Crypto nieuws

Complottheorieën en privacy: digitale euro bezorgt ECB kopzorgen

Femke Wassink

2023-09-12

Leestijd: 2 minuten

*

De plannen voor een digitale euro lopen tegen een muur van politieke en publieke weerstand aan. Het gaat allang niet meer alleen om de technische details. De discussie is politiek geladen en soms zelfs bizar.

De tegenstanders van de digitale euro

De digitale euro wordt door sommigen gezien als controle instrument. Niet alleen in Europa maar ook over de grens. Ook de Amerikaanse presidentskandidaten Robert F. Kennedy Junior en Ron DeSantis zijn een tegenstander van de digitale euro.

Ze suggereren dat staatsgesteunde digitale valuta's tools kunnen zijn voor surveillance en sociale controle. In de EU heeft Marcel de Graaff uit Nederland ook zijn bedenkingen geuit. Deze variëren van beperking van aankopen tot het invoeren van een sociaal kredietsysteem.

Bankiers op de wip

Europese centrale bankiers weten niet goed hoe ze hierop moeten reageren. Het is een nieuwe vorm van weerstand die veel politieker is dan ze gewend zijn. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Belgische Centrale Bank, merkte op dat het duidelijk geen puur rationeel debat meer is.

Het voornaamste punt van zorg lijkt te zijn dat de digitale euro de privacy zou kunnen schenden. Evelien Witlox, programma-manager voor de digitale euro bij de Europese Centrale Bank, benadrukte dat de ECB niet in staat zal zijn om data te volgen naar privé-individuen.

Maar er is een geloofwaardigheidsprobleem. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze de waarheid spreken.

Langzamer dan gedacht

Het lijkt erop dat de regelgevende wetten voor de privacy van de digitale euro langzamer zullen worden ingevoerd dan eerder gedacht. Dit geeft de wetgevers de tijd om de voor- en nadelen te overwegen.

De discussie rondom de digitale euro is complex en geladen. De tegenstand komt niet alleen vanuit het publiek, maar ook van serieuze spelers in de politiek en het publieke domein. Het is duidelijk dat de digitale euro niet zomaar een technologisch project is.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.