Crypto nieuws

  Duits parlementslid tegen digitale euro maar volledig voorstander van Bitcoin

  Femke Wassink

  2023-11-17

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Europese Unie wetgevers kijken reikhalzend uit naar de komst van de digitale euro. Maar er klinkt ook tegengeluid. De Duitse politica Joana Cotar zet zich af tegen deze valuta en kiest partij voor Bitcoin.

  Elektronische vorm van publiek geld

  De EU is druk bezig met het voorbereiden op "de toekomst van geld." Vorig jaar rondde ze haar baanbrekende, allesomvattende crypto wetgeving af. De Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA) treedt in 2024 in werking.

  Ook heeft de EU vooruitgang geboekt met het plan om een digitale euro te introduceren. De Nederlandsche Bank omschrijft dit simpelweg als een "elektronische vorm van publiek geld." Het zijn "de munten en bankbiljetten in onze portemonnees."

  Niet iedereen overtuigd van digitale euro

  Hoewel veel lokale regelgevers de digitale euro omarmen en de potentiële voordelen ervan benadrukken, is niet iedereen overtuigd. Uit een recente enquête in Spanje bleek dat 65% van de Spanjaarden geen interesse heeft in het gebruik van de digitale euro.

  Het Slovaakse parlement ging zelfs zover om in juni een wetswijziging door te voeren. Deze waarborgt het recht van burgers om met contant geld te betalen. Dit in het licht van de opkomende digitale valuta.

  In Duitsland heeft lokale politicus Joana Cotar bezwaren tegen de digitale euro. Ze biedt zelfs een andere digitale oplossing aan voor een financiële revolutie, namelijk Bitcoin. Ze maakte haar visie op de digitale euro en waarom zij gelooft in de voordelen van Bitcoin bekend.

  Fel tegenstander digitale euro

  Cotar is duidelijk in haar standpunt over de digitale monetaire oplossing van de EU. Ze zegt dat ze een "fel tegenstander van de digitale euro" is. Volgens haar zou een digitale euro centrale banken in staat stellen een "bovengrens" vast te stellen voor betalingen en eigendom.

  Daardoor zijn burgers "hulpeloos aan hun genade overgeleverd." Daarnaast laat de politicus van de Bundestag weten:

  "De digitale euro zou ook betekenen dat ieder van ons volledig gemonitord kan worden. Als overtuigd Libertariër wijs ik dit resoluut af. Wie tegen surveillance en voor vrijheid is, heeft geen digitale euro nodig!"

  Cotar wijst op het Chinese sociale kredietsysteem als een waarschuwing voor de mogelijkheden van een cash-loos en door de staat gecontroleerd betalingssysteem. "Ik wil niet dat de autoriteiten onze privélevens kunnen bespioneren en deze data misbruiken."

  ECB: "Geen interesse in persoonlijke gegevens"

  In april zei Evelien Witlox van de Europese Centrale Bank dat de "ECB geen interesse heeft in persoonlijke gegevens van gebruikers." In oktober gaven de gegevensbescherming regulators van de EU een verklaring uit over anonimiteit in transacties met de digitale euro.

  Cotar gebruikt haar platform onder andere om bewustzijn te creëren onder wetgevers. Dit over de mogelijke gevaren die zij associeert met de digitale euro. Hoewel ze geen voorstander is van een digitale euro, is ze wel een voorstander van Bitcoin.

  Ze staat achter het initiatief "Bitcoin in de Bundestag." Hiermee zet ze zich in om de leden van de Duitse Bundestag bewust te maken van de potentie en risico's van Bitcoin. In een reactie laat ze het volgende weten:

  "De oprichting van een formele Bundestag commissie die de technologische verschillen tussen Bitcoin en andere crypto valuta erkent en voornamelijk omgaat met het belang van Bitcoin voor onze samenleving, is voor ons van groot belang."

  Ze zei dat haar initiatief dient als een informatiebron voor de Bundestag. Het helpt om meer geïnformeerde beslissingen over BTC te nemen.

  Belasting betalen met Bitcoin

  Als ze haar bredere visie voor het betrekken van Bitcoin in de overwegingen van regelgevers uitlegt, zou ze graag zien dat belastingen en heffingen in Bitcoin betaald kunnen worden. Ook zou ze willen dat Bitcoin en mining bedrijven het stroomnet stabiliseren.

  "We moeten de vrijheidsaspecten van Bitcoin promoten. Dit omvat het beschermen van privacy, het waarborgen van veiligheidsnormen en het voorkomen van overmatige regelgeving om de voordelen van Bitcoin te maximaliseren." Cotar zou ook graag een vooronderzoek willen.

  Dit voor een juridisch kader dat Bitcoin als wettig betaalmiddel in Duitsland erkent.

  "Dit omvat het waarborgen van de juridische zekerheid voor bedrijven en burgers. We moeten risico's zoals witwassen, belastingontduiking en illegale activiteiten die geassocieerd worden met Bitcoin aanpakken, maar zonder de innovatie en de vrijheidsaspecten van Bitcoin te smoren."

  "Mijn initiatief is alleen voor Bitcoin"

  De Bitcoin kenner zei dat haar ideeën voor Duitsland "makkelijk overgebracht kunnen worden" als een kader voor andere landen. Ze dringt aan op internationale samenwerking om een uniforme standaard voor Bitcoin en het grensoverschrijdend gebruik ervan te ontwikkelen.

  Op de vraag of ze een soortgelijke passie voelt voor andere momenteel beschikbare cryptocurrencies was haar reactie:

  "Mijn initiatief is alleen voor Bitcoin."

  Op 18 oktober kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat zij zou beginnen met de voorbereidingsfase voor het project van de digitale euro. `Dit volgt op een tweejarig onderzoek naar de potentiële EU-brede digitale valuta.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt door $41K terwijl goudprijs nieuwe recordhoogte bereikt

  Redactie

  dec. 4, 2023

  Leestijd: 2 min

  Bitcoin komt voor het eerst sinds 19 maanden boven de $41.000 uit. De crypto munt laat een parallelle stijging met goud zien. Het edelmetaal bereikt een historisch hoogtepunt.