Crypto nieuws

  De Bitcoin en DeFi zijn totaal verschillende fenomenen

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties, met name op Ethereum (ETH), zijn de afgelopen jaren in populariteit geëxplodeerd. Hoewel de Bitcoin hier lijkt te zijn om te blijven als een wereldwijde en apolitieke opslag van waarde is het basisidee achter DeFi om verder te gaan dan het creëren van een nieuw basis monetair activum. Het wil een grotere mate van decentralisatie naar andere gebieden van financiën brengen (of op zijn minst het uiterlijk van decentralisatie).

  Hoewel de belangrijkste waarde van de Bitcoin is gebouwd rondom het verwijderen van vertrouwde derden op het gebied van digitaal geld, is het veel moeilijker om tegenpartijrisico’s op andere gebieden van het traditionele financiële systeem volledig te verwijderen.

  Natuurlijk maken sommige mensen fortuinen door opbrengsten te verdienen op de speculatieve tokens in het DeFi-ecosysteem, maar met een grotere opbrengst komt een groter risico. Het is van vitaal belang voor iedereen die betrokken is bij de cryptomarkt om te begrijpen dat de Bitcoin en DeFi helemaal niet hetzelfde zijn als het gaat om risicoprofielen.

  De Bitcoin is spaartechnologie

  De Bitcoin wordt vaak een speculatieve investering genoemd, maar de realiteit is dat het een nieuw type spaartechnologie is. Een belangrijk verschil tussen sparen en beleggen is dat sparen geen rendement oplevert en geen potentieel neerwaarts risico met zich meebrengt. Sparen is gewoon het geld van het gegenereerde inkomen van een individu gedurende een bepaalde periode die niet wordt uitgegeven. Het is het geld dat bij de hand wordt gehouden dat niet in gevaar wordt gebracht in enige vorm van investering.

  Een belangrijke reden waarom door de overheid uitgegeven valuta’s de neiging hebben om inflatoir te zijn, is dat het investeringen en uitgaven op korte termijn stimuleert. Ook hebben politici de neiging om op kort termijn te denken en te handelen. Bovendien is het uiterst voordelig voor regeringen om uit het niets nieuwe valuta te kunnen creëren in plaats van gedwongen te worden deze via belastingen bij het grote publiek te innen.

  Een neveneffect van een inflatoir monetair beleid is dat het individuen uit hun spaargeld duwt (om devaluatie te voorkomen) en in meer speculatieve beleggingen. Met het deflatoire monetaire beleid van de Bitcoin zijn individuen in staat om de Bitcoin gewoon vast te houden en het op de lange termijn te laten waarderen in plaats van zich zorgen te maken over wat er op de aandelenmarkt gebeurt of die taak uit te besteden aan een derde partij.

  DeFi brengt meer rendement met veel groter risico

  Tegenwoordig bestaat de DeFi-ruimte uit een verscheidenheid aan toepassingen rond financiële diensten zoals handel, lenen en derivaten. Hoewel deze DeFi-apps vaak op de markt worden gebracht als gedecentraliseerd en vertrouwen-loos zijn zij juist verre hiervan. Immers, veel DeFi-gebruikers genereren hoge rendementen op hun crypto-activa via deze applicaties en dat zou niet het geval kunnen zijn zonder de introductie van een soort risicofactor.

  Er zijn ongelooflijk veel risicofactoren die zich op elkaar stapelen in de wereld van DeFi-apps. Deze apps zijn grof aan elkaar gelijmd op basis van mogelijk defecte slimme contractcodes, vertrouwde orakels, vluchtige onderliggende netwerk tokens, gedecentraliseerde stablecoins met veel tegenpartijrisico, opbrengsten uitgedrukt in Ponzi-achtige crypto tokens met onduidelijk nut en andere problematische bouwstenen.

  Hoewel de veiligheid van DeFi zeker kan worden verbeterd, impliceert investeren aan het einde van de dag wel risico’s. Het enige dat ontwikkelaars kunnen doen is de risico’s op technisch niveau minimaliseren en gebruikers zijn nog steeds vrij om slechte weddenschappen te plaatsen. Toch kunnen aanhoudende problemen (zoals het orakel-probleem dat van cruciaal belang is voor veel DeFi-toepassingen) blijven bestaan.

  Conclusie

  Simpel gezegd is de Bitcoin bedoeld als meest veilige en soevereine optie voor besparingen die de wereld ooit heeft gezien, terwijl DeFi zo ver in het domein van ‘investeringen’ is dat het beter kan worden aangeduid als ronduit gokken. Er is niets mis met gokken maar de extreme contrasten tussen de veiligheid en beveiliging van de Bitcoin en DeFi worden bijna altijd volledig genegeerd, zelfs door enkele van de meest bekende entiteiten in de ruimte.

  Er is natuurlijk niets mis met het nemen van het basisidee achter de Bitcoin en het proberen toe te passen op andere financiële toepassingen, maar de verschillen tussen het gebruik van de Bitcoin voor besparingen en het in gevaar brengen van elke vorm van investeringen moeten goed worden begrepen. Bovendien moeten DeFi-voorstanders eerlijk zijn over deze nieuw geïntroduceerde risico’s.

  Er is enige groei in de combinatie van de Bitcoin met het DeFi-fenomeen, namelijk via Badger DAO en Sovryn, en het zal interessant zijn om te zien of deze overlap tussen conservatieve Bitcoin houders veel risicovollere financiële toepassingen aan kracht blijft winnen. Ondanks alle risico’s die tegenwoordig aan DeFi verbonden zijn, heeft deze trend het potentieel om op zijn minst te leiden tot een decentralisatie van veel Bitcoin applicaties die vanaf vandaag volledig zijn gecentraliseerd.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.