Crypto nieuws

De reden waarom centrale banken interesse hebben in CBDC

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Er wordt al maandenlang gewerkt aan het op de markt brengen van een volledig operationeel CBDC systeem. Veel landen laten dit aan zich voorbijgaan. 

Slechts een handvol landen is hier wél actief mee bezig. Waaronder natuurlijk China. Het is geen verrassing dat de meningen hierover verdeeld zijn.

Vereisten waar banken aan moeten voldoen

Voormalig voorzitter van de CFTC Chris Giancarlo sprak zich recent uit over het belang dat centrale banken hebben bij digitale valuta. Hij besprak aan welke vereisten de banken moeten voldoen.

Bijvoorbeeld wanneer zij willen deelnemen aan de ontwikkeling van digitale valuta. In de eerste plaats zijn diverse bedrijven begonnen met het publiceren van hun eigen CBDC journaals.

Alipay en WeChat Pay in China hebben CBDC snel opgepakt. Toezichthouders blijven zich verzetten tegen een dergelijk standpunt. Zij maken zich zorgen over de ontwikkeling van niet-soeverein digitaal geld.

Modernisering van het financiële systeem

Als tweede speelt ook de modernisering van het financiële systeem een rol. 

“Economieën zoals die van Singapore zijn afhankelijk van financiële diensten. Zij hebben al vroeg geëxperimenteerd met digitale valuta als een manier om hun financiële systemen te moderniseren.”

De derde reden is volgens Giancarlo een financiële inclusie;

“Wanneer je van een op rekeningen gebaseerd systeem overstapt naar een systeem dat is gebaseerd op tokens, kun je veel meer mensen in het financiële systeem brengen”.

Ook stablecoins kunnen een rol spelen

Volgens Giancarlo zouden ook stablecoins een rol kunnen spelen als het aankomt op het moderniseren van financiële systemen. Daarover laat de voormalig CFTC voorzitter het volgende weten:

“Ik denk dat centrale banken naar CBDC kijken vanwege de ongelooflijke opkomst van stablecoins. Zeker als een internationaal betaal- en settlement mechanisme.”

Giancarlo voegt daaraan toe dat het bovenstaande ervoor heeft gezorgd dat de centrale banken de afgelopen 18 maanden in een vecht- of vlucht fase terecht zijn gekomen. Een andere reden is het Digital Dollar Project. 

De voorzitter laat weten dat de landen die erin slagen hun normen en waarden in digitaal geld te coderen, aan het eind van de rit de winnaars zullen zijn.

Facebook en Novi

Pilots zullen de technische en functionele vereisten onderzoeken, analyseren en identificeren. Ook zullen ze de voordelen en uitdagingen evalueren, alsook toepassingen en benaderingen testen.

Ook worden potentiële gebruiksscenario’s overwogen. Dat geldt voor zowel commercieel retail als wholesale gebruik. Facebook kondigde onlangs het Novi-proefproject aan. Dit in samenwerking met Paxos en Coinbase.

Facebook hoopte met Novi enkele uitdagingen van de huidige internationale betaalsystemen aan te kunnen pakken. Toezichthouders hebben rode vlaggen gehesen. Iets wat hun succes zou kunnen overschaduwen.

Plannen in strijd met huidige regelgeving

Middels een brief hebben Democratische senatoren erop aangedrongen om de Novi en Diem projecten te stoppen. Op de lijst van senatoren prijken namen als Brian Schatz, Sherrod Brown en Richard Blumenthal.

Zij gaven als reden op dat Facebook digitale valuta plannen nastreeft op een agressieve tijdlijn. Dit terwijl de plannen onverenigbaar zouden zijn met de huidige financiële regelgeving.

Het is dus niet verwonderlijk dat het team van Diem snel reageerde om deze beschuldigingen te weerleggen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

De opkomst van Metaverse Tokens

Cheval

mrt. 28, 2023

Leestijd: 2 min

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.