Crypto nieuws

    ECB bezorgd over schade buitenlandse valuta door digitale euro

    admin

    Leestijd: 2 minuten

    *

    De Europese Centrale Bank uit regelmatig zijn wantrouwen over stablecoins. Net zoals andere instellingen dat doen. De meeste cryptocurrency beleggers zijn daar inmiddels van op de hoogte.

    Bezorgdheid en nieuwe inzichten

    Fabio Panetta van de ECB herhaalt dit wantrouwen in een toespraak. Hij onthult ook een aantal nieuwe en intrigerende inzichten. Bijvoorbeeld over wat de digitale euro zou kunnen betekenen voor economieën buiten de EU.

    Panetta bespreekt ook de noodzaak van een CBDC. Het bestuurslid uit zijn bezorgdheid over het gebruik van een digitale euro door niet EU-lidstaten. Dit zou schade kunnen toebrengen aan zwakke buitenlandse valuta.

    Hij laat weten:

    “De digitale euro kan de lokale valuta in niet EU-lidstaten verdringen. Wat kan leiden tot een digitale “euro-isering”. Dit kan de transmissie van het monetaire beleid belemmeren en tot financiële instabiliteit leiden.”

    “De risico’s kunnen nog groter zijn. Met name voor economieën met zwakke valuta’s en economische fundamenten. Zeker voor economieën die geïntegreerd zijn binnen de waardeketens.”

    Autonomie

    Op dit moment hebben circa 100 landen hun eigen CBDC ontwikkelt of getest. Sommigen landen testen zelfs meerdere CBDC platformen uit. Hier ligt een taak voor de Centrale Banken.

    Banken moeten nadenken over hoe buitenlandse ingezetenen kunnen kiezen voor digitale valuta’s. Panetta vreest dat banken in deze landen hun autonomie kunnen verliezen door de verspreiding van de digitale euro.

    De EU wil stabiliteit

    De topman maakt in zijn toespraak duidelijk dat hij niet gelukkig is met het aantal buitenlandse entiteiten. Met name in de Europese betaling dienstensector. Panetta noemt het “kolonisatie”. Daarbij merkt hij op:

    “Twee Amerikaanse tussenpersonen verwerken tweederde van de betalingen. Een Amerikaanse operator domineert de online transacties. Digitale betalingen lijken duur te zijn. Ze worden vooral gebruikt door de hoge inkomens.”

    Hier vertoont de EU gelijkenissen met El Salvador. Dit land gebruikt Bitcoin om zijn afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te reduceren.

    De ECB denkt dat een digitale euro helpt om de financiële stabiliteit te bewaren. Ook zal het de afhankelijkheid van Amerikaanse tussenpersonen verminderen. 

    Project Jura

    Als Panetta gelijk heeft is snel handelen een must. De BIB heeft op 8 december de succesvolle afronding van een grootschalig CBDC experiment aangekondigd.

    Het experiment vond plaats tussen de Zwitserse en Franse centrale banken. Voor Project Jura hebben de twee banken CBDC’s in euro en Zwitserse frank verstuurd. Dit met behulp van gedistribueerde grootboeken technologie.

    De BIB merkte op:

    “Het experiment werd uitgevoerd in een bijna-reële omgeving. Het maakte gebruik van transacties met reële waarde en voldeed aan de huidige regelgeving vereisten.”

     

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Arkham top 5 crypto bezitters omvat $3,5 miljard: 35% is onbereikbaar

    Femke Wassink

    apr. 16, 2024

    Leestijd: 2 min

    Een recente update van het Arkham dashboard werpt licht op de bezittingen van enkele van de rijkste crypto houders ter wereld die hun rijkdom hebben geverifieerd via de blockchain.

    *
    Nieuws

    Midden-Oosten spanningen: nieuwe high voor PAX Gold en vragen rond Bitcoin als geopolitieke hedge

    Redactie

    apr. 15, 2024

    Leestijd: 2 min

    Afgelopen weekend bereikten de spanningen in het Midden-Oosten een nieuw hoogtepunt na een aanval door Iran. De prijzen van PAX Gold en Bitcoin reageerden verschillend.