Investeren

De stijgende populariteit van de Bitcoin in Zuid-Afrika

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Zuid-Afrika is zonder twijfel een van de meest geavanceerde landen in Afrika, zo niet de meest geavanceerde. Het Zuid-Afrikaanse land is ook een populair broeinest geworden voor de digitale valutamarkt. In feite wordt het door velen beschouwd als de volgende grens in Bitcoin.

Volgens de cryptocurrency-exchange Paxful hebben Zuid-Afrikanen onlangs voor meer dan $ 2,5 miljoen aan Bitcoin verhandeld in één maand.

Technologische kennis is vrij wijdverspreid in Afrika. En omdat de Bitcoin is gebaseerd op blockchain-technologie, heeft het veel interesse op het continent gewekt, vooral onder de jeugdige bevolking. Volgens Google Trends-gegevens staat Zuid-Afrika op de vierde plaats van alle landen ter wereld voor de frequentie waarmee zijn burgers het afgelopen jaar op het trefwoord “Bitcoin” hebben gezocht. Landen als Nigeria, Ghana en Kenia hebben naast Zuid-Afrika ook enorme interesse getoond in de Bitcoin. Twitter-CEO Jack Dorsey plant naar verluidt een bezoek aan Afrika om cryptomogelijkheden te verkennen dankzij de wijdverspreide Bitcoin-adoptie daar.

Stimulatie van de Bitcoin-adoptie

Het enthousiasme rond ingenieuze technologieën zoals de Bitcoin en blockchains heeft de adoptie in Zuid-Afrika gestimuleerd. Veel van de eigenschappen die Bitcoin aantrekkelijk maken kunnen op elke plaats over de hele wereld worden vermeld als redenen waarom het bijzonder populair is in Zuid-Afrika.

In Zuid-Afrika is het bijvoorbeeld gemakkelijk om toegang te krijgen tot de peer-to-peer-marktplaats en cryptocurrency-uitwisselingen. Het gebruik van deze platforms kan eenvoudiger zijn dan het openen en beheren van een bankrekening. Enkele van de populaire Bitcoinbeurzen in Zuid-Afrika zijn VALR en Luno.

Ook is Bitcoin gedecentraliseerd en grenzeloos. Dit maakt het een efficiënte betaalmethode. En naast het inschakelen van betalingstransacties, wordt de Bitcoin beschouwd als een vermogens-opslag-activum. Met andere woorden, beleggers classificeren de digitale valuta samen met edelmetalen zoals goud als het gaat om het opslaan van waarde. Deze veelzijdigheidsfunctie maakt de Bitcoin voor veel beleggers aantrekkelijk, waaronder Zuid-Afrikanen.

De volatiliteit van de rand

Maar er zijn enkele specifieke voorwaarden voor Zuid-Afrika die Bitcoin aantrekkelijk maken voor degenen die er wonen.

De fiatvaluta die in Zuid-Afrika wordt verhandeld is de ‘rand’. De Zuid-Afrikaanse rand wordt volgens forex brokers die actief zijn in Zuid-Afrika beschouwd als een van ’s werelds meest verhandelde valuta’s ter wereld met hoge volatiliteitstendensen. Zo bereikte de volatiliteit van de rand in maart 2020 het hoogste cijfer sinds de financiële crisis van 2008. De negatieve swing van de fiat-munt stuurde rillingen over de ruggen van beleggers. Als gevolg hiervan zijn veel beleggers overgestapt op het gebruik van de Bitcoin om hun vermogen te beschermen tegen een sterke prijsdaling.

Volatiliteit verzwakt lokale valuta’s, wat leidt tot dollar-schaarste en wat de Bitcoin een voorkeursalternatief maakt voor transacties. De grote vraag naar de Bitcoin als gevolg van zwakke fiat-valuta verhoogt de acceptatie ervan. Hier is nog een ander punt: overheidsfalen in Zuid-Afrika heeft ook de adoptie van cryptovaluta gestimuleerd, omdat beleggers de Bitcoin gebruiken om zich af te dekken tegen politieke risico’s.

Impact van overheidsvoorschriften

Aanvankelijk waren er geen regels voor Bitcoin-adoptie in Zuid-Afrika. De overheid heeft echter anti-witwas-regels (AML) ingevoerd.

De Zuid-Afrikaanse Reserve Bank is bezig de particuliere sector toe te staan te experimenteren met gevallen van het gebruik van cryptovaluta onder toezicht van de regelgeving. De instelling wil echter waarschijnlijk voorzichtig en conservatief zijn met het goedkeuren van de Bitcoin-activiteiten, zoals andere regelgevende instanties ongetwijfeld zijn. Een belangrijk doel is om te voorkomen dat mensen geld het land uit kanaliseren via versleutelde en anonieme transacties.

Conclusie

Bitcoin-adoptie is in het recente verleden aanzienlijk gegroeid over de hele wereld. Enkele van de belangrijkste oorzaken van de groei zijn opkomende cryptocurrency-markten, grote fiat-valutaschommelingen en de ontwikkeling van financiële infrastructuur. Hoewel het meest bekende Afrikaanse land voor Bitcoin-adoptie Nigeria is, zijn Zuid-Afrikanen verre van inactief als het gaat om hun adoptie van BTC.

In de toekomst zal een bredere toegang tot onderwijs en internet het volledige potentieel van de Bitcoin in Zuid-Afrika ontgrendelen. Bitcoin zal zijn belofte als een nieuwe klasse van activa waarmaken, waardoor beleggers meer macht krijgen via hun portefeuilles zonder dat ze op tussenpersonen hoeven te vertrouwen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Investeren

ETH-ontwikkelaars: Cardano & Binance Smart Chain geen concurrent

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Het zijn interessante weken geweest voor Ethereum (ETH). Na op 20 februari een all-time high van USD 2.043 te hebben bereikt, is het overtroffen door een paar concurrerende platforms en cryptoassets genaamd Binance Smart Chain (en BNB) en Cardano (en ADA). Hoewel noch BNB noch ADA momenteel een marktkapitalisatie hebben van meer dan 20% van de ETH’s, zijn ze beide proportioneel sterker gestegen op de korte termijn. Op het moment van schrijven heeft BNB zijn prijs in de afgelopen 30 dagen met ongeveer 95% verhoogd en ADA met 39%, terwijl ETH in dezelfde periode onveranderd is.

*
Mining

Noord-Amerikaanse crypto-miners strijden met China

Robin Plus

Leestijd: 2 min

De lente komt naar de Noord-Amerikaanse cryptocurrency-miners. Met toegang tot robuuste kapitaalmarkten, goedkope macht, een stabiel politiek klimaat en toenemende deelname van technologische innovators, ontbranden mijnbouwactiviteiten van industriële kwaliteit in de Verenigde Staten en Canada. Hierdoor krijgen Chinese mining-pools, die nu meer dan de helft van de hashing-macht in de wereld beheersen, concurrentie.

*
Handel

FATF maakt kleine cryptoplatforms een prooi voor grote spelers

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Naarmate de cryptoasset-industrie groeit is het niet meer onvermijdelijk dat deze meer regelgevende aandacht trekt. De waarheid van deze veronderstelling werd benadrukt in Maart, toen de Financial Action Task Force (FATF) een update publiceerde voor haar richtsnoeren met betrekking tot de witwasrisico’s van cryptocurrencies.