De bitcoin waarde: schaarste, flexibiliteit en volatiliteit
Robin Plus
Leestijd: 2 minuten
De schommelingen in de waarde van de Bitcoin fungeren als zowel een aantrekkingskracht als een afschrikmiddel voor beleggers, in wat door veel commentatoren is omschreven als een moderne goudkoorts. De werkelijke omvang van de beleggingsvolatiliteit van de Bitcoin kan het best worden begrepen door twee hypothetische beleggingsscenario’s te onderzoeken.
- Investeerder A kocht op 14 maart 2020 voor .000 aan Bitcoins. Op dat moment konden ze ongeveer twee Bitcoins kopen. Nadat hij ze precies twaalf maanden had vastgehouden ruilde hij zijn Bitcoins terug naar Amerikaanse dollars. Op 14 april 2021 ontving hij .000 en genereerde hij een winst van .000 of een jaarlijks rendement van 1.120%.
- Investeerder B kocht .000 aan Bitcoins op 14 april 2021, dezelfde datum waarop investeerder A ervoor koost om te verkopen. Investeerder B kon ongeveer een kwart van een Bitcoin kopen. Slechts 5 weken later is zijn Bitcoin holding met 18% in waarde gedaald en zijn ze ongeveer .200 waard. Dit is een verlies van .800 als de Bitcoins worden verkocht.
Met zijn vermogen om dergelijke lucratieve rendementen te leveren, is het gemakkelijk om de allure van het beleggen in de Bitcoin te begrijpen en waarom velen de risico’s over het hoofd zien die gepaard gaan met de volatiliteit.
Het is echter moeilijker te begrijpen waarom de waarde van de Bitcoin zo volatiel is. Om dit te doen is het noodzakelijk om de fundamentele principes te onderzoeken die ten grondslag liggen aan het Bitcoin fenomeen.
Waarom is de Bitcoin een eindige bron?
Er zijn drie processen die de hoeveelheid Bitcoin in het systeem beheren. Het eerste proces is ‘’mining’’. Mining is het proces waarmee de Bitcoin wordt geproduceerd en in openbare circulatie komt. Bitcoins worden toegekend als een prijs, bekend als een ‘’Bitcoin blokbeloning’’ aan individuen die ‘’miners’’ worden genoemd. Zij ontvangen deze beloning voor het oplossen van complexe algoritmische vergelijkingen met behulp van speciaal aangepaste, krachtige computers. Dit proces wordt exponentieel moeilijker en gaat steeds intensiever gebruik maken van hulpbronnen naarmate de tijd vordert. Hierdoor is krachtigere hardware nodig en wordt meer energie verbruikt. Als gevolg hiervan stijgen de gemiddelde kosten van het maken van de Bitcoin dagelijks.
Ten tweede is er simpelweg een Bitcoin limiet. In tegenstelling tot traditionele vormen van valuta wordt het aanbod van de Bitcoin beperkt door het ontwerp. Op basis van de huidige protocollen is het totale aantal Bitcoins dat ooit kan ontstaan gemaximeerd op 21 miljoen. Meer dan 18.6 miljoen Bitcoins (89% van het totale beschikbare aanbod) zijn al in omloop. En zoals hierboven beschreven wordt het mining proces langzamer en duurder.
Als derde heeft de snelheid van het toenemen van het aantal Bitcoins op de markt invloed. De snelheid waarmee de Bitcoin in omloop wordt gebracht wordt op cyclische basis gehalveerd. Dit proces, bekend als ‘’halveren’’, maakt het minen van de Bitcoin in loop van de tijd minder lonend en duurder. Historisch gezien hebben halveringsgebeurtenissen geleid tot extreme opwaartse waarde schommelingen op korte termijn die uiteindelijk zijn gestabiliseerd. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een stijging op langere termijn. Volgens Forbes sprongen de Bitcoin prijzen na de eerste halvering van naar .100. dit is een patroon dat in latere gebeurtenissen is gerepliceerd.
Komt volatiliteit voort uit schaarste?
Bovenstaande factoren dienen allemaal om de perceptie te versterken dat de Bitcoin steeds schaarser wordt. Een gebrek aan aanbod creëert echter niet vanzelf volatiliteit. In plaats daarvan leidt de combinatie van inflexibiliteit van het aanbod, vermengd met extreme fluctuaties in de vraag van beleggers, tot marktschommelingen.
Net als traditionele producten die op de beurs worden verhandeld, worden de prijsschommelingen van de Bitcoin gedreven door de vraag van beleggers. Dit wordt sterk beïnvloed door de publieke perceptie. Met zijn spraakmakende en regelmatige berichtgeving in de pers is het betwistbaar dat de Bitcoin onevenredig wordt beïnvloed door het beleggerssentiment.
Wijdverbreide scepsis over de toekomst op lange termijn en het fundamentele doel van de Bitcoin creëert onzekerheid in de markt, omdat de technologie nieuw is voor de wereld.
Deze fundamentele onzekerheid binnen een reactieve pool van beleggers, vermengd met schaarste in het aanbod, zijn de drijvende krachten achter de volatiliteit van de Bitcoin.
Het directe verband tussen de publieke perceptie en de waarde van de Bitcoin werd onlangs aangetoond met een tweet van Elon Musk. Eén enkele tweet veroorzaakte een prijsdaling bij de Bitcoin.
Omgekeerd zijn suggesties dat overheidsvormingen in de wetgeving de digitale valuta’s verder zullen reguleren vaak gekoppeld aan de daling van de waargenomen dollarwaarde van de Bitcoin.
Conclusie
Het is duidelijk dat de Bitcoin-achtbaanrit nog niet voorbij is. Degenen die aan boord zijn moeten zich voorbereiden op een hobbelige rit. Toch is het een kans om te investeren in een toekomst van vrijheid, gebouwd op de Bitcoin. Door jezelf simpelweg te informeren over de Bitcoin heb je al de eerste stap gezet in de voorbereiding op deze toekomst.
Dit vind je misschien ook leuk
Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet
Redactie
Leestijd: 2 min
EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.
Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert
Redactie
Leestijd: 2 min
Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.
Bitcoin halvering 2024 is een feit
Femke Wassink
Leestijd: 2 min
Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.