Crypto nieuws

De toekomst van blockchain en eDiscovery

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Nu er vaak nieuwe technologieën opduiken tijdens een eDiscovery-review is het tijd voor juridische afdelingen om een diepere duik te nemen in de blockchain. Wanneer een bedrijf grote hoeveelheden aan elektronische data doorzoekt voor een specifiek doel dan wordt dit eDiscovery genoemd. Een goede juridische duik in de blockchain kan ervoor zorgen dat de juridische wereld beter is voorbereid op hetgeen dat komen gaat.

Juridische professionals zijn zich bewust van wat de blockchain is en kunnen deze technologie zelf gebruiken voor sommige zakelijke functies zoals slimme contracten of betalingen voor diensten via cryptocurrencies. De blockchain technologie is echter nog steeds in ontwikkeling en er is veel onbekend over hoe deze technologie werkt en welke rol deze zal spelen in zowel de juridische industrie als het algemene bedrijfsleven.

Blockchain – de basis

Blockchain is een complex type gedistribueerde grootboektechnologie waar de juridische industrie nog steeds over leert. De technologie heeft een aantal bekende onderscheidende kenmerken. Zo kunnen gebruikers transacties vastleggen via een gedistribueerd netwerk dat zeer veilig is. Identiteiten van personen die betrokken zijn bij een transactie worden niet bekendgemaakt. Daarnaast kan het netwerk van de blockchain zowel openbaar als privé zijn.

Het maken van een transactie op de blockchain is permanent. De blockchain maakt ook een geregistreerde transactiegeschiedenis waar gebruikers toegang toe hebben, maar die zij nooit kunnen veranderen.

Het verwerken van informatie op een blockchain gaat ontzettend snel omdat facilitators van derden overbodig zijn. Daarnaast instrueert een vastgesteld protocol computers in het netwerk over wanneer een transactie wordt geverifieerd en wanneer een transactie aan het grootboek moet worden toegevoegd. Dit wordt vaak mining genoemd en is de enige manier waarop een transactie een permanent onderdeel van de blockchain kan worden.

Alle hiervoor genoemde functies maken de blockchain aantrekkelijk voor personen die veilige transacties willen uitvoeren waarbij het eigendom van activa permanent wordt geregistreerd zonder dat er een bank nodig is. Het zal alleen maar aan populariteit blijven winnen en zich blijven vertakken naar andere gebieden. Vooral als slimme contracten meer acceptatie krijgen zullen juridische afdelingen een toenemende blootstelling aan blockchaintechnologie met hun zakelijke klanten gaan zien.

Voorspelde eDiscovery implicaties

Net als bij elke opkomende gegevensbron moeten procespartijen klaar zijn voor het verzamelen en beoordelen van hindernissen die blockchain zou kunnen opleggen. Naarmate meer bedrijven blockchain gaan gebruiken zal het verschijnen als detecteerbare elektronisch opgeslagen informatie (ESI) in gevallen en onderzoeken. Om zich hierop voor te bereiden moeten juridische afdelingen anticiperen op potentiële uitdagingen, nieuwe protocollen ontwikkelen en op de hoogte blijven van nieuwe blockchain-ontwikkelingen. Het kunnen adviseren van zakelijke klanten over waar ze rekening mee moeten houden bij het implementeren van de blockchain-technologie en het adviseren over hoe zij dit kunnen verantwoorden in informatiebeheerplannen zal de hoeveelheid eDiscovery-problemen in de toekomst beperken. De eerste stap is om te anticiperen op wat gemakkelijk zal zijn en wat uitdagend zal zijn bij het omgaan met blockchain als bron van ESI tijdens rechtszaken.

Advocaten moeten zich bij het verzamelen van blockchain-gegevens ook voorbereiden op obstakels of unieke methoden die zij mogelijk moeten implementeren. Of de gegevens gemakkelijk kunnen worden geëxporteerd heeft grote invloed op de verzamelingspraktijken. Vanuit voorkennis over blockchain weten we dat dit een gemakkelijkere taak kan zijn dan verwacht. Het feit dat de transacties via een beveiligd netwerk plaatsvinden zou het verzamelen een gemakkelijkere prestatie moeten maken dan sommige ongestructureerde gegevens zoals chatberichten of verschillende donkere gegevensbronnen. Toch is het belangrijk om over blockchain-verzameling te praten met de eDiscovery-leverancier van een juridische afdeling om het proces te begrijpen en eDiscovery-workflows te plannen.

Overwegingen inzake informatie governance

Om proactief te zijn moeten juridische afdelingen gaan praten over blockchain en de daaruit voortvloeiende overwegingen op het gebied van informatiebeheer met hun zakelijke klanten. Het volgen van deze aanpak sluit aan bij de huidige trend om een meer bedrijfsgerichte aanpak te volgen met juridische transformatie-inspanningen en manieren om efficiënter te zijn. Naast het verantwoorden van blockchain in procesbereidheidsplannen moeten organisaties beleid hebben rond het gebruik van de blockchain voor interne en zakelijke doeleinden. Het bijwerken van gegevensclassificatie- en toewijzingsprotocollen zal ook helpen bij een beter beheer van deze transacties als ze in een toekomstig geval detecteerbare ESI worden.

Andere nuttige acties zijn het volgen van nieuwe blockchain-ontwikkelingen, het bieden van trainingsmogelijkheden aan personeel en het zien hoe rechtbanken omgaan met toekomstige blockchain eDiscovery-kwesties. Het is belangrijk om te onthouden dat hoe deze technologie rechtszaken beïnvloedt zal veranderen naarmate juridische afdelingen best practices voor eDiscovery-workflows met betrekking tot blockchain ontdekken. Daarom is het cruciaal om jurisprudentie en rechterlijke uitspraken over blockchain en eDiscovery bij te houden om praktijken te helpen verfijnen. Nu advocaten onlangs hebben gezien dat de rechtbanken reageren op eDiscovery-obstakels en argumenten met betrekking tot AI-gebruik zullen blockchain-vragen ongetwijfeld volgen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.