar zelfs dan kunnen gebruikers nog in de val trappen. Zeker omdat @Grayscale_FND het logo van het echte Grayscale (mis)bruikt.

Jaarlijkse schade van $872.000

Een onderzoek wat dateert uit augustus jongstleden laat zien dat scams en giveaways op X jaarlijks goed zijn voor een verlies van maar liefst $872.000. Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van een zogenaamd Giveaway Scam Hunter systeem.

Door dit systeem continu te laten draaien op het social media platform, konden de onderzoekers een omvangrijke dataset samenstellen van Twitter lijsten en gekoppelde websites die valse cryptocurrency giveaways promoten.

Het systeem bevat onder meer een model voor natuurlijke taalverwerking. Dit model moet titels en omschrijvingen analyseren om keywords te detecteren die verband houden met giveaway scams. Vervolgens wordt een adres extractor gebruikt om de wallet adressen te verwijderen.

3,7 miljoen X gebruikers als doelwit

De omvang van het probleem is enorm. De analyse van de data onthulde de enorme hoeveelheid crypto scams op Twitter. Meer dan 95.000 scam lijsten werden gemaakt door bijna 90.000 accounts. Zij hadden meer dan 3,7 miljoen gebruikers als doelwit.

De scam activiteit piekte in de maanden dat de crypto prijzen omhoogschoten. Hieruit blijkt dat scammers inspelen op de markttrend.

Waakzaam zijn

De nieuwe scam op X van Elon Musk kwam aan het licht nadat een journalist hierover werd getipt. Als het scam account @Grayscale_FND jou niet volgt, is het ook niet mogelijk om directe berichten te sturen. Dit maakt contact met de scammers moeilijk.

Grayscale is eigendom van Digital Currency Group. X van Elon Musk was niet bereikbaar voor commentaar. Ook in de wereld van cryptocurrency is waakzaamheid essentieel. Laat je op X dus niet zomaar misleiden door blauwe of zelfs gouden vinkjes.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.