Crypto nieuws

DeFi on Bitcoin groeit in de schaduw van Ethereum

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) is groot en groeit nog steeds door. In juli 2020 was er slechts 1 miljard USD aan totale waarde (TVL) van de DeFi vergrendeld. Inmiddels is dit gestegen tot een waarde van 40 miljard. De DeFi-sector van de cryptomarkt is een gedeelte vol handelaren en investeerders die pleiten voor het omzetten van traditionele financiële producten in gedecentraliseerde cryptocurrencies waarbij er geen centrale bank of instantie is die al het geld beheert.

De DeFi-sector pleit er ook voor dat er geen tussenpersoon is bij de transacties rondom de financiering. Via DeFi-platformen kunnen mensen geld van anderen lenen of geld aan anderen uitlenen, speculeren over de koersen op de cryptomarkt en nog veel meer. Hoewel bijna iedereen de neiging heeft om de sector te behandelen als een enkel, snelgroeiend blok, bestaat het eigenlijk uit een aantal subsectoren die respectievelijk in verschillende tempo’s groeien.

Een van deze subsectoren is DeFi on Bitcoin (BTC). Met platforms en producten die zijn gebouwd op de Bitcoin-blockchain blijft deze subsector klein. Echter, deze begint wel steeds meer aandacht te krijgen.

De DeFi on Bitcoin is klein

Volgens de nieuwste cijfers van DeFiPrime is de Bitcoin-blockchain goed voor 26 (of ongeveer 10,5%) van de 248 DeFi-projecten of platforms die het momenteel vermeldt. Dit lijkt een redelijk respectabele (als bescheiden) verhouding. Echter, als je kijkt naar de totale waarde die opgesloten is in de DeFi-sector dan begin je te beseffen dat DeFi on Bitcoin behoorlijk minuscuul is.

“RSK biedt de infrastructuur voor Bitcoin-gebaseerde DeFi en wordt gebruikt door projecten zoals Sovryn. De TVL van RSK is ongeveer USD 22 miljoen, wat erg klein is in vergelijking met de Ethereum- of zelfs Binance Smart Chain DeFi-ecosystemen,” zei Ilya Abugov, een adviseur van DappRadar. Als zodanig concludeerde hij: “Over het algemeen is het DeFi-ecosysteem on Bitcoin op dit moment klein.”

Zelfs platforms binnen de Bitcoin DeFi-subsector zijn het eens met de stelling dat de DeFi on Bitcoin klein is. “Voor zover ik weet, is het DeFi-ecosysteem on Bitcoin zeer beperkt, omdat Bitcoin geen slim contractplatform is zoals Ethereum of Tezos. Gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX) op basis van Atomic Swaps (zoals Atomex) zijn de meest voorkomende applicaties over dit onderwerp met betrekking tot de Bitcoin,” aldus Igor Matcak van Atomex. Er is momenteel speculatie gaande over mogelijke ontwikkelingen in de DeFi on Bitcoin subsector die ervoor moeten zorgen dat de TVL van deze subsector stijgt.

Beperkte vraag

De meningen verschillen over hoeveel groei het Bitcoin DeFi-ecosysteem waarschijnlijk zal genieten in de komende maanden en jaren. De meeste mensen op de cryptomarkt lijken meer geïnteresseerd te zijn in het toevoegen van BTC aan het op Ethereum gebaseerde DeFi-ecosysteem dan in het creëren van een Bitcoin-gebaseerde versie van dit ecosysteem.

“Dit suggereert dat het binnenhalen van BTC in andere DeFi-ecosystemen een acceptabele oplossing is voor de industrie. Als er vraag is naar meer Bitcoin-gebaseerde oplossingen, zal het DeFi-ecosysteem groeien, maar voorlopig lijkt de vraag beperkt,” sprak Abugov.

Blijven groeien in de schaduw

De projecten die met DeFi aan de Bitcoin werken hebben een andere kijk op de situatie, waarbij velen de nadruk leggen op hun plannen om hun platforms te laten groeien en verbeteren. Zoals Igor Matcak van Atomex zei: “In de nabije toekomst zijn we van plan om ondersteuning toe te voegen voor Segwit-adressen voor Bitcoin, evenals ondersteuning voor Lightning Network-betalingskanalen. Een zeer belangrijke stap is om iedereen in staat te stellen een market maker te worden op Atomex.” Een ander platform binnen de DeFi-ruimte is Liquality, een multi-chain wallet met atoomswaps. Volgens medeoprichter Thessy Mehrain is het ook van plan om zichzelf in de nabije toekomst te verbeteren en uit te breiden.

Kort gezegd zijn er dus allemaal aspecten binnen de DeFi on Bitcoin die zich van plan zijn sterk te verbeteren. Dit alles suggereert dat DeFi op Bitcoin waarschijnlijk in de nabije toekomst zal groeien, maar niet in een tempo of op een schaal die het zou veranderen in een serieuze concurrent van DeFi op Ethereum.

Dat gezegd hebbende, beweren voorstanders dat DeFi on Bitcoin een bepaalde waarde zal behouden ten opzichte van zijn rivalen op andere ketens, vooral als het gaat om decentralisatie en de afwezigheid van grote gecentraliseerde donateurs. Zoals de medewerker van Bisq concludeerde:

“Gedecentraliseerde financiële toepassingen on Bitcoin zijn misschien niet zo ‘groot’ als die on Ethereum, maar in ieder geval vanuit het Bisq-perspectief zou ik zeggen dat ze misschien robuuster zijn. Ik denk dat deze compromisloze aanpak op de lange termijn beter zal zijn voor Bitcoin-gebaseerde projecten.”

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.