Crypto nieuws

  Complottheorieën en privacy: digitale euro bezorgt ECB kopzorgen

  Femke Wassink

  2023-09-12

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De plannen voor een digitale euro lopen tegen een muur van politieke en publieke weerstand aan. Het gaat allang niet meer alleen om de technische details. De discussie is politiek geladen en soms zelfs bizar.

  De tegenstanders van de digitale euro

  De digitale euro wordt door sommigen gezien als controle instrument. Niet alleen in Europa maar ook over de grens. Ook de Amerikaanse presidentskandidaten Robert F. Kennedy Junior en Ron DeSantis zijn een tegenstander van de digitale euro.

  Ze suggereren dat staatsgesteunde digitale valuta's tools kunnen zijn voor surveillance en sociale controle. In de EU heeft Marcel de Graaff uit Nederland ook zijn bedenkingen geuit. Deze variëren van beperking van aankopen tot het invoeren van een sociaal kredietsysteem.

  Bankiers op de wip

  Europese centrale bankiers weten niet goed hoe ze hierop moeten reageren. Het is een nieuwe vorm van weerstand die veel politieker is dan ze gewend zijn. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Belgische Centrale Bank, merkte op dat het duidelijk geen puur rationeel debat meer is.

  Het voornaamste punt van zorg lijkt te zijn dat de digitale euro de privacy zou kunnen schenden. Evelien Witlox, programma-manager voor de digitale euro bij de Europese Centrale Bank, benadrukte dat de ECB niet in staat zal zijn om data te volgen naar privé-individuen.

  Maar er is een geloofwaardigheidsprobleem. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze de waarheid spreken.

  Langzamer dan gedacht

  Het lijkt erop dat de regelgevende wetten voor de privacy van de digitale euro langzamer zullen worden ingevoerd dan eerder gedacht. Dit geeft de wetgevers de tijd om de voor- en nadelen te overwegen.

  De discussie rondom de digitale euro is complex en geladen. De tegenstand komt niet alleen vanuit het publiek, maar ook van serieuze spelers in de politiek en het publieke domein. Het is duidelijk dat de digitale euro niet zomaar een technologisch project is.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.