Crypto nieuws

Bitcoin hash rate bereikt recordhoogte maar winstgevendheid daalt

Femke Wassink

2023-12-26

Leestijd: 2 minuten

*

Het hash percentage van het Bitcoin netwerk heeft een nieuwe recordhoogte bereikt met meer dan 540 exahashes per seconde. De hash prijs en de winstgevendheid dalen opnieuw.

Dalende winstgevendheid legt meer druk op miners

Op eerste kerstdag bereikte de hash rate van het Bitcoin netwerk of de mining hash rate een nieuw record. Dit legt meer druk op miners middenin een dalende winstgevendheid.

Op 25 december bereikte Bitcoins hash rate een recordhoogte van 544 exahashes per seconde. Verschillende bronnen hebben deze gegevens inmiddels bevestigd.

De data meldde een piek in het gemiddelde hash-percentage in het weekend. Dit komt omdat het percentage dit jaar ruim verdubbeld is met een stijging van 130% sinds januari.

In dezelfde periode dat de BTC hash rates stegen, weerspiegelde de prijs van de activa de grafiek bijna. Het liet een een stijging van meer dan 150% zien sinds 1 januari 2023.

"Mining verbod China is nauwelijks obstakel"

Will Clemente is de mede-oprichter van Reflexivity Research. Hij bekeek de hash rate op een logaritmische schaal en merkte daarbij het onderstaande op:

"Het mining verbod in China in de zomer van 2021 is nauwelijks een obstakel. Stel je voor dat je het meest veilige en gedecentraliseerde netwerk op aarde negeert, dat zou ik nooit doen."

Géén goed nieuws voor miners

Een hoge hash rate is misschien goed voor theoretische prijsmodellen zoals de gesuggereerde hash aangepaste prijs. Het is geen goed nieuws voor miners.

Die moeten harder werken om het volgende blok te beveiligen. De hash prijs is een maatstaf voor winstgevendheid. Het is in de afgelopen week gedaald.

Dat is mede te danken aan de rage rondom BRC-20 ordinale inscripties die nu afkoelt. De hash prijs is momenteel $0.09 per terahashes per seconde per dag.

Winstgevendheid 34% gedaald

De winstgevendheid is 34% gedaald sinds de hoogste stand van 2023 van $0.136/TH/s/dag op 17 december. De hash prijs piekt vaak tijdens een verhoogde vraag.

Dat leidt tot hoge transactiekosten, zoals tijdens de recente inscriptie hype. Glassnode zegt:

"We naderen bijna een heel jaar zonder dat de Bitcoin mempools volledig zijn opgeruimd, met aanhoudend hoge vergoedingen sinds februari."

De netwerk hashrates passeerden voor het eerst de mijlpaal van 500 EH/s eind november.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.