Crypto nieuws

  ECB bezorgd over schade buitenlandse valuta door digitale euro

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De Europese Centrale Bank uit regelmatig zijn wantrouwen over stablecoins. Net zoals andere instellingen dat doen. De meeste cryptocurrency beleggers zijn daar inmiddels van op de hoogte.

  Bezorgdheid en nieuwe inzichten

  Fabio Panetta van de ECB herhaalt dit wantrouwen in een toespraak. Hij onthult ook een aantal nieuwe en intrigerende inzichten. Bijvoorbeeld over wat de digitale euro zou kunnen betekenen voor economieën buiten de EU.

  Panetta bespreekt ook de noodzaak van een CBDC. Het bestuurslid uit zijn bezorgdheid over het gebruik van een digitale euro door niet EU-lidstaten. Dit zou schade kunnen toebrengen aan zwakke buitenlandse valuta.

  Hij laat weten:

  “De digitale euro kan de lokale valuta in niet EU-lidstaten verdringen. Wat kan leiden tot een digitale “euro-isering”. Dit kan de transmissie van het monetaire beleid belemmeren en tot financiële instabiliteit leiden.”

  “De risico’s kunnen nog groter zijn. Met name voor economieën met zwakke valuta’s en economische fundamenten. Zeker voor economieën die geïntegreerd zijn binnen de waardeketens.”

  Autonomie

  Op dit moment hebben circa 100 landen hun eigen CBDC ontwikkelt of getest. Sommigen landen testen zelfs meerdere CBDC platformen uit. Hier ligt een taak voor de Centrale Banken.

  Banken moeten nadenken over hoe buitenlandse ingezetenen kunnen kiezen voor digitale valuta’s. Panetta vreest dat banken in deze landen hun autonomie kunnen verliezen door de verspreiding van de digitale euro.

  De EU wil stabiliteit

  De topman maakt in zijn toespraak duidelijk dat hij niet gelukkig is met het aantal buitenlandse entiteiten. Met name in de Europese betaling dienstensector. Panetta noemt het “kolonisatie”. Daarbij merkt hij op:

  “Twee Amerikaanse tussenpersonen verwerken tweederde van de betalingen. Een Amerikaanse operator domineert de online transacties. Digitale betalingen lijken duur te zijn. Ze worden vooral gebruikt door de hoge inkomens.”

  Hier vertoont de EU gelijkenissen met El Salvador. Dit land gebruikt Bitcoin om zijn afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te reduceren.

  De ECB denkt dat een digitale euro helpt om de financiële stabiliteit te bewaren. Ook zal het de afhankelijkheid van Amerikaanse tussenpersonen verminderen. 

  Project Jura

  Als Panetta gelijk heeft is snel handelen een must. De BIB heeft op 8 december de succesvolle afronding van een grootschalig CBDC experiment aangekondigd.

  Het experiment vond plaats tussen de Zwitserse en Franse centrale banken. Voor Project Jura hebben de twee banken CBDC’s in euro en Zwitserse frank verstuurd. Dit met behulp van gedistribueerde grootboeken technologie.

  De BIB merkte op:

  “Het experiment werd uitgevoerd in een bijna-reële omgeving. Het maakte gebruik van transacties met reële waarde en voldeed aan de huidige regelgeving vereisten.”

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether: beleid bevriezen wallets voor personen die gesanctioneerd zijn door OFAC

  Redactie

  dec. 10, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether neemt een grote stap in de samenwerking met regelgevende instanties. Vanaf 1 december biedt Tether op de secundaire markt de mogelijkheid om activiteiten te bevriezen.

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.