Crypto nieuws

  De Bitcoin en het einde van de Amerikaanse dollar

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Er is veel gepraat over het verlies van de Amerikaanse dollar als reservevaluta van de wereld. De meeste mensen vragen zich nog steeds af wanneer dit zal gebeuren. Echter, het gebeurt al recht onder iedereen zijn neus zonder dat de mensen het door hebben. De meeste mensen realiseren zich dit niet omdat ze de tekenen niet begrijpen.

  Sinds de jaren 1700 hebben we 750 verschillende valuta’s in de wereld gezien en slechts 20% daarvan blijft over. Ze zijn allemaal gedevalueerd. Dit betekent dat ze vandaag minder kopen dan oorspronkelijk. De Amerikaanse dollar is geen uitzondering.

  Waarom sterven valuta’s?

  Volgens Ray Dalio, oprichter van ’s werelds grootste hedgefonds, Bridgewater Associates, sterven valuta’s wanneer een land te veel schulden opstapelt. Het land heeft uiteindelijk vier verschillende opties:

  1. Bezuinigingen
  2. Wanbetaling en herstructureringen
  3. Herverdeling van rijkdom
  4. Geld drukken en devaluatie

  Van al deze opties kiezen overheden er altijd voor om geld af te drukken, omdat dat de ‘gemakkelijke’ route is. Ze hoeven niet te bezuinigen op uitgaven, schuldeisers kwaad te maken of de rijken pijn te doen. Maar zo gaat het mis voor een munt.

  Herhaalt de geschiedenis zich?

  Laten we eens kijken naar de geschiedenis en onze huidige situatie vergelijken met een historisch voorbeeld. Dit zal ons een breed perspectief geven die jou laat begrijpen hoe de ondergang van de Amerikaanse dollar verloopt.

  We gebruiken als voorbeeld de Weimarrepubliek (Duitsland) in het begin van de jaren 1900.

  In 1922 verzuimde Duitsland met schulden om de schadevergoedingen van de Eerste Wereldoorlog terug te betalen. Om hun geld terug te verdienen vielen Frankrijk en België het Ruhrgebied binnen – het Duitse industriële epicentrum.

  Als reactie op de invasie beval de Duitse regering alle werknemers om thuis te blijven en niet te werken. Dit wordt ‘’passief verzet’’ genoemd. Hier begint de doodsspiraal van de Weimarrepubliek.

  Het land was al verlamd door schulden, maar ze moesten nog steeds een manier vinden om met contant geld te komen om zijn werknemers te betalen. Wat hebben ze gedaan? Ze begonnen geld af te drukken. Hierdoor steeg de inflatie enorm.

  Hoe beïnvloedde dit de bevolking? Een goed voorbeeld is brood. In 1914 kostte een brood /bin/sh,13. Datzelfde brood kostte twee jaar later (in 1916) /bin/sh,19. In 1919 was de prijs verdubbeld tot /bin/sh,26, vervolgens ,20 in 1920 en ,50 in 1922.

  Toen ze in 1922 begonnen met het drukken van geld ging datzelfde brood van ,50 naar .000.000.000 ( miljard!) in december 1923. Toen stortte de Duitse valuta in.

  In die periode had je letterlijk kruiwagens nodig om je geld te verplaatsen. Uiteindelijk was de munt minder waard dan hout, dus ging de bevolking geld verbranden om hun huizen te warmen.

  Het is belangrijk op te merken dat het brood in het begin heel langzaam omhoog ging. Op dat moment realiseerden de meeste mensen zich pas wat er gebeurde toen het te laat was.

  De ondergang van de dollar

  Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) neemt de dominantie van de USD al af. In 2017 was de dollar goed voor 64% van de wereldwijde reserves. Vandaag is het gedaald tot ongeveer 59%. Natuurlijk speelt de pandemie hierbij een rol en de mainstream media nemen er kennis van.

  Als we willen kijken naar de waarde van geld dan kunnen wij het beste kijken naar wat je met het geld kunt kopen. Dat betekent dat we moeten kijken naar de koopkracht van de dollar. Als je goud in de loop van de tijd vergelijkt met de dollar dan kun je zien dat het kostte om een ons goud te kopen in de vroegen jaren 1900. Het sprong naar per ons in 1933. De prijs werd erg instabiel na 1971. Vandaag kost een ons goud meer dan .800. Klinkt dit alsof de USD zijn koopkracht vasthoudt? Je zal kunnen denken van niet.

  Een kwestie van perspectief

  Wat doe je met je geld als het zijn waarde verliest? Sommige mensen cashen uit en verhandelen hun activa zoals onroerend goed, goud, de Bitcoin of zelfs aandelen voor dollars omdat ze op all-time highs zijn.

  Als Amerika doorgaat met het verhogen van zijn staatschuld en het drukken van geld, dan zal de USD zijn waarde en positie als reservevaluta van de wereld blijven verliezen. Het brood gaat omhoog in prijs jij wilt niet eindigen met een stapel waardeloos geld.

  Bekende handelaar en crypto analist Mark Moss adviseert dan ook om inflatieafdekkingen te vinden. dit zijn activa die stijgen met het inflatiepercentage. ‘’Het belangrijkste is dat jij nu begint voordat het te laat is. Wacht niet op de volgende overeenkomst die de overgang naar een nieuwe valuta bevestigd. De overgang is al aan de gang – en het gebeurt recht voor je neus’’, aldus Moss.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.