Aandelen

Daling S&P 500 en angst regulering laat Bitcoin zakken >$45.000

admin

Leestijd: 2 minuten

*

De Bitcoin en de Amerikaanse aandelenindex zakte in de aanloop naar de Federal Reserve bijeenkomst. Met name door de geboden voorzichtigheid én de bezorgdheid over China. Er gaan geruchten dat de Amerikaanse Overheid stablecoin als een risico zou kunnen zien voor het financiële systeem.

Uiteraard laat dit de onzekerheid binnen de crytomarkt groeien. Crypto.nl statistieken laten zien dat de marktwaarde van een hoog segment cryptocurrency op dit moment ongeveer .800 is. Dat betekent een daling van 5% per dag. De overige markt moet zelfs een verlies van 7% incasseren.

S&P 500 is de meest vooraanstaande aandelenindex van Wall Street. Futures die gekoppeld zijn aan deze wereldwijde en risicovolle activa benchmark, worden samen met overeenkomstige verliezen binnen aandelenindex en aandelen van Europa, Hong Kong en Japan voor 1% minder verhandeld.

Risico’s beperken uit angst voor systemische problemen

CEO van Delta Exchange Pankaj Balani geeft aan dat beleggers zoveel mogelijk risico willen beperken. Dit uit angst voor systemische problemen voor wereldwijde markten dankzij een crisis bij de China Evergrande Group. Ook zal de markt rekening houden met het commentaar van de Fed dat eind van deze week naar buiten wordt gebracht.

Dit om veranderingen in de liquiditeit van de centrale bank uit te kunnen sluiten. Eerder vandaag daalde Evergrande in Hongkong met ruim 10%. Dat betekent een daling van 85%. De daling is het resultaat van de zorgen die het bedrijf heeft over het kunnen voldoen van de ,5 miljoen aan rentebetalingen. Deze moet donderdag worden ingelost.

Dit heeft als gevolg dat de Chinese autoriteiten haar meest vooraanstaande kredietverstrekkers al op de hoogte heeft gebracht. Mede over het feit dat een betaling naar alle waarschijnlijkheid uit zal blijven. Messari’s Mira Christanto laat weten dat de Evergrande-crisis door waarnemers niet bestempeld mag worden als het “Lehman-moment”. 

Wens tapering voor het einde van het jaar uitgesproken door leden

Beleggers zullen de uitkomst van de 2-daagse Fed bijeenkomst nauwlettend in de gaten houden. De bijeenkomst die gepland staat op dinsdag en woensdag, moet antwoorden geven over het afbouwen of verminderen van het liquiditeit-verhogende stimuleringsprogramma welke toebehoren tot de plannen van de centrale bank.

In de achterliggende weken was de communicatie tussen de Fed kopstukken alles behalve ideaal. Leden gaven aan nog voor het einde van dit jaar een tapering te wensen. Er kan sprake zijn van een verkoopdruk wanneer de uitkomst van de bijeenkomst aangeeft dit najaar al te willen starten met de tapering.

Deze verkoopdruk geldt onder meer voor de bitcoin. Als een consequentie op het starten van de tapering in oktober of november en een hang naar veiligheid, kan de greenback in aanloop naar de Fed bijeenkomst stijgen. De dollar index volgt de waarde van de valuta ten opzichte van de belangrijkste fiat valuta’s.

Deze is in één maand tijd met 93.34 gestegen naar een recordhoogte. Daartoe werd een 2-daagse winning streak verlengd. De voorgenomen regelgeving rondom stablecoin, afgezien van de macrofactoren, zouden mede verantwoordelijk kunnen zijn voor de verkoopdruk rondom bitcoin

Voorpaginanieuws zegt mogelijk iets over een op handen zijnde regulering

Amerikaanse toezichthouders uiten hun zorgen over de bron van volatiliteit die stablecoin mogelijk kunnen worden. Volgens de New York Times zijn zij ook bezorgd over dat ze de munten mogelijk onder toezicht zullen stellen of dat ze als risicovol worden aangemerkt voor het financiële systeem.

Ook kunnen ze als banken, beleggingsfondsen of effecten worden aangemerkt en behandeld. Het uiten van deze zorgen door Washington is echter geen nieuws. Het feit dat vooraanstaande kranten dit als voorpaginanieuws zien, zegt misschien wel iets over een op handen zijnde regulering.

Ambtenaren overwegen een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Financial Stability Oversight Council.  Dat is gebleken uit recente berichtgevingen. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of stablecoin een economische bedreiging vormen. Dit zou een strenger toezicht op de groeiende industrie tot gevolg kunnen hebben.

Het afgelopen jaar is de totale marktkapitalisatie van alle stablecoin met 115 miljard dollar bijna vertienvoudigd. Een regelgeving die strenger is kan de crypto markten binnenkort treffen. De cryptocurrency kan deze week volatiel blijven door deze problemen en de aanstaande driemaandelijkse vervaldatum van de bitcoin opties.

Deze staat voor vrijdag op de planning. Zolang de Bitcoin niet verder daalt dan .000, bestempeld Balani de onderliggende trend als bullish. Door een blik te werpen op datgene wat achter ons ligt, kan worden opgemerkt dat september dips de weg vrijmaken voor meer omvangrijke bull-runs.

Dat geldt vooral voor bull-runs na een halverend jaar. De 3e mining-reward halvering onderging Bitcoin in mei 2020. De 1e en 2e halvering dateren uit 2012 en 2016. In september 2013 daalde Bitcoin met 1,37%. In de twee daaropvolgende maanden was er sprake van een stijging van naar .100. Een soortgelijke race na de 8% dip van september 2017.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.