Crypto nieuws

Een korte marktanalyse voor 2021

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Net als de vorige twee versies zorgde de halvering van 2020 voor een aanbodschok die een exponentiële prijsstijging veroorzaakte. In vergelijking met de vorige (2016) halveringscyclus is deze cyclus echter veel sneller opgewarmd. Zoals je zou verwachten tijdens zo’n snelle prijsstijging, begonnen marktdeelnemers winst te maken toen de Bitcoinprijs in december 2020 en de periode daarna zijn all-time high brak. Sinds de vorming van een lokale markttop in januari 2021 daalde de winst, ondanks dat de prijs in die periode nog verder steeg.

Wat meestal gebeurt tijdens deze exponentiële prijsstijgingen, is dat Bitcoin houders op lange termijn geleidelijk beginnen te verkopen, terwijl nieuwe marktdeelnemers hun posities beginnen op te bouwen. Dit gaat door totdat de marktcyclus een top bereikt en beide partijen van rol wisselen.

Als we inzoomen op de netto positieverandering van de lange termijn Bitcoin houders, dan zien we dat lange termijn houders meestal tot de lokale top van januari 2021 verkochten. Daarna vertraagden hun uitgaven en tijdens de prijsdaling zijn zij in netto-accumulatoren veranderd. Een vergelijkbare trend is te zien in de verandering van de netto positie van miners. Zij vormen een andere klasse van marktdeelnemers met duidelijke marktervaring en blootstelling op lange termijn.

Een verandering van omgeving

In het eerste kwartaal van 2021 kon een verandering van omgeving worden waargenomen in verschillende statistieken. Zo stopten de Bitcoin-holdings van de Grayscale Bitcoin Trust die steile stijgingen hadden gezien op basis van de institutionele vraag in februari 2021, terwijl de premie op zijn (GBTC) aandelen zelfs diep negatief werd.

In het eerste kwartaal van 2021 was de anticipatie op de directe notering van Coinbase (ook wel hun eerste beursgang genoemd) een ander verhaal dat veel marktdeelnemers volgden. Zowel de Bitcoinprijs als de COIN-prijs sluipen omhoog tijdens de maanden tot dit evenement en vonden hun all-time highs rond hun directe noteringsdatum op 14 april 2021. De directe notering ging gepaard met grote verkoopdruk van Coinbase-leidinggevenden die een deel van hun posities verkochten, waardoor een steile neerwaartse prijsbeweging in de prijs van hun aandelen ontstond.

Een andere duidelijke trendverandering die zich voordeed na de lokale top van januari 2021 was de snelle daling van de Bitcoin dominantie die we sindsdien hebben gezien. Deze dalende Bitcoin-dominantie betekent dat de altcoin-prijswaardering beter presteerde dan die van Bitcoin, wat waarschijnlijk kan worden toegeschreven aan retailmarktdeelnemers die massaal het toneel betreden.

Jonge walvissen die de partij verpletteren

Sinds de lokale top van januari 2021 is een duidelijke neerwaartse trend te zien in de mate waarin oudere munten verantwoordelijk zijn voor het volume in de chain. Dit betekent dat recente prijsbewegingen steeds vaker kunnen worden toegeschreven aan relatief jonge marktdeelnemers.

Bij het inzoomen op de on-chain bewegingen van de grootste spelers op de Bitcoin markt (“walvissen”), is het ook duidelijk dat de meeste on-chain bewegingen werden gemaakt door jonge walvissen. Deze on-chain bewegingen zijn waarschijnlijk een combinatie van deze jonge walvissen (1) die de prijscrash zelf veroorzaken, (2) uit angst verkopen, (3) worden geliquideerd uit hun lange posities en (4) terugkopen tegen een lagere prijs voor belastingvoordelen (“belastingoogst”).

Een nieuwe hoop

Tijdens de recente marktcorrectie zagen de beurzen grote netto-instroom van de korte termijn houders die uit hun posities stapten. Naarmate de prijs daalde, daalde ook het netto transfervolume van/naar beurzen, waardoor zelfs tegen het einde van de prijsdip de prijs weer netto negatief werd. Dit suggereert dat de lagere prijzen de (nieuwe?) vraag hebben veroorzaakt, waardoor het vertrouwen toeneemt dat kopers tijdens dips zullen blijven instappen.

Ook suggereert de recente piek in de netto groei van entiteiten op het Bitcoin-netwerk dat tijdens de prijscrash meer entiteiten zich hebben aangesloten dan links, wat ook suggereert dat de lagere prijzen sommige mensen verleidden om in een positie te kopen.

Een waarschuwing

De recente afbouw van de hefboomwerking en verandering van omgeving bood een oproep tot voorzichtigheid, evenals een waarschuwing dat de Bitcoin markt een zeer volatiele en kwetsbare fase heeft bereikt, ongeacht de richting waarin deze zich vervolgens beweegt.

In het afgelopen jaar is de Bitcoin uitgegroeid tot een macro-asset die steeds meer wordt overgenomen door institutionele beleggers, waardoor het activum naar een geheel nieuw speelveld wordt verplaatst. Het kan daarom tegenwind zien die de markten angst kan aansporen, zelfs als die verhalen gebaseerd zijn op gebrekkige informatie.

Een ander mogelijk gevolg van de toegenomen institutionele acceptatie is dat de prijsontwikkelingen ervan in toenemende mate kunnen beginnen na die van de grotere algemene macrocyclus. Zoals we in maart 2020 zagen, kan de prijskoers worden beïnvloed als er een macro-economische uitsplitsing zou plaatsvinden.

Een mogelijk vooruitzicht voor 2021

Er zijn geen garanties dat de Bitcoinprijs noodzakelijkerwijs de trajecten van zijn vorige (halverings)cycli zal nabootsen. Desalniettemin kunnen modellen zoals de S2F en S2FX,op tijd gebaseerde modellen of eenvoudigere vorige cyclusindexen nuttig zijn om een ruw idee te krijgen van wat er voor ons ligt als de vierjarige cyclus van de Bitcoin inderdaad nog minstens één keer rijmt.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

De opkomst van Metaverse Tokens

Cheval

mrt. 28, 2023

Leestijd: 2 min

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.