Crypto nieuws

  Dogecoin’s Surge: een resultaat van Elon Musk-DogeDay-Crypto

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  ‘s Werelds populairste mememunt, de Dogecoin (DOGE), blijft de cryptosfeer en de sferen daarbuiten verbijsteren. Verschillende handelaren denken dat de enorme prijsstijgingen worden veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals Elon Musk, een verhoogde cryptopopulariteit en de invloed van Coinbase.

  ‘’Er is een stam van investeerders, velen van hen millennials, die het zien als een oorzaak en/of een beweging. […] Dogecoin is symptomatisch voor de tijdgeest die voor onze ogen plaatsvindt’’, vertelde de medeoprichter van Nexo genaamd Antoni Trechev. Op het moment van schrijven, op 20 april 2021, steeg de DOGE (de enige groene munt in de top 50 op dit moment) een paar dagen geleden door marktkapitalisatie de top 10 lijst in. Al snel overtrof de DOGE de eerste vijf munten op de weg en bereikte hij de vijfde plaats.

  Het prijsverloop

  De prijs is momenteel USD 0.42 nadat het 14,5% op een dag steeg. In vergelijking met een paar dagen geleden is de prijs met 107,5% gestegen. Over de hele week gekeken is de prijs met maar liefst 483% gestegen. Over het algemeen is de prijs met 629% gestegen in één maand en maar liefst 20940% in een jaar.

  Volgens het 24-uurs handelsvolume (USD 32 miljard) staat DOGE op de 4 plaats, achter respectievelijk Tether (USDT), Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).

  Een rally?

  Investeerder Dan Tapiero vroeg zich af hoe DOGE ‘’meer waard kon zijn dan wat Ethereum slechts 6 maanden geleden waard was’’. Op 1 november 2020 bedroeg de marktkapitalisatie van ETH USD 43,8 miljard. DOGE’s huidige limiet is USD 55,9 miljard.

  Velen zoals Qiao Wang van de DeFi Alliance, vinden de reden voor de rally een combinatie van de volgende factoren:

  • De kracht van memes en sociale media influencers.
  • De enorme hoeveelheid liquiditeit van de centrale banken die door het systeem klotst en inefficiënt wordt toegewezen.
  • Hoeveel de waarheid schuilt achter de IQ-belcurve.

  Bloomberg Intelligence-strateeg Mike McGlone vindt dat de recente rally een voorbeeld is van de betrokkenheid van de detailhandel bij cryptomarkten, en een resultaat van de ‘’perfecte storm’’ van ‘’pandemie lockdowns, veel geld in het systeem en het vermogen van beleggers om 24 uur per dag te speculeren’’ in een markt die ‘’de gemakkelijkste toegang in de geschiedenis’’ is.

  Evenzo, een reden dat DOGE dit jaar stijgt kan zijn dat crypto’s in het algemeen populairder worden bij de ‘alledaagse’ belegger terwijl de Coinbase-directe notering legitimiteit aan de activa toevoegde. Ook bestempelde deze mainstream media-outlet de Dogecoin als ‘de schattige Bitcoin cryptocurrency rivaal’. Sommige aanhangers van Cryptoverse betoogden ook dat de grondbeginselen van DOGE ‘altijd hetzelfde zijn geweest als die van Bitcoin, maar dan leuker’.

  De oorzaak van de prijsstijging van een paar dagen geleden is volgens velen ook weer de nieuwste tweet van Elon Musk, waarin stond ‘Doge blaffen op de maan’.

  De kracht van sociale media

  Velen lijken het erover eens te zijn dat de sociale media-kracht een belangrijk onderdeel van de rally is. De activa heeft weinig intrinsieke waarde, maar wordt versterkt door de angst van beleggers om dingen mis te lopen (FOMO). De belangrijkste drijfveer achter de populariteit van de DOGE is de grote hoeveelheid aan online communities. Deze communities werken in combinatie met de steun van bedrijfsmagnaten zoals Musk volgens Michael Kamerman (CEO van handelsplatform Skilling).

  In de afgelopen week kreeg de Dogecoin-subreddit op het Reddit-platform meer dan 205.000 nieuwe abonnees en heeft er nu 1,45 miljoen. Op Twitter heeft Dogecoin bijna 879.000 volgers. Bovendien meldde Mark Cuban onlangs dat het in Dallas gevestigde NBA-team Mavericks een stijging van de verkoop in DOGE had gezien. ‘’Ik heb geen idee wat [deze DOGE-rally] betekent’’, vertelde Cuban vorige week aan CNBC. ‘’Maar ik weet wel dat vraag en aanbod ongeslagen zijn. Dus het zal zijn niveau vinden’’.

  Bovendien wordt de sprint van Dogecoin volgens Bloomberg aangedreven door de DogeDay-hashtag die trending is op Twitter. Deze hashtag wordt gebruikt door mensen, onder wie Musk, die op 20 april (wat ook een dag is om cannabisgebruik te vieren) de prijs naar recordhoogten probeerde te laten stijgen.

  Jeff Dorman, Chief Investment Officer van het Amerikaanse investeringsmanagementbedrijf Arca, ontdekte dat DOGE werd aangespoord door de tweets van Elon Musk en daardoor de 2 populairste crypto op Twitter was geworden. Maar liefst 23,2% van het totale aantal cryptotweets bestond uit tweets over DOGE. Jeff Dorman beschreef de ‘Bitcoin-loze rally’ als het gevolg van een handelaar die waarschijnlijk inlogde op de Robinhood-app en toen enorme winsten in DOGE zag. Deze handelaar zal onmiddellijk de enige andere tokens kopen uit de beperkte pool van activa die beschikbaar zijn op de Robinhood-app. Als gevolg worden er ook grote winsten veroorzaakt in LTC, BSV, BCH en ETC.

  Maar wat betreft de daadwerkelijke succes van DOGE, zei Dorman: ‘’er is bijna geen kans dat dit gebeurt. Maar voor alle wiskunde majors die er zijn is één min bijna geen kans gelijk aan een kleine kans.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.