Crypto nieuws

  Crypto zakelijk kopen

  Cheval de Vie

  2022-08-07

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

  Het is namelijk mogelijk om crypto zakelijk te kopen. Hoe je crypto kunt kopen als bedrijf? Dat lees je in dit artikel. Verder vind je in dit artikel ook tips over het crypto kopen als bedrijf.

  Wat is crypto zakelijk kopen precies?

  Veel mensen speculeren op een stijging van cryptocurrency. Zij kopen bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum en hopen dat de koers (flink) gaat stijgen. Als dat het geval is, is het op een gegeven moment lonend om uit te cashen.

  Cash je bijvoorbeeld met 20% winst uit? Bij een investering van 100 euro levert je dit al een winst van 20 euro op. Een dergelijke investering kun je prima als particulier doen.

  Dit betekent dat je een account bij een broker aanmaakt, alle gegevens invult en vervolgens geld naar je account overmaakt. Met dit geld kun je vervolgens de gewenste coin(s) kopen.

  Dit werkt precies zo als je een bedrijf bent. Als bedrijf zijnde is het ook mogelijk om crypto te kopen. Ook hierbij speculeer je hoogstwaarschijnlijk op een koersstijging.

  Het belangrijkste verschil is dat je dit met bedrijfsgeld doet. Je betaalt dit geld dus niet vanaf je privé rekening, maar vanaf je zakelijke rekening.

  Is het legaal om zakelijk crypto te kopen?

  Ja, het is volledig legaal om zakelijk crypto te kopen. De wet in Nederland schrijft namelijk voor dat je zakelijk mag/kunt investeren in talloze beleggingsproducten.

  Je kunt hierbij denken aan aandelen en ETF’s, maar ook aan edelmetalen en cryptocurrency. Het is wel een feit dat voor elk beleggingsproduct andere wetten gelden.

  Aangezien de wereld van crypto nog in de kinderschoenen staat, valt het in deze wereld mee wat betreft wetten en regels. De verwachting is wel dat dit in de komende jaren (flink) gaat veranderen.

  Kan elk bedrijf investeren in crypto?

  Ja, in principe kan elk bedrijf investeren in crypto. Ongeacht de rechtsvorm. Ben je actief als eenmanszaak? Dan kun je crypto kopen als bedrijf. Sta je aan het roer van een BV of NV? Ook dan kun je crypto kopen.

  Crypto kopen als bedrijf: waarom?

  Draai je goede jaren met je onderneming? Dan is de kans groot dat je in je onderneming met een overschot aan liquide middelen te maken krijgt.

  Je wilt deze middelen wellicht niet aan jezelf uitbetalen, maar het is ook zonde om hier bepaalde bedrijfsinvesteringen mee te doen. Gelukkig is het mogelijk om iets nuttigs met deze liquide middelen te doen;

  Crypto te kopen als bedrijf. Zakelijk beleggen in cryptocurrency brengt meerdere voordelen met zich mee. De drie belangrijkste voordelen zetten we graag hieronder uiteen.

  Voordeel 1: je kunt de crypto gebruiken binnen je bedrijf

  Dat bedrijven in crypto investeren, heeft niet altijd met een winstpotentieel te maken. Er zijn namelijk ook bedrijven die de crypto binnen hun bedrijf gaan gebruiken. Wil je met je bedrijf betalingen met crypto accepteren?

  Dan is het zaak om eerst zelf crypto te kopen, zodat je bijvoorbeeld terugbetalingen kunt verrichten. Dat het überhaupt als bedrijf mogelijk is om crypto te kopen, heeft met dit voordeel te maken. 

  Ben je van plan om in de toekomst crypto betalingen in je onderneming te integreren? Start dan alvast met het investeren in crypto. Je kunt alvast je vermogen deels naar crypto overhevelen, waardoor je crypto betalingen in de toekomst kunt accepteren.

  Voordeel 2: bescherming van het vermogen

  We leven in een bijzondere periode. Een bijzondere periode waar nog lang geen eind aan te komen lijkt. Wat gaat er bijvoorbeeld met de inflatie gebeuren? En wat gaat er met de rente op de spaarrekening en de hypotheken gebeuren?

  Door in crypto te investeren, weet je in ieder geval je vermogen te beschermen. Koop je als bedrijf zijnde crypto? Dan zit je vermogen in crypto. Hierbij loop je in principe één risico: de koers van crypto kan in elkaar klappen.

  Als dat het geval is, kun je een deel van je inleg kwijtraken. Maar, als je niet in crypto investeert, kun je ook een deel van je vermogen kwijtraken. Dit heeft vooral met de inflatie te maken.

  Elke maand dat er in ons land sprake van inflatie is, wordt geld alsmaar minder waard. De 50.000 euro die je nu nog op je zakelijke rekening hebt staan, is mogelijk over een jaar nog maar 47.000 euro waard. 

  Dit voorkom je door iets nuttigs met je bedrijfsvermogen te doen. Eén van de meest nuttige dingen om te doen, is om te investeren in beleggingsproducten. Wil je graag je bedrijfsvermogen tegen inflatie beschermen?

  Dan kan het ook interessant zijn om prijsafspraken (proberen) te maken met je leveranciers. Ga ook goed na of je nu bepaalde investeringen kunt doen. Dit kan investeringen in crypto zijn, maar kan ook in nieuwe apparatuur of machines.

  Voordeel 3: je kunt met crypto extra winst maken

  In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven goede resultaten behaald. Deze goede resultaten zijn bij veel bedrijven dan ook duidelijk in de boeken terug te zien. Veel bedrijven hebben forse winsten én flink wat vermogen in de boeken staan.

  Elk bedrijf wil uiteraard maar één ding: nog meer winst te maken. Door je winst in crypto te investeren, kun je in ieder geval nóg meer winst maken. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom veel bedrijven zakelijk crypto kopen. 

  Koop je bijvoorbeeld een altcoin tegen een koers van 1 euro? En verkoop je de altcoins na een paar maanden voor een koers van 1,20? Dan heb je per altcoin een winst van 0,20 euro gemaakt.

  Indien je 1000 van deze altcoins had gekocht, heb je een winst van 200 euro. Deze winst behaal je door in eerder behaalde winst te investeren. Je creëert een sneeuwbaleffect waarmee het bedrijfsvermogen alsmaar verder groeit.

  In de wereld van crypto heb je geen zekerheden. Maar, als ondernemer weet je als de beste dat het soms noodzaak is om een bepaald risico te nemen. Investeer daarom alleen met vermogen dat je voor je bedrijfsvoering niet nodig hebt.

  Crypto kopen als bedrijf: waar moet je rekening mee houden?

  Om bovenstaande redenen is het interessant om zakelijk crypto te kopen. Maar, crypto kopen als bedrijf kent ook enkele aandachtspunten. De belangrijkste aandachtspunten vind je in onderstaand rijtje:

  • De coin kan minder waard worden

  De crypto coin waar je in geïnvesteerd hebt, kan zomaar minder waard worden. Indien dit het geval is, zie je een deel van je bedrijfsvermogen als sneeuw voor de zon verdampen. Alleen al om deze reden is het belangrijk om de risico’s zoveel mogelijk te spreiden. Dat doe je bijvoorbeeld door in meerdere financiële producten te beleggen.

  • Je moet belasting betalen

  De wet schrijft voor dat je vermogensbelasting moet betalen. Onder je vermogen hoort o.a je spaargeld en de waarde van je beleggingen. Als je als eenmanszaak in crypto investeert, moet je vermogensbelasting betalen.

  De bruto winst die je met crypto behaalt, staat dus niet gelijk aan de netto winst. Als je vanuit je NV of BV crypto koopt, krijg je met een andere vorm van belasting te maken. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.

  • Je kunt je coins kwijtraken

  In de wereld van cryptocurrency is helaas ook sprake van criminaliteit. Zo zijn er meerdere hackers en kwaadwillende die op zoek gaan naar onbeschermde wallets.

  De coins die in dergelijke wallets staan, zijn binnen een mum van tijd gestolen. Je moet daarom de nodige voorzorgsmaatregelen met het oog op de veiligheid van je coins nemen.

  •  Je moet aan je betalingsverplichtingen kunnen voldoen

  Als bedrijf zijnde krijg je hopelijk een hoop geld binnen, maar je moet ook aan je eigen betalingsverplichtingen voldoen. Voordat je in crypto investeert, moet je daarom heel kritisch kijken naar de financiële positie van je onderneming.

  Is het écht mogelijk om de investeringen te doen? Of is het beter om de hand op de knip te houden?

  Ons advies: investeer alleen met bedrijfsvermogen dat je echt kunt missen. Hoef je de komende periode geen nieuwe voorraad in te kopen? Of heb je voldoende vermogen over om een nieuwe voorraad in te slaan?

  Dan kun je met een gerust hart crypto kopen als bedrijf. Moet je echter binnenkort een nieuw apparaat of een nieuwe machine aanschaffen? Dan moet je kritisch kijken of je hier wel voldoende middelen voor hebt.

  Houd tevens rekening met het feit dat je de inleg kwijt kunt raken. Neem daarom geen onnodige risico’s en spreid je risico zoveel mogelijk. Zo is het voor een particulier interessant om in verschillende financiële producten te beleggen.

  Precies dát is ook wat wij aan elk bedrijf aanraden. Door de beleggingen/investeringen te verspreiden, voorkom je dat je heel erg afhankelijk van één product bent.

  Crypto kopen vanuit je eenmanszaak

  Ben je als zelfstandig ondernemer actief met de rechtsvorm eenmanszaak? Dan is het mogelijk om crypto te kopen. Het is hierbij goed om te weten dat je over de crypto vermogensbelasting moet betalen.

  Net zoals alle andere beleggingen valt een crypto belegging namelijk in box 3. In box 3 is de eerste 50.650 euro van je vermogen vrijgesteld van belasting. Heb je meer dan 50.650 euro aan vermogen?

  Dan moet je hier wel vermogen over betalen, met een maximum van 1,7413% belasting. Verder moet je rekening houden met heffingskortingen. Als je als zelfstandig ondernemer voor groene beleggingen kiest, krijg je een vrijstelling.

  Dit betekent dat je minder belasting over je zakelijke crypto vermogen hoeft te betalen.

  Let wel goed op: bij een eenmanszaak wordt geen onderscheid gemaakt tussen privé- en zakelijk vermogen. Het geld dat op je spaarrekeningen staat, wordt bij elkaar opgeteld. Daarbovenop komen ook nog al je beleggingen, waarna je over het totaalbedrag belasting moet betalen. Je betaalt dus ook belasting over de crypto die je zakelijk gekocht hebt.

  Crypto kopen vanuit een BV of NV

  Sta je aan het roer van een BV of NV? Ook dan kan het interessant zijn om in crypto te investeren. Belangrijk om te weten is dat de regels hiervoor verschillend zijn dan bij een eenmanszaak.

  Koop je vanuit je BV crypto en stijgt de koers hard? Dan kun je op een gegeven moment ervoor kiezen om te cashen. Indien je meer geld overhoudt dan dat je geïnvesteerd hebt, moet je hier winstbelasting over betalen.

  De winst die je met de crypto behaalt, wordt ‘gewoon’ bovenop de totale winst van de BV of NV geteld. Het is echter ook mogelijk dat je verlies draait met je crypto investeringen. Bij een BV of NV kan dit twee mogelijke gevolgen hebben:

  • De Belastingdienst ziet de investering als een ‘onzakelijke investering’. Dit betekent dat de Belastingdienst de investering als een privé investering ziet. Je kunt hierdoor de investering niet van de winst van de BV of NV aftrekken, waardoor je meer belasting moet betalen.
  • De BV of NV raakt failliet door de crypto investering. Als de crypto investering helemáál verkeerd uitpakt, kan de BV of NV failliet raken. Indien dit het geval is, kun je persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor alle schulden van de BV of NV. Dit komt doordat het faillissement als een ‘resultaat door onbehoorlijk bestuur’ gekwalificeerd wordt.

  Crypto kopen als BV of NV is dus niet altijd even verstandig. Je kunt mooie winsten met crypto behalen, maar je kunt ook desastreuze verliezen leiden. In dat geval loop je – als eigenaar van de BV/NV – grote risico’s.

  Crypto kopen als bedrijf: onze conclusie

  Op papier is het erg interessant om crypto te kopen als bedrijf. Als je nader naar de mogelijkheden kijkt, moet je echter ook concluderen dat er de nodige haken en ogen aan zitten.

  Voordat je crypto als bedrijf gaat kopen, is het advies daarom om je heel goed in te lezen. Neem daarnaast geen risico’s. Door te grote risico’s te nemen, is de kans groot dat je uiteindelijk verlies draait.

  De bedrijfsinvestering die ooit zo leuk leek, kan van grote invloed op je bedrijf én leven zijn. Houd hier rekening mee.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.

  *
  Nieuws

  Handel Robinhood stijgt 75% in november: CEO voorspelt 9-figures aan inkomsten

  Femke Wassink

  dec. 5, 2023

  Leestijd: 2 min

  Robinhood meldt in november een stijging van 75% in de handelsvolumes van digitale activa. CEO Vlad Tenev hoopt dat het platform een jaarlijks inkomen van "9 figures" zal genereren.