Een ode en overlijdensbericht voor de cyclus van de Bitcoin
Robin Plus
Leestijd: 2 minuten
Op 3 januari 2009 lanceerde Satoshi Nakamoto het Bitcoin-netwerk door het eerste blok in de Bitcoin-blockchain te minen. Vandaag, iets meer dan 12 jaar later, slaat het netwerk meer dan $ 1 biljoen aan waarde op en draagt het dagelijks meer dan $ 20 miljard aan on-chain volume over. Om daar te komen ging de Bitcoin door meerdere boom- en bustecycli waarin het naar de maan werd geprezen en vele malen dood werd verklaar. Elke keer wist de Bitcoin weer uit de dood te herrijzen. Dit proces bleef zich herhalen in een cyclus van ongeveer vier jaar die velen deed geloven dat er een zekere voorspelbaarheid is voor de Bitcoin prijzen op lange termijn. Van deze voorspellingen is het populaire Stock-to-Flow (S2F) model van PlanB de meest bekende poging.
Bitcoin’s vaste leveringsuitgifteschema
Toen Satoshi Nakamoto het Bitcoin netwerk lanceerde was het nodig om (1) de Bitcoin eenheden in omloop te brengen en (2) vroege gebruikers te stimuleren om daadwerkelijk deel te nemen aan het netwerk door hun eigen mining knooppunten uit te voeren om het netwerk te beveiligen en geleidelijk de kans te verkleinen dat een enkele entiteit het netwerk aanvalt via een meerderheidsaanval.
Om dit te doen besloot Satoshi Nakamoto een schema voor de uitgifte van munten waarbij Bitcoin netwerkdeelnemers een beloning van 50 Bitcoin mines per gemaakt blok zouden ontvangen. Elke 210.000 blokken (wat gelijk staat aan ongeveer 4 jaar) halveert deze beloning. Na de eerste halvering ontvingen miners 25 Bitcoins. Na de tweede halvering 12,5. Sinds de laatste halvering, op 11 mei 2020, kregen ze 6,25, enzovoort.
Door dit muntuitgifteschema te combineren met het ingenieuze proof-of-work mechanisme van Adam Back, werd het monetaire beleid van de Bitcoin met betrekking tot zijn aanbod en monetaire inflatie per blok in steen gebeiteld zodra het netwerk werd gelanceerd in tegenstelling tot zijn voorgangers van de centrale bank.
Impact van de halvering op vraag, aanbod en prijs
De ongeveer vier jaar durende halvering die tot nu toe drie keer in het bestaan van de Bitcoin heeft plaatsgevonden lijkt (al dan niet onbedoeld) een consistente trigger te zijn geweest om de prijs elke keer op te drijven. De gemiddelde prijs van de Bitcoin is tijdens een voortschrijdend venster van vier jaar positief door deze trigger.
Voor elke halveringsgebeurtenis vormt de prijs van de Bitcoin een dynamisch evenwicht tussen de volgende vier factoren:
- De levering van de nieuw gedolven Bitcoin die op de markt komt.
- De vraag naar de Bitcoin door nieuwe marktdeelnemers en terugkerende aankopen.
- De mate waarin die nieuwe vraag afkomstig is van lange termijn HODLers die de betreffende Bitcoin van de markt halen.
- De mate waarin verhoogde marktprijzen of andere triggers bestaande lange termijn HODLers verleiden om het aanbod op de markt te vergroten door Bitcoins te verkopen.
Na de halvering wordt het aanbod van nieuw gedolven Bitcoins dat op de markt komt gehalveerd. Als de vraag naar de Bitcoin onveranderd blijft dan betekent dit dat er geleidelijk een aanbodtekort ontstaat. Omdat het aanbod van de Bitcoin perfect in-elastisch is, kan dit aanbodtekort niet worden opgelost door meer Bitcoins te creëren. Als gevolg hiervan is de enige manier voor de markt om het aanbod te ontgrendelen en om aan de vraag naar de Bitcoin te voldoen, om de huidige houders te verleiden hun Bitcoins te verkopen. Dit betekent op zijn beurt weer dat de marktprijs moet stijgen.
Vanwege de status van de Bitcoin als Veblen-goed heeft deze stijgende prijs de neiging om nog meer vraag aan te trekken, waardoor het reeds bestaande aanbodtekort verergert en de prijs veel sneller stijgt dan organisch zou gebeuren. Deze prijsontwikkelingen resulteerden in een tijdelijke zeepbel die eindigde met een marktcrash en daaropvolgende maandelijkse tot meerjarige bearmarkt die nodig was om vraag en aanbod een nieuw evenwicht te laten vinden. Dit evenwicht ontstond dan telkens op een (veel) hoger niveau dan tijdens de vorige cyclus.
Op het internet zijn een aantal sterke analyses te vinden welke bewijs vormen voor de vierjarige cyclus van de Bitcoin. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Fourier analyse van @btconometrics. Hoewel de statistische methoden ingewikkeld zijn, is de grafische weergave van de resultaten eigenlijk eenvoudig te interpreteren.
Wat als de vierjarige cyclus wordt gedood?
Als een gezonde blokruimte inderdaad de vierjarige cyclus van de Bitcoin zal doden dan betekent dit dat transacties op de Bitcoin blockchain waarschijnlijk vrij duur zijn geworden. Dit betekent dat de meesten van ons in de toekomst niet regelmatig via de Bitcoin basis laag zullen handelen. Waarschijnlijker is dat de druk op de blokruimtevergoeding effectievere batching van transacties zal stimuleren en bredere acceptatie van lagen die boven op de basis laag van de Bitcoin zijn gebouwd. Deze laag zullen de meesten van ons waarschijnlijk voornamelijk gebruiken om met de Bitcoin te communiceren, afgezien van incidentele grote transacties.
Dit vind je misschien ook leuk
Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet
Redactie
Leestijd: 2 min
EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.
Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert
Redactie
Leestijd: 2 min
Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.
Bitcoin halvering 2024 is een feit
Femke Wassink
Leestijd: 2 min
Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.