Mining

De Bitcoin redt de aarde

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Bitcoin mining kost ontzettend veel energie. Zware computers en blockchains gebruiken veel stroom om het netwerk draaiende te houden. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken hoeft dit niet te betekenen dat Bitcoin mining de klimaatcrisis versnelt.

Het veel voorkomende argument is dat de Bitcoin veel energie verbruikt. Dit zal weer tot meer CO2-uitstoot leiden. Uiteindelijk zal de Bitcoin via deze weg bijdragen aan het verpesten van het klimaat. Daarnaast hebben critici vaak al een negatieve kijk op de Bitcoin. Vaak denken critici dat de Bitcoin niks nuttigs doet behalve het faciliteren van een casino voor Reddit-gebruikers of een omgeving bieden waar ‘’liberalistische nerds’’ rijk kunnen worden. Voor deze critici is de Bitcoin een totaal nutteloos, gedegenereerd systeem dat uiteindelijk alle energie op de planeet zal verbruiken in 18 maanden als we het nu niet stoppen.

Hoewel deze fatalistische voorspelling erin zou kunnen slagen om invloed te verdienen op Twitter, is het gelukkig verre van de waarheid. Ongelooflijk ver weg. In feite: de voorspelling dat de Bitcoin het klimaat zal vernietigen, is het letterlijke tegenovergestelde van wat de Bitcoin waarschijnlijk zal doen.

Waarom heeft de Bitcoin energie nodig?

De Bitcoin heeft energie nodig voor verschillende doeleinden. De Bitcoin heeft energie nodig om de geschiedenis van transacties veilig te stellen. Een ontvanger van de Bitcoin kan er redelijkerwijs op vertrouwen dat de Bitcoin die ze hebben ontvangen echt van hen is, omdat miners energie hebben verbruikt en daarom een onvermijdelijke reële kosten hebben gemaakt om die transactie in een blok transacties te passen en op de “blockchain” te liften. We noemen deze sterke verzekering dat een transactie is voltooid “finaliteit”.

Als je energieverbruik afneemt dan zijn er geen kosten verbonden aan het wijzigen van een transactie. De oorspronkelijke afzender kan later beslissen om zijn transactie te wijzigen, zodat deze verwijst naar één van hun andere portemonnees in plaats van uw portemonnee. Op deze manier lijkt het net alsof de transactie nooit heeft plaatsgevonden. In het huidige monetaire betaalsysteem lijkt het ongedaan maken van een transactie op deze manier onmogelijk. De Bitcoin is het enige systeem dat het ongedaan maken van transacties mogelijk maakt zonder een vertrouwde derde partij. Energieverbruik is daarbij het belangrijkste onderdeel.

Energie is ook belangrijk voor het veilig stellen van de Bitcoins. Hoe meer energie de Bitcoin verbruikt, hoe meer kosten er worden gemaakt bij het beveiligen van de keten. Meer veiligheid betekent dat een “aanval” op de geschiedenis van transacties duurder is. Dit kan zo duur zijn dat dubbele uitgaven onrendabel of ronduit onmogelijk zijn. Hoe meer kosten er worden gemaakt om de keten na jouw transactie te beveiligen, hoe meer “definitief” die transactie is.

Critici van het energieverbruik van de Bitcoin missen ook het belangrijkste punt van waarom de Bitcoin energie gebruikt. De Bitcoin is niet alleen een betalingssysteem. De Bitcoin is ook een geheel nieuwe vorm van schaarse, deelbare en draagbare goederen: ook wel bekend als geld.

De Bitcoin en het klimaat

Veel Bitcoin-tegenstanders zeggen vaak dat meer energieverbruik categorisch slecht is voor het milieu, maar dat mist veel nuances van hoe energie wordt geproduceerd en verbruikt. Om de kwestie van de klimaatimpact van de Bitcoin te benaderen, moeten we eerst Bitcoin mining als bedrijf begrijpen en de behoefte die miners hebben aan energie.

De concurrentie tussen miners scheert consequent weg bij de winsten die elke miner kan maken. Zolang een miner energie goedkoop genoeg kan vinden om de Bitcoin faciliteren tegen een prijs onder de markt, hebben ze een stimulans om een mining-bedrijf op te starten. Wanneer de Bitcoin-prijs snel stijgt, betekent dit dat nog meer energiebronnen winstgevend worden om miners op aan te sluiten. Dit geldt totdat nieuwe mining activiteiten deze overtollige winst “opzuigen”. Dit betekent dat miners altijd gedwongen zijn om ofwel te bidden voor hogere Bitcoin-prijzen ofwel de efficiëntie van hun mijnbouwapparatuur te upgraden of goedkopere energiebronnen te vinden.

Nu we begrijpen waarom het Bitcoin-netwerk in de loop van de tijd altijd goedkopere energie zal zoeken, moeten we kijken naar de kosten van energie per bron. Gelukkig zijn hernieuwbare energiebronnen vergelijkbaar met of goedkoper dan conventionele energiebronnen op industriële schaal. Dit betekent dat Bitcoin-miners noodzakelijkerwijs op zoek zullen gaan naar hernieuwbare energie naarmate de tijd verstrijkt. Mining biedt ontwikkelaars van hernieuwbare energiebronnen ook een andere potentiële inkomstenstroom, waardoor vooruitgang wordt geboekt in de leercurve van verschillende hernieuwbare energiebronnen en verdere kostenreducties worden versneld.

Bitcoin-miners zijn de minst locatieafhankelijke consumenten van energie. Als gevolg hiervan kunnen ze gemakkelijk energiebronnen gebruiken die “gestrand” zijn ver van de huidige bevolkingscentra. Deze bronnen zijn ofwel economisch helemaal niet levensvatbaar om te ontwikkelen, of hebben het potentieel om meer stroom te produceren dan de bestaande consumenten in de buurt mogelijk kunnen gebruiken. Ook op deze manier draaien de Bitcoin miners op duurzame energiesystemen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.