Crypto nieuws

ECB bezorgd over schade buitenlandse valuta door digitale euro

admin

Leestijd: 2 minuten

*

De Europese Centrale Bank uit regelmatig zijn wantrouwen over stablecoins. Net zoals andere instellingen dat doen. De meeste cryptocurrency beleggers zijn daar inmiddels van op de hoogte.

Bezorgdheid en nieuwe inzichten

Fabio Panetta van de ECB herhaalt dit wantrouwen in een toespraak. Hij onthult ook een aantal nieuwe en intrigerende inzichten. Bijvoorbeeld over wat de digitale euro zou kunnen betekenen voor economieën buiten de EU.

Panetta bespreekt ook de noodzaak van een CBDC. Het bestuurslid uit zijn bezorgdheid over het gebruik van een digitale euro door niet EU-lidstaten. Dit zou schade kunnen toebrengen aan zwakke buitenlandse valuta.

Hij laat weten:

“De digitale euro kan de lokale valuta in niet EU-lidstaten verdringen. Wat kan leiden tot een digitale “euro-isering”. Dit kan de transmissie van het monetaire beleid belemmeren en tot financiële instabiliteit leiden.”

“De risico’s kunnen nog groter zijn. Met name voor economieën met zwakke valuta’s en economische fundamenten. Zeker voor economieën die geïntegreerd zijn binnen de waardeketens.”

Autonomie

Op dit moment hebben circa 100 landen hun eigen CBDC ontwikkelt of getest. Sommigen landen testen zelfs meerdere CBDC platformen uit. Hier ligt een taak voor de Centrale Banken.

Banken moeten nadenken over hoe buitenlandse ingezetenen kunnen kiezen voor digitale valuta’s. Panetta vreest dat banken in deze landen hun autonomie kunnen verliezen door de verspreiding van de digitale euro.

De EU wil stabiliteit

De topman maakt in zijn toespraak duidelijk dat hij niet gelukkig is met het aantal buitenlandse entiteiten. Met name in de Europese betaling dienstensector. Panetta noemt het “kolonisatie”. Daarbij merkt hij op:

“Twee Amerikaanse tussenpersonen verwerken tweederde van de betalingen. Een Amerikaanse operator domineert de online transacties. Digitale betalingen lijken duur te zijn. Ze worden vooral gebruikt door de hoge inkomens.”

Hier vertoont de EU gelijkenissen met El Salvador. Dit land gebruikt Bitcoin om zijn afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te reduceren.

De ECB denkt dat een digitale euro helpt om de financiële stabiliteit te bewaren. Ook zal het de afhankelijkheid van Amerikaanse tussenpersonen verminderen. 

Project Jura

Als Panetta gelijk heeft is snel handelen een must. De BIB heeft op 8 december de succesvolle afronding van een grootschalig CBDC experiment aangekondigd.

Het experiment vond plaats tussen de Zwitserse en Franse centrale banken. Voor Project Jura hebben de twee banken CBDC’s in euro en Zwitserse frank verstuurd. Dit met behulp van gedistribueerde grootboeken technologie.

De BIB merkte op:

“Het experiment werd uitgevoerd in een bijna-reële omgeving. Het maakte gebruik van transacties met reële waarde en voldeed aan de huidige regelgeving vereisten.”

 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.