Crypto nieuws

De Bitcoin en DeFi zijn totaal verschillende fenomenen

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties, met name op Ethereum (ETH), zijn de afgelopen jaren in populariteit geëxplodeerd. Hoewel de Bitcoin hier lijkt te zijn om te blijven als een wereldwijde en apolitieke opslag van waarde is het basisidee achter DeFi om verder te gaan dan het creëren van een nieuw basis monetair activum. Het wil een grotere mate van decentralisatie naar andere gebieden van financiën brengen (of op zijn minst het uiterlijk van decentralisatie).

Hoewel de belangrijkste waarde van de Bitcoin is gebouwd rondom het verwijderen van vertrouwde derden op het gebied van digitaal geld, is het veel moeilijker om tegenpartijrisico’s op andere gebieden van het traditionele financiële systeem volledig te verwijderen.

Natuurlijk maken sommige mensen fortuinen door opbrengsten te verdienen op de speculatieve tokens in het DeFi-ecosysteem, maar met een grotere opbrengst komt een groter risico. Het is van vitaal belang voor iedereen die betrokken is bij de cryptomarkt om te begrijpen dat de Bitcoin en DeFi helemaal niet hetzelfde zijn als het gaat om risicoprofielen.

De Bitcoin is spaartechnologie

De Bitcoin wordt vaak een speculatieve investering genoemd, maar de realiteit is dat het een nieuw type spaartechnologie is. Een belangrijk verschil tussen sparen en beleggen is dat sparen geen rendement oplevert en geen potentieel neerwaarts risico met zich meebrengt. Sparen is gewoon het geld van het gegenereerde inkomen van een individu gedurende een bepaalde periode die niet wordt uitgegeven. Het is het geld dat bij de hand wordt gehouden dat niet in gevaar wordt gebracht in enige vorm van investering.

Een belangrijke reden waarom door de overheid uitgegeven valuta’s de neiging hebben om inflatoir te zijn, is dat het investeringen en uitgaven op korte termijn stimuleert. Ook hebben politici de neiging om op kort termijn te denken en te handelen. Bovendien is het uiterst voordelig voor regeringen om uit het niets nieuwe valuta te kunnen creëren in plaats van gedwongen te worden deze via belastingen bij het grote publiek te innen.

Een neveneffect van een inflatoir monetair beleid is dat het individuen uit hun spaargeld duwt (om devaluatie te voorkomen) en in meer speculatieve beleggingen. Met het deflatoire monetaire beleid van de Bitcoin zijn individuen in staat om de Bitcoin gewoon vast te houden en het op de lange termijn te laten waarderen in plaats van zich zorgen te maken over wat er op de aandelenmarkt gebeurt of die taak uit te besteden aan een derde partij.

DeFi brengt meer rendement met veel groter risico

Tegenwoordig bestaat de DeFi-ruimte uit een verscheidenheid aan toepassingen rond financiële diensten zoals handel, lenen en derivaten. Hoewel deze DeFi-apps vaak op de markt worden gebracht als gedecentraliseerd en vertrouwen-loos zijn zij juist verre hiervan. Immers, veel DeFi-gebruikers genereren hoge rendementen op hun crypto-activa via deze applicaties en dat zou niet het geval kunnen zijn zonder de introductie van een soort risicofactor.

Er zijn ongelooflijk veel risicofactoren die zich op elkaar stapelen in de wereld van DeFi-apps. Deze apps zijn grof aan elkaar gelijmd op basis van mogelijk defecte slimme contractcodes, vertrouwde orakels, vluchtige onderliggende netwerk tokens, gedecentraliseerde stablecoins met veel tegenpartijrisico, opbrengsten uitgedrukt in Ponzi-achtige crypto tokens met onduidelijk nut en andere problematische bouwstenen.

Hoewel de veiligheid van DeFi zeker kan worden verbeterd, impliceert investeren aan het einde van de dag wel risico’s. Het enige dat ontwikkelaars kunnen doen is de risico’s op technisch niveau minimaliseren en gebruikers zijn nog steeds vrij om slechte weddenschappen te plaatsen. Toch kunnen aanhoudende problemen (zoals het orakel-probleem dat van cruciaal belang is voor veel DeFi-toepassingen) blijven bestaan.

Conclusie

Simpel gezegd is de Bitcoin bedoeld als meest veilige en soevereine optie voor besparingen die de wereld ooit heeft gezien, terwijl DeFi zo ver in het domein van ‘investeringen’ is dat het beter kan worden aangeduid als ronduit gokken. Er is niets mis met gokken maar de extreme contrasten tussen de veiligheid en beveiliging van de Bitcoin en DeFi worden bijna altijd volledig genegeerd, zelfs door enkele van de meest bekende entiteiten in de ruimte.

Er is natuurlijk niets mis met het nemen van het basisidee achter de Bitcoin en het proberen toe te passen op andere financiële toepassingen, maar de verschillen tussen het gebruik van de Bitcoin voor besparingen en het in gevaar brengen van elke vorm van investeringen moeten goed worden begrepen. Bovendien moeten DeFi-voorstanders eerlijk zijn over deze nieuw geïntroduceerde risico’s.

Er is enige groei in de combinatie van de Bitcoin met het DeFi-fenomeen, namelijk via Badger DAO en Sovryn, en het zal interessant zijn om te zien of deze overlap tussen conservatieve Bitcoin houders veel risicovollere financiële toepassingen aan kracht blijft winnen. Ondanks alle risico’s die tegenwoordig aan DeFi verbonden zijn, heeft deze trend het potentieel om op zijn minst te leiden tot een decentralisatie van veel Bitcoin applicaties die vanaf vandaag volledig zijn gecentraliseerd.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.