Crypto nieuws

De Bitcoin acceptatie in El Salvador

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Op 7 september 2021 is er geschiedenis geschreven in de wereld van cryptocurrencies. Voor het eerst sinds het ontstaan van de digitale valuta in 2009, is er een land dat de Bitcoin volledig omarmt. El Salvador is namelijk de Bitcoin gaan herkennen, erkennen én gebruiken als een wettig betaalmiddel. Er is een nieuwe wet geaccepteerd in het land waardoor inwoners van het land mogen kiezen of zij gebruik maken van de dollar of van de Bitcoin. Beide valuta’s hebben nu een gelijke maatschappelijke waarde.

Als je meer dan 10 jaar geleden, in 2009, had verteld dat de Bitcoin een wettig betaalmiddel ging worden dan had iedereen je uitgelachen. De Bitcoin ontstond namelijk als een nieuwe valuta die nog veel vertrouwen moest gaan winnen op de financiële markt. Nu blijkt maar dat niets onmogelijk is. De digitale valuta groeide uit van een cryptografie mailinglijst naar een daadwerkelijk wettig betaalmiddel in El Salvador. Het is ongelooflijk.

Uit de laatste ontwikkelingen in het financiële systeem van El Salvador blijkt dat het land inmiddels een flinke BTC voorraad heeft opgebouwd. In eerste instantie heeft de president 400 BTC gekocht als reserve voor het land. Deze voorraad was nodig om het als een wettig betaalmiddel te laten draaien in de economie. Toen bekend werd dat El Salvador de Bitcoin ging accepteren als betaalmiddel daalde de prijs van deze munt. De prijs daalde van .000 naar .000. De president gaf op zijn Twitter account aan dat hij slim was geweest. Hij heeft namelijk nog eens 150 BTC munten gekocht. Hierdoor is de voorraad BTC van het land inmiddels gelijk aan 550 Bitcoins.

Grote internationale ketens accepteren BTC

Nu de Bitcoin in El Salvador wordt gezien als een wettig betaalmiddel zullen er enige economische veranderingen plaatsvinden in het land. Niet alleen lokale ondernemers moeten de BTC gaan accepteren als betaalmiddel. Ook populaire internationale ketens als Starbucks of Mac Donalds zullen zich moeten aanpassen. Volgens de nieuwe wet in El Salvador bepalen de nieuwe regelingen namelijk welke bedrijven BTC moeten accepteren. Bedrijven mogen niet zelf kiezen of zij de Bitcoin accepteren van hun klanten als betaalmiddel.

Veel inwoners en Bitcoin sceptici gaven aan dat zij verwacht hadden dat grote ketens bezwaar gingen maken tegen de nieuwe wet in El Salvador. Maar dit bleek helemaal niet zo te zijn. Nog voordat de nieuwe wet in El Salvador van kracht werd lukte het grote internationale ketens om hun betalingsoplossingen bij te stellen, om zo de inwoners van El Salvador passende betaalwijzen aan te kunnen bieden.

Voorbeelden van grote ketens die inmiddels betalingen met de Bitcoin in El Salvador accepteren zijn Starbucks en Mac Donalds. Het mechanisme dat Mac Donalds gebruikt is verbonden aan de lightning-payment methode die geïntegreerd is binnen de diensten van het bedrijf. Dit hebben zij gedaan in samenwerking met OpenNode. De woordvoerder van OpenNode heeft aangegeven dat de medewerkers van OpenNode het een ontzettend grote stap vinden van Mac Donalds en dat ze trots zijn om bij te mogen dragen aan een mijlpaal in de ontwikkeling van de cryptocurrency wereld.

Er zijn ook enkele bedrijven in El Salvador die nog niet hebben laten weten of zij de Bitcoin als betaalmiddel gaan accepteren. Het gaat dan met name om grotere Amerikaanse bedrijven waarvan filialen in El Salvador te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan winkels zoals Nike of Walmart. Daarnaast vragen experts zich ook af of de BTC betalingswijze door internationale bedrijven wellicht in meerdere landen beschikbaar wordt gemaakt.

Een nieuwe renaissance?

El Salvador is zich klaar aan het maken voor een revolutie of nieuwe renaissance. Met behulp van de Bitcoin probeert het land de rijkdom van zijn burgers te beschermen en te redden. De adoptie van de Bitcoin gaat kansen creëren in El Salvador. Ook krijgt het volk in dit land meer controle over financiële zaken. De Bitcoin biedt dus nieuwe mogelijkheden voor het land en het volk. Maar ook andersom zullen de zaken in El Salvador deuren openen voor de Bitcoin. Wanneer de adoptie in het land succesvol verloopt dan kan dit ervoor zorgen dat andere landen de digitale cryptocurrency ook meer gaan omarmen. Maar voor dit gebeurt zal de Bitcoin eerst zichzelf moeten bewijzen in El Salvador.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.