Crypto nieuws

Nieuws update: dag 3 en 4 van het proces tegen Sam Bankman-Fried

Redactie

2023-10-06

Leestijd: 2 minuten

*

Sam Bankman-Fried, voormalig CEO van FTX, staat terecht voor 7 aanklachten van samenzwering en fraude. Een rechtbank in New York beslist over zijn toekomst. Dag 4 van het proces stond in het teken van het getuigenverhoor van Adam Yedidia.

5 oktober: getuigenverhoor Adam Yedidia

Centraal in het getuigenverhoor van de aanklagers stond een schuld van maar liefst $8 miljard van Alameda aan FTX. Adam Yedidia werd hierover ondervraagd. Hij is een vriend van Sam Bankman-Fried en vroeger ontwikkelaar bij FTX.

Yedidia onthulde dat FTX vanaf begin 2021 de rekening van Alameda met de naam North Dimension gebruikte om gebruikersgelden te storten. Dit vanwege problemen met het openen van een eigen bankrekening.

Deze gelden werden beschouwd als een schuld van Alameda aan FTX. Deze liep in juni 2022 op tot $8 miljard.

Yedidia sprak al eerder zorgen uit

Toen Yedidia voor het eerst hoorde over de overboekingen naar Alameda’s rekening in 2021, haalde hij zijn schouders op. Toen hij in 2022 het bedrag van de schuld ontdekte, sprak hij zijn zorgen uit tegenover Bankman-Fried.

Volgens Adam Yedidia beweerde Bankman-Fried dat de schuld tussen de bedrijven binnen 6 maanden tot 3 jaar zou worden afgehandeld.

De verdediging

De verdediging schilderde een levendig beeld. FTX groeide hard en het management, inclusief Bankman-Fried, werkte tijdens de bullish markt van 2021 meer dan 10 uur per dag.

De verdediging benadrukte dat Yedidia onder immuniteit voorwaarden door de aanklagers werd ondervraagd. Dit kan betekenen dat hij de aanklagers te vriend moet houden.

De getuigen

Mede oprichter van Paradigm Matthew Huang en mede oprichter van FTX en Alameda Research Gary Wang traden op 5 oktober naar voren. Paradigm investeerde een flinke som van $278 miljoen in FTX.

Huang beweerde dat ze niets wisten over het mengen van fondsen tussen FTX en Alameda. Om nog maar te zwijgen over de speciale privileges die Alameda had bij FTX. Toch deed Matthew Wang een kleine bekentenis.

Effecten en grondstoffenfraude

Matthew Huang gaf toe dat hij, samen met Bankman-Fried en Caroline Ellison, zich schuldig had gemaakt aan draadfraude, effectenfraude en grondstoffenfraude. Wang gaat verder met zijn getuigenis op 6 oktober.

Wat er gebeurde op 4 oktober

De openingsuren van het proces gaven al een voorproefje van wat komen ging. De DOJ was niet bepaald mild en schilderde Bankman-Fried af als iemand die opzettelijk loog om zijn zakken te vullen.

Volgens de verdediging was Bankman-Fried een jonge ondernemer die zakelijke beslissingen nam die niet goed uitpakten. Dag 1 van het proces bracht naast Adam Yedidia nog een getuige naar voren. Mark Julliard.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.