Investeren

De Bitcoin biedt een nieuwe basis laag

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Het woord ‘fiat’ wordt steeds meer gebruikt in de moderne taal. Ondanks zijn stijgende populariteit is het vaak slecht-gedefinieerd of wordt het misbruikt. Mensen noemen zelfs, compleet ten onrechte, de Bitcoin een fiatvaluta. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan het slechte begrip van geld in de geschiedenis. Fiat is van Latijnse oorsprong en betekent ‘gezaghebbende sanctie’. Het staat voor een decreet of bevel. Fiat betekent niet ‘gesteund door niets’ of ‘inwisselbaar voor niets’ of ‘vastgekleefd aan niets’.

De uitdrukking ‘fiat lux’ is een Latijnse verwijzing naar enkele van de meest productieve woorden ooit geschreven. Uit het boek Genesis in de Bijbel waar het vertaald kan worden naar ‘Laat er licht zijn.’ We kunnen hier zien hoe het woord gezaghebbend wordt gebruikt. Er was geen licht. God beval dat er licht moest zijn en er was licht. Helaas voor ons (of misschien moeten we er juist blij mee zijn) draagt de emulatie van het gesproken woord van God door de mens veel minder goddelijk gezag met zich mee. En dus worden decreten afgedwongen via een ingewikkeld juridisch- en rechtssysteem.

De eerste fiatvaluta van de Verenigde Staten ontstond in De Coinage Act van 1792. Hierin werd een gekoppelde wisselkoers vastgesteld van 15:1 zilver naar goud. Over de jaren heen hebben veel vormen van valuta’s gefaald. Zal de Bitcoin met zijn nieuwe basis laag de oplossing vormen?

Een nieuwe basis laag

Als ervaren of beginnende crypthandelaar zal het voor jou duidelijk moeten zijn dat de Bitcoin geen fiatvaluta is. In feite is het niet zo zwart-wit om veel aspecten van de moderne samenleving ‘fiat’ te noemen. Ze zijn vaak in feitedecreet in plaats van in een opkomende en vrijwillige orde.

Het is een verstoring van de afwikkeling van de basis laag van geld, die de afgelopen twee eeuwen zo effectief is gecoöpteerd, dat ons vermogen om het monetaire systeem te begrijpen heeft weg-geabstraheerd. Als je kijkt naar de markten van vandaag, de uitbreiding van de geldhoeveelheid door de Federal Reserve en het vermogen van de overheid om onverminderd te lenen en uit te geven dan lijkt het gewoon nergens op te slaan allemaal. En dat doet het ook niet naar de mening van Heavily Armed Clown.

Kredietuitbreidingen en het generatie-verlengende uitstel van de liquidatie van mal-investering is alleen mogelijk in het kader van een systeem dat in talrijke decreetslagen over een gecoöpteerde monetaire basis laag heeft gewikkeld. Ludwig von Mises: ‘’er is geen manier om de uiteindelijk ineenstorting van een hausse als gevolg van kredietuitbreiding te voorkomen. Het alternatief is alleen of de crisis eerder moet komen als gevolg van het vrijwillig opgeven van verdere kredietuitbreiding, of later als een definitieve en totale catastrofe van het betrokken valutasysteem.’’

Het gemeenschappelijke argument tegen de Bitcoin verkondigt dat het een fiatvaluta is omdat het ‘nergens door wordt gesteund’. Deze abstractie gaat ervan uit dat al het geld ergens voor inwisselbaar moet zijn, maar dit is simpelweg niet zo. Goudstaven zijn nergens voor inwisselbaar en toch waren ze ooit geld. Ze waren in feite de basis laag van geld.

De Bitcoin heeft waarde omdat mensen vrij zijn en bereid zijn om ervoor te ruilen, tegen de spotprijs. Het heeft geen pin, geen kunstmatige nominale waarde en de afwikkelingsstapel kan geen verplichte vakantie krijgen.

De Bitcoin is een nieuwe basis laag van geld. Het is één die, zoals Friedrich Hayek schreef, ‘het ding uit handen van de overheid kan nemen.’ Het is het eerste wereldwijde, zelfopheldering, real-time afgewikkelde aan toonderactivum. Het is er één die problemen oplost die inherent zijn aan het schalen van edelmetalen voor gebruik op wereldwijde economische schaal. De Bitcoin is een economisch sociaal contract met gedistribueerde consensus rond de spelregels.

De Bitcoin is het eerste basis laag geld waarin het inwisselen van specie (of eindafrekening) niet zonder gevolgen kan worden opgeschort. Het recht op definitieve afwikkeling zal niet uitsluitend aan de soevereine staat worden toegekend, maar iedereen kan ervoor kiezen om zelf-soeverein te worden door simpelweg een bereidwillige deelnemer aan het netwerk te worden.

Ondanks onze legendarische geschiedenis van shenanigans, ging de mensheid vooruit. Ondanks de wankele fundamenten waarop onze economische activiteit is gebouwd, ging de mens vooruit. Met een brede acceptatie van de Bitcoin kan het allemaal nog beter worden. De Bitcoin is namelijk beter dan de terugkeer naar een gouden standaard.

De Bitcoin is een nieuw begin. Een nieuwe basis laag. Een kans om een nieuw en beter systeem over te schakelen, terwijl het oude in vlammen opgaat. Een ruimte voor eerlijke, open en vrijwillige samenwerking buiten de voorschriften van tirannen. Een nieuwe start voor wat de mensheid zou kunnen zijn in plaats van de onverzettelijke fixaties op wat het had moeten zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.