Crypto nieuws

Cryptomisbruik is een groeiend probleem

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Tegenwoordig is de cryptomarkt ontzettend populair. En zijn veel investeerders en handelaren die enorm veel geld verdienen met hun werkzaamheden op de cryptomarkt. Echter, op plekken waar veel geld te verdienen valt zijn vaak ook oplichters en criminelen te vinden. Er zijn verschillende manieren waarop de oplichters te werk gaan. Zo proberen zij mensen op te lichten via chantage of het oprichten van neppe cryptocurrency exchanges. Daarnaast moeten cryptohandelaren ook oppassen als ze mee gaan doen met cryptocurrency weggeefacties of imitaties. Doordat het cryptonetwerk is verspreid over de hele wereld vindt cryptomisbruik ook over de hele wereld plaats. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën is misbruik van cryptocurrencies een groot probleem in de financiële sector. Om dit misbruik te bestrijden worden er enorme investeringen gedaan vanuit de privésector. Toch maakt Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, zich zorgen over de criminaliteit omtrent de cryptocurrencies.

Cryptomisbruik en cyberaanvallen

Op 10 februari 2021 kwamen verschillende mensen uit de financiële sector bijeen om te praten over de stand van zaken binnen deze sector en eventuele nieuwe innovaties. Tijdens dit gesprek deed de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, het boekje open over criminaliteit en misbruik op de cryptomarkt. Ze vertelde dat het misbruik van cryptocurrencies en andere virtuele activa een probleem was dat zich steeds meer uitbreide op de cryptomarkt. Naast het cryptomisbruik kampte de financiële sector van het land ook nog met zware cyberaanvallen die werden veroorzaakt door de wereldwijde pandemie. Minister Yellen is zelf niet een tegenstander van de implementatie van cryptocurrencies in het dagelijks leven, maar zij vindt wel dat de risico’s moeten worden beperkt om grote financiële problemen tegen te gaan. De nieuwe technologieën die ontwikkeld zijn voor de cryptomarkt zijn volgens Janet Yellen veelbelovend. Echter, deze technologieën gaan ook gepaard met grote risico’s. De technologieën staan nog in de kinderschoenen waardoor deze waarschijnlijk gevoelig zijn voor cryptomisbruik en cyberaanvallen. Daarnaast zien we tegenwoordig ook vaak dat cryptocurrencies worden gebruikt om de winsten van online drugshandelaren wit te wassen of om bijvoorbeeld terrorisme te financieren.

Het bestrijden van cryptomisbruik

Uiteraard is de Amerikaanse overheid al druk bezig om dit cryptomisbruik zoveel mogelijk te bestrijden en voorkomen. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft de particuliere sector ook een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de inspanningen om cryptomisbruik te bestrijden. De particuliere sector van de cryptomarkt investeert enorme middelen en vindt manieren om te voorkomen dat criminelen op de cryptomarkt bestaande technologieën gebruiken en vooral ook misbruiken. Zo worden er bijvoorbeeld blokketenanalyse-instrumenten gemaakt om vuile cryptotransacties mee te deanonimiseren. Deze blockchain-analysesoftware stelt de wetshandhaving in staat om het geld te volgen op de blockchain. Hiermee kan worden achterhaalt waar criminelen zich bevinden en kunnen zij opgepakt worden voor de misdaden die zij hebben begaan op de cryptomarkt. Om cryptomisbruik te voorkomen zijn er op het internet veel tips te vinden waaraan jij crypto-oplichting kunt herkennen. Denk bijvoorbeeld aan veelbelovende winacties, neppe brokers of bijvoorbeeld chantage. Als handelaar word je op het hart gedrukt om goed onderzoek te doen naar brokers of winacties voordat je ermee in zee gaat. Met goed onderzoek kun jij namelijk voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van cryptomisbruik.

Verantwoorde innovatie

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, is dus geen tegenstander van de cryptomarkt. Tijdens het gesprek op 10 februari 2021 benadrukte ze vooral de noodzaak van rechtvaardige innovatie om de voordelen van het financiële systeem en de moderne IT naar meer mensen te brengen op een veilige manier. De innovatieaanpak kan symbiotisch zijn met het bestaande motto van het ministerie van Financiën in Amerika: ‘verantwoorde innovatie’.

De statistieken

Minister Janet Yellen benadrukte dus de groeiende problemen op de cryptomarkt omtrent het misbruik van cryptocurrencies. Echter, uit de statistieken blijkt dat het aantal crypto gerelateerde misdrijven juist is gedaald in 2020. In 2019 was 2% van de transacties op de cryptomarkt te relateren aan cryptomisbruik. In 2020 was dit percentage nog maar 0.34%. Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn en maatregelen te blijven nemen zodat de criminaliteit op de cryptomarkt in de toekomst niet opnieuw begint te stijgen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

De opkomst van Metaverse Tokens

Cheval

mrt. 28, 2023

Leestijd: 2 min

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.