Crypto nieuws

DeFi on Bitcoin groeit in de schaduw van Ethereum

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) is groot en groeit nog steeds door. In juli 2020 was er slechts 1 miljard USD aan totale waarde (TVL) van de DeFi vergrendeld. Inmiddels is dit gestegen tot een waarde van 40 miljard. De DeFi-sector van de cryptomarkt is een gedeelte vol handelaren en investeerders die pleiten voor het omzetten van traditionele financiële producten in gedecentraliseerde cryptocurrencies waarbij er geen centrale bank of instantie is die al het geld beheert.

De DeFi-sector pleit er ook voor dat er geen tussenpersoon is bij de transacties rondom de financiering. Via DeFi-platformen kunnen mensen geld van anderen lenen of geld aan anderen uitlenen, speculeren over de koersen op de cryptomarkt en nog veel meer. Hoewel bijna iedereen de neiging heeft om de sector te behandelen als een enkel, snelgroeiend blok, bestaat het eigenlijk uit een aantal subsectoren die respectievelijk in verschillende tempo’s groeien.

Een van deze subsectoren is DeFi on Bitcoin (BTC). Met platforms en producten die zijn gebouwd op de Bitcoin-blockchain blijft deze subsector klein. Echter, deze begint wel steeds meer aandacht te krijgen.

De DeFi on Bitcoin is klein

Volgens de nieuwste cijfers van DeFiPrime is de Bitcoin-blockchain goed voor 26 (of ongeveer 10,5%) van de 248 DeFi-projecten of platforms die het momenteel vermeldt. Dit lijkt een redelijk respectabele (als bescheiden) verhouding. Echter, als je kijkt naar de totale waarde die opgesloten is in de DeFi-sector dan begin je te beseffen dat DeFi on Bitcoin behoorlijk minuscuul is.

“RSK biedt de infrastructuur voor Bitcoin-gebaseerde DeFi en wordt gebruikt door projecten zoals Sovryn. De TVL van RSK is ongeveer USD 22 miljoen, wat erg klein is in vergelijking met de Ethereum- of zelfs Binance Smart Chain DeFi-ecosystemen,” zei Ilya Abugov, een adviseur van DappRadar. Als zodanig concludeerde hij: “Over het algemeen is het DeFi-ecosysteem on Bitcoin op dit moment klein.”

Zelfs platforms binnen de Bitcoin DeFi-subsector zijn het eens met de stelling dat de DeFi on Bitcoin klein is. “Voor zover ik weet, is het DeFi-ecosysteem on Bitcoin zeer beperkt, omdat Bitcoin geen slim contractplatform is zoals Ethereum of Tezos. Gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX) op basis van Atomic Swaps (zoals Atomex) zijn de meest voorkomende applicaties over dit onderwerp met betrekking tot de Bitcoin,” aldus Igor Matcak van Atomex. Er is momenteel speculatie gaande over mogelijke ontwikkelingen in de DeFi on Bitcoin subsector die ervoor moeten zorgen dat de TVL van deze subsector stijgt.

Beperkte vraag

De meningen verschillen over hoeveel groei het Bitcoin DeFi-ecosysteem waarschijnlijk zal genieten in de komende maanden en jaren. De meeste mensen op de cryptomarkt lijken meer geïnteresseerd te zijn in het toevoegen van BTC aan het op Ethereum gebaseerde DeFi-ecosysteem dan in het creëren van een Bitcoin-gebaseerde versie van dit ecosysteem.

“Dit suggereert dat het binnenhalen van BTC in andere DeFi-ecosystemen een acceptabele oplossing is voor de industrie. Als er vraag is naar meer Bitcoin-gebaseerde oplossingen, zal het DeFi-ecosysteem groeien, maar voorlopig lijkt de vraag beperkt,” sprak Abugov.

Blijven groeien in de schaduw

De projecten die met DeFi aan de Bitcoin werken hebben een andere kijk op de situatie, waarbij velen de nadruk leggen op hun plannen om hun platforms te laten groeien en verbeteren. Zoals Igor Matcak van Atomex zei: “In de nabije toekomst zijn we van plan om ondersteuning toe te voegen voor Segwit-adressen voor Bitcoin, evenals ondersteuning voor Lightning Network-betalingskanalen. Een zeer belangrijke stap is om iedereen in staat te stellen een market maker te worden op Atomex.” Een ander platform binnen de DeFi-ruimte is Liquality, een multi-chain wallet met atoomswaps. Volgens medeoprichter Thessy Mehrain is het ook van plan om zichzelf in de nabije toekomst te verbeteren en uit te breiden.

Kort gezegd zijn er dus allemaal aspecten binnen de DeFi on Bitcoin die zich van plan zijn sterk te verbeteren. Dit alles suggereert dat DeFi op Bitcoin waarschijnlijk in de nabije toekomst zal groeien, maar niet in een tempo of op een schaal die het zou veranderen in een serieuze concurrent van DeFi op Ethereum.

Dat gezegd hebbende, beweren voorstanders dat DeFi on Bitcoin een bepaalde waarde zal behouden ten opzichte van zijn rivalen op andere ketens, vooral als het gaat om decentralisatie en de afwezigheid van grote gecentraliseerde donateurs. Zoals de medewerker van Bisq concludeerde:

“Gedecentraliseerde financiële toepassingen on Bitcoin zijn misschien niet zo ‘groot’ als die on Ethereum, maar in ieder geval vanuit het Bisq-perspectief zou ik zeggen dat ze misschien robuuster zijn. Ik denk dat deze compromisloze aanpak op de lange termijn beter zal zijn voor Bitcoin-gebaseerde projecten.”

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.