Crypto nieuws

Diem project van Meta wordt verkocht omwille van de regelgeving

admin

Leestijd: 2 minuten

*

In 2020 zijn stablecoins met ongeveer 450% gegroeid. In 2021 staat de teller op miljard. Tether en USD Coin zijn goed voor een marktkapitalisatie van en miljard.

Stablecoins

Stablecoins zijn een veelbesproken onderwerp in het Congres. Met name tijdens het overwegen van een nieuwe regelgeving door de Amerikaanse wetgevers.  

De regelgeving schrikt veel financiële instellingen af. Zij zijn terughoudend om in zee te gaan met Stablecoin operators.  

Libra Association

Facebook neemt de term Stablecoin op binnen zijn activiteiten. Het platform maakt onderdeel uit van de Libra Association. Samen met nog 26 andere organisaties. 

Het lanceert de cryptocurrency met de naam Libra. Als Stablecoin wordt het gedekt door valuta en effecten die door de overheid worden uitgegeven. 

Diem project

De naam Libra is vervangen door Diem. Het door Facebook gesteunde crypto project krijgt een forse klap. Dat is bekend gemaakt in een recent rapport. 

Het Diem project maakt een terugslag door. Veroorzaakt door een stortvloed van regelgevende druk en tegenacties uit diverse hoeken. 

“De Diem Association wordt gesteund door Meta Platforms. Het overweegt een verkoop van zijn activa. Dit als een manier om kapitaal terug te geven aan zijn investeerders.”

Wie maakt me los?

Diem wil zijn eigendom verkopen. Daarvoor is het in gesprek met investeringsbankiers. Daarmee wil het profiteren van de waarde die in het verleden is gemaakt.

Het is onduidelijk hoe kopers of ingenieurs het intellectuele eigendom van Diem waarderen. Er is zelfs geen garantie op het vinden van een koper. 

Er is nog iets opmerkelijks. Meta is eigenaar van ⅓ van de onderneming. De rest is in eigendom van de verenigingsleden. Zoals Coinbase Global, Uber en Shopify.

Waarschuwingen 

Recent nog slaan Amerikaanse toezichthouders alarm over de risico’s van Stablecoins. Ze vrezen dat gebruikers en techbedrijven beginnen met transacties in een nieuwe valuta. 

Dit kan leiden tot een buitensporige concentratie van economische macht. Zeker in combinatie met een Stablecoin uitgever met een groot bedrijf.

Weg met de meeste weerstand

De gouverneur van de Bank of England waarschuwt voor hetzelfde scenario. Volgens Andrew Bailey vormt Facebook een grote uitdaging voor het systeem.

Zeker als het doorgaat met het lanceren van een stablecoin. Door de jaren heen is de weg voor Facebook bestuurders niet zonder obstakels geweest.

Nasmaak

In 2019 wordt Facebook stevig aan de tand gevoeld door Amerikaanse senatoren over het Libra Stablecoin project. De regelgeving paniek overstemde de introductie van Libra. 

Een nieuwe naam zou deze nasmaak naar de achtergrond moeten laten verdwijnen. Of het nu gaat om Libra of om Diem. De zorgen over de regelgeving zijn er nog steeds. 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.