Crypto nieuws

  De Bitcoin als uitlaatklep na hyperinflatie

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Naarmate small-cap valuta’s opblazen krijgt de Bitcoin adoptie. De Bitcoin is de eerste volledig soevereine digitale valuta. Dit betekent dat iedereen in de wereld met een internetverbinding en een computer het protocol kan downloaden en het kan gaan uitvoeren. Misschien willen ze investeren in de technologie, misschien willen ze hun rijkdom opslaan, of misschien gebruiken ze het als een vorm van betaling. Wat de reden ook is, de Bitcoin discrimineert niet op basis van ras, geloof of nationaliteit.

  Dit is vooral aantrekkelijk voor mensen in landen met een geschiedenis van inflatie of zelfs hyperinflatie. Wat is hyperinflatie? Het is wanneer de regering of centrale bank van een land, door steeds meer geld te drukken om hun behoeften aan te vullen, het aanbod van de munt in een snel en buitensporig tempo verhoogt. Wanneer het aanbod van geld sneller stijgt dan de vraag, stijgt de prijs van goederen nominaal. Een goed voorbeeld hiervan is het afgelopen jaar: de voedselprijzen zijn dramatisch gestegen, deels als gevolg van de monetaire expansie van de wereldmuntvoorraden.

  Prijsstijgingen van de Bitcoin in fiat-termen zijn ook te zien wanneer het aanbod van fiat-valuta toeneemt. Extreme stijgingen van de nationale valutavoorraden zorgen ervoor dat de prijzen van alledaagse goederen stijgen. Twee recente voorbeelden hiervan zijn Venezuela en Zimbabwe: de prijzen zijn zo dramatisch gestegen dat Zimbabwe nu biljetten van 100 biljoen dollar drukt en zelfs papieren biljetten op meer utilitaire manieren gebruikt, zoals ze als vuurstarters gebruiken.

  Geen toegang tot de Amerikaanse dollar

  Vaak hebben landen de toegang tot en het gebruik van de Amerikaanse dollar gesloten. Omdat mensen overschakelen naar een betrouwbaardere valuta, daalt de vraag en dat geldt ook voor de waarde van de valuta die achterblijft. Op zijn beurt verlamt het afsluiten van de ontsnappingsroute naar andere valuta’s het vermogen van de mensen om de economie te redden en te vernietigen. Mensen mogen geen USD kopen, dus worden ze gedwongen om het op de zwarte markt te gebruiken.

  Wanneer de valuta’s van landen last hebben van hyperinflatie dan hebben landen de Amerikaanse dollar de schuld gegeven. In 2010 ondertekende Hugo Chavez een valutawet, die de Bolivar aan een bepaalde wisselkoers vastzette. Sindsdien is de inflatie alleen maar gestegen en zijn burgers gedwongen om dollars te gebruiken op de Zwarte Markt. In november 2020 zei de Zimbabwaanse minister van Financiën tegen bedrijfsleiders dat Zimbabwe niet zou terugkeren naar de USD en zei: “Een van de grootste fouten was het dollariseren en verwijderen van je eigen valuta”, volgens een Bloomberg-rapport.

  De Bitcoin als oplossing

  De Bitcoin lost dit op. Met het gebruik van de Bitcoin hebben mensen een optie om te ontsnappen aan hun instortende valuta’s die last hebben van hyperinflatie en hun rijkdom vast te houden in een gedecentraliseerd netwerk dat onafhankelijk is van het huidige financiële systeem. Je kunt niet voorkomen dat iemand de Bitcoin koopt, je kunt hem niet tegenhouden om in de Bitcoin te handelen en je kunt hem niet tegenhouden om de Bitcoin vast te houden. Er zijn manieren waarop een overheid het gebruik de Bitcoin zou kunnen beperken, maar in het verleden is de acceptatie toegenomen. En om de Bitcoin als geheel te stoppen zou je het internet moeten afsluiten. We weten allemaal dat dat zou betekenen dat er geen BBP zal zijn. Wanneer een valuta instort en mensen de Bitcoin adopteren dan wordt de ongelooflijke waarde van de use case onthuld in zowel theorie als praktijk. Dit verhoogt de acceptatie en kan mensen helpen om meer Bitcoin-infrastructuur te creëren.

  Hoe meer landen hyperinflatie bij hun valuta’s hebben, hoe meer kapitaal wordt opgegeten. Omdat de Bitcoin is gemaakt om de schaarste asset op de wereld te zijn, is de Bitcoin het beste instrument waar mensen zich tot kunnen wenden. De mensen die de waarde ervan het meest zien, zijn degenen die het dichtst bij het probleem staan. De eerste waarschijnlijke gebeurtenis is dat verarmde landen de Bitcoin gebruiken als een waarde opslag die minder volatiel is dan hun eigen valuta. Hoewel USD hier geweldig voor is, zorgt de Bitcoin voor betere digitale transacties. Naarmate de marktkapitalisatie van de Bitcoin groeit, wordt het een stabielere vorm van geld. Uiteindelijk konden we een trapsgewijs effect zien als er een exponentiële hoeveelheid adoptie plaatsvindt. In Argentinië is de inflatie in 1 maand (januari-februari 2021) met 40% gestegen. Ze hebben een geschiedenis van inflatie, en Paxful (een handelsbeurs) heeft daar op een snelle manier mensen aan boord gezet.

  Een toekomst met alleen maar de Bitcoin als valuta lijkt ver weg. Echter, adoptie gebeurt over het algemeen eerst langzaam en dan ineens allemaal tegelijk. Dit is de aard van netwerkeffecten en exponentiële groei. Uiteindelijk kan de Bitcoin een hulpmiddel zijn voor vrijheid en vrijheid van valutamisbruik, waardoor de wereld en zijn mensen worden uitgedaagd. Hoe efficiënter mensen hun tijd en energie als geld kunnen opslaan, hoe efficiënter de wereldeconomie zal zijn.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.