Crypto nieuws

De Bitcoin en het einde van de Amerikaanse dollar

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Er is veel gepraat over het verlies van de Amerikaanse dollar als reservevaluta van de wereld. De meeste mensen vragen zich nog steeds af wanneer dit zal gebeuren. Echter, het gebeurt al recht onder iedereen zijn neus zonder dat de mensen het door hebben. De meeste mensen realiseren zich dit niet omdat ze de tekenen niet begrijpen.

Sinds de jaren 1700 hebben we 750 verschillende valuta’s in de wereld gezien en slechts 20% daarvan blijft over. Ze zijn allemaal gedevalueerd. Dit betekent dat ze vandaag minder kopen dan oorspronkelijk. De Amerikaanse dollar is geen uitzondering.

Waarom sterven valuta’s?

Volgens Ray Dalio, oprichter van ’s werelds grootste hedgefonds, Bridgewater Associates, sterven valuta’s wanneer een land te veel schulden opstapelt. Het land heeft uiteindelijk vier verschillende opties:

  1. Bezuinigingen
  2. Wanbetaling en herstructureringen
  3. Herverdeling van rijkdom
  4. Geld drukken en devaluatie

Van al deze opties kiezen overheden er altijd voor om geld af te drukken, omdat dat de ‘gemakkelijke’ route is. Ze hoeven niet te bezuinigen op uitgaven, schuldeisers kwaad te maken of de rijken pijn te doen. Maar zo gaat het mis voor een munt.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Laten we eens kijken naar de geschiedenis en onze huidige situatie vergelijken met een historisch voorbeeld. Dit zal ons een breed perspectief geven die jou laat begrijpen hoe de ondergang van de Amerikaanse dollar verloopt.

We gebruiken als voorbeeld de Weimarrepubliek (Duitsland) in het begin van de jaren 1900.

In 1922 verzuimde Duitsland met schulden om de schadevergoedingen van de Eerste Wereldoorlog terug te betalen. Om hun geld terug te verdienen vielen Frankrijk en België het Ruhrgebied binnen – het Duitse industriële epicentrum.

Als reactie op de invasie beval de Duitse regering alle werknemers om thuis te blijven en niet te werken. Dit wordt ‘’passief verzet’’ genoemd. Hier begint de doodsspiraal van de Weimarrepubliek.

Het land was al verlamd door schulden, maar ze moesten nog steeds een manier vinden om met contant geld te komen om zijn werknemers te betalen. Wat hebben ze gedaan? Ze begonnen geld af te drukken. Hierdoor steeg de inflatie enorm.

Hoe beïnvloedde dit de bevolking? Een goed voorbeeld is brood. In 1914 kostte een brood /bin/sh,13. Datzelfde brood kostte twee jaar later (in 1916) /bin/sh,19. In 1919 was de prijs verdubbeld tot /bin/sh,26, vervolgens ,20 in 1920 en ,50 in 1922.

Toen ze in 1922 begonnen met het drukken van geld ging datzelfde brood van ,50 naar .000.000.000 ( miljard!) in december 1923. Toen stortte de Duitse valuta in.

In die periode had je letterlijk kruiwagens nodig om je geld te verplaatsen. Uiteindelijk was de munt minder waard dan hout, dus ging de bevolking geld verbranden om hun huizen te warmen.

Het is belangrijk op te merken dat het brood in het begin heel langzaam omhoog ging. Op dat moment realiseerden de meeste mensen zich pas wat er gebeurde toen het te laat was.

De ondergang van de dollar

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) neemt de dominantie van de USD al af. In 2017 was de dollar goed voor 64% van de wereldwijde reserves. Vandaag is het gedaald tot ongeveer 59%. Natuurlijk speelt de pandemie hierbij een rol en de mainstream media nemen er kennis van.

Als we willen kijken naar de waarde van geld dan kunnen wij het beste kijken naar wat je met het geld kunt kopen. Dat betekent dat we moeten kijken naar de koopkracht van de dollar. Als je goud in de loop van de tijd vergelijkt met de dollar dan kun je zien dat het kostte om een ons goud te kopen in de vroegen jaren 1900. Het sprong naar per ons in 1933. De prijs werd erg instabiel na 1971. Vandaag kost een ons goud meer dan .800. Klinkt dit alsof de USD zijn koopkracht vasthoudt? Je zal kunnen denken van niet.

Een kwestie van perspectief

Wat doe je met je geld als het zijn waarde verliest? Sommige mensen cashen uit en verhandelen hun activa zoals onroerend goed, goud, de Bitcoin of zelfs aandelen voor dollars omdat ze op all-time highs zijn.

Als Amerika doorgaat met het verhogen van zijn staatschuld en het drukken van geld, dan zal de USD zijn waarde en positie als reservevaluta van de wereld blijven verliezen. Het brood gaat omhoog in prijs jij wilt niet eindigen met een stapel waardeloos geld.

Bekende handelaar en crypto analist Mark Moss adviseert dan ook om inflatieafdekkingen te vinden. dit zijn activa die stijgen met het inflatiepercentage. ‘’Het belangrijkste is dat jij nu begint voordat het te laat is. Wacht niet op de volgende overeenkomst die de overgang naar een nieuwe valuta bevestigd. De overgang is al aan de gang – en het gebeurt recht voor je neus’’, aldus Moss.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.