Crypto nieuws

  Nieuws update: dag 3 en 4 van het proces tegen Sam Bankman-Fried

  Redactie

  2023-10-06

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Sam Bankman-Fried, voormalig CEO van FTX, staat terecht voor 7 aanklachten van samenzwering en fraude. Een rechtbank in New York beslist over zijn toekomst. Dag 4 van het proces stond in het teken van het getuigenverhoor van Adam Yedidia.

  5 oktober: getuigenverhoor Adam Yedidia

  Centraal in het getuigenverhoor van de aanklagers stond een schuld van maar liefst $8 miljard van Alameda aan FTX. Adam Yedidia werd hierover ondervraagd. Hij is een vriend van Sam Bankman-Fried en vroeger ontwikkelaar bij FTX.

  Yedidia onthulde dat FTX vanaf begin 2021 de rekening van Alameda met de naam North Dimension gebruikte om gebruikersgelden te storten. Dit vanwege problemen met het openen van een eigen bankrekening.

  Deze gelden werden beschouwd als een schuld van Alameda aan FTX. Deze liep in juni 2022 op tot $8 miljard.

  Yedidia sprak al eerder zorgen uit

  Toen Yedidia voor het eerst hoorde over de overboekingen naar Alameda’s rekening in 2021, haalde hij zijn schouders op. Toen hij in 2022 het bedrag van de schuld ontdekte, sprak hij zijn zorgen uit tegenover Bankman-Fried.

  Volgens Adam Yedidia beweerde Bankman-Fried dat de schuld tussen de bedrijven binnen 6 maanden tot 3 jaar zou worden afgehandeld.

  De verdediging

  De verdediging schilderde een levendig beeld. FTX groeide hard en het management, inclusief Bankman-Fried, werkte tijdens de bullish markt van 2021 meer dan 10 uur per dag.

  De verdediging benadrukte dat Yedidia onder immuniteit voorwaarden door de aanklagers werd ondervraagd. Dit kan betekenen dat hij de aanklagers te vriend moet houden.

  De getuigen

  Mede oprichter van Paradigm Matthew Huang en mede oprichter van FTX en Alameda Research Gary Wang traden op 5 oktober naar voren. Paradigm investeerde een flinke som van $278 miljoen in FTX.

  Huang beweerde dat ze niets wisten over het mengen van fondsen tussen FTX en Alameda. Om nog maar te zwijgen over de speciale privileges die Alameda had bij FTX. Toch deed Matthew Wang een kleine bekentenis.

  Effecten en grondstoffenfraude

  Matthew Huang gaf toe dat hij, samen met Bankman-Fried en Caroline Ellison, zich schuldig had gemaakt aan draadfraude, effectenfraude en grondstoffenfraude. Wang gaat verder met zijn getuigenis op 6 oktober.

  Wat er gebeurde op 4 oktober

  De openingsuren van het proces gaven al een voorproefje van wat komen ging. De DOJ was niet bepaald mild en schilderde Bankman-Fried af als iemand die opzettelijk loog om zijn zakken te vullen.

  Volgens de verdediging was Bankman-Fried een jonge ondernemer die zakelijke beslissingen nam die niet goed uitpakten. Dag 1 van het proces bracht naast Adam Yedidia nog een getuige naar voren. Mark Julliard.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.