Crypto nieuws

DeFi bekijkt beveiligingsalternatieven na verminderd vertrouwen

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De aanvallen tegen de populaire gedecentraliseerde financiële protocollen (DeFi-protocollen) worden steeds complexer. DeFi is een beweging binnen de cryptomarkt die pleit voor het omzetten van traditionele financiële producten (zoals de euro) in gedecentraliseerde cryptocurrency waarbij er geen centrale bank of instantie is die al het geld beheert en er geen tussenpersoon is bij transacties. Veel handelaren op de cryptomarkt zijn aanhangers van deze beweging. Echter, door de toenemende complexiteit van de aanvallen op DeFi-protocollen is de doeltreffendheid van de audits van grote beveiligingsbedrijven eens goed onder de loep genomen. Sommige leden van de DeFi-gemeenschap zijn al begonnen met het bouwen van alternatieven op eigen bodem, om op deze manier de beveiliging te verbeteren.

Wat is een audit?

Er wordt huidig dus veel kritiek geleverd op de audits zoals die beschreven zijn in de DeFi-protocollen. Maar wat zijn audits nu eigenlijk? Een audit is een systematische periodieke controle die wordt verricht door een auditor. Deze auditor onderzoekt op basis van bijvoorbeeld vragenlijsten of checklists of de stand van zaken op de cryptomarkt overeenkomst met de gewenste gang van zaken. Met behulp van dit onderdeel van de DeFi-protocollen kunnen eventuele structurele afwijkingen bepaald worden. Van deze afwijkingen kan vervolgens ook de ernst worden bepaald. Al deze gegevens worden doorgestuurd naar degene die de opdracht heeft gegeven om de audit uit te voeren. Vaak is dit het management of het team achter een DeFi-project. Aan de hand van deze gegevens kunnen de opdrachtgevers verdere stappen ondernemen.

Veiligheid niet gegarandeerd

De verschillende DeFi-projecten maken dus gebruik van audits om op tijd onregelmatigheden te ontdekken. Echter, toch is het de afgelopen tijd diverse malen voorgekomen dat hackers alsnog door deze controle barrière heen zijn gekomen. Zo sprak een medeoprichter van DeFi Italy: ‘’Ik denk dat we nu, na alle hacks die we hebben gehad, in wezen begrijpen dat als je twee of drie audits hebt dat je nog niet veilig bent. Dit betekent niet dat audits op dit moment geen waarde hebben, maar het zijn geen zilveren kogels.’’

Na deze uitspraak heeft deze medeoprichter, genaamd Emiliano Bonassi, ervoor gekozen om ReviewsDAO op te zetten. ReviewsDAO is en eenvoudig forum om beveiligingsexperts en projecten met elkaar in contact te brengen die op zoek zijn naar een extra stel ogen. In de drie dagen sinds de lancering heeft ReviewsDAO al vier vrijwillige recensenten aangetrokken (waaronder Bonassi) en heeft het twee recensenten gekoppeld aan een project. Er zijn nog ander aanbieders met gelijksoortige platformen en diensten als ReviewsDAO. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Code423n4 en Immunefi.

De eerste reacties

ReviewsDAO is dus een redelijk nieuwe dienst op de cryptomarkt. De eerste resultaten van de geleverde inspanning door recensenten zijn echter veelbelovend. Dekking/verzekeringsprotocol Cover was het eerste project dat via ReviewsDAO met een recensent werd gematcht. De kernontwikkelaar voor Cover, genaamd Pumpkin, deed een verslag van de ervaringen met ReviewsDAO. ‘’Het was geweldig. Ik was een van de weinigen met wie Emiliano het idee deelde vlak voor de release. Ik vond het meteen geweldig, want het is wat ik zocht (om externe codebeoordelingen gemakkelijker en sneller te krijgen [..] Ik weet niet zeker wat er uit de recensie zal komen, maar het forum werkt zeker goed.’’

Geen nieuwe cryptocurrency

Hoewel er op de cryptomarkt voldoende behoefte is voor het ontstaan van een ReviewsDAO token is Bonassi niet van plan om deze op de markt te introduceren. Hij vindt dat initiatieven zoals deze gemeenschapsgoederen moeten zijn. Desalniettemin hebben zelfs openbare goederen vaak overheidsfinanciering en is het een open vraag of ontwikkelaars bereid zijn om tijd te doneren voor geen andere beloning dan herkenning. De ontwikkelaars, die vervolgens onder andere recensenten worden, zullen zonder vergoeding wellicht het werk niet zorgvuldig uitvoeren. Maar als partijen zelf de recensenten betalen kunnen zij wellicht partijdige reviews gaan geven. Om dit te voorkomen zal een overheidssubsidie een uitkomst kunnen bieden. Echter, dit is iets waar Bonassi zich op het moment nog niet mee bezig houdt.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.