Aandelen

El Salvador: Chivo schakelt “frozen” functie uit om fraude?

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Vorige maand voerde El Salvador als eerste land Bitcoin in als wettig betaalmiddel. De wereldwijde gemeenschap reageerde hierop met zowel lof als kritiek.

Chivo wallet kampt met technische problemen

2,1 miljoen van de Salvadoranen zouden gebruik maken van de door de overheid gesteunde Chivo cryptocurrency wallet. Aldus de president van El Salvador, Nayib Bukele.

Desondanks is de Bitcoin wallet van de Salvadoraanse regering getroffen door een reeks technische problemen. Gebruikers van de Chivo wallet zullen namelijk geen bevroren koersen kunnen zien.

Scalping in één minuut

De frozen Bitcoin prijsfunctie stelt handelaren in staat om de Bitcoin prijs die door de applicatie wordt genoteerd maximaal één minuut vast te houden.

Dit werd in de laatste aankondiging als volgt uitgelegd:

“We moesten deze optie tijdelijk uitschakelen om de Bitcoin te bevriezen voor één minuut. Helaas werd deze gelegenheid door veel van onze gebruikers aangegrepen voor scalping. Hoewel dat legaal is, konden ze geen gebruik maken van de “frozen” optie.”

Is er sprake van fraude?

Volgens de Twitter berichten over Chivo wel. Gebruik maken van de functie om deze te vergelijken met realtime beurzen, grenst volgens Twitteraars aan fraude. 

Kopstukken van Chivo gaven enkele verklaringen om hun verhaal te ondersteunen. De frozen prijsfunctie werd vooral ingezet tijdens perioden van aanzienlijke prijsvolatiliteit.

Profiteren van prijsgaten in wisselkoersen

Handelaren gebruikten de functie om te scalpen voor arbitrage over andere wereldwijde cryptocurrency platformen. Dit gaf handelaren de mogelijk te profiteren van prijs gaten.

Bijvoorbeeld in andere wisselkoersen terwijl ze razendsnel gebruik maakte van het Lightning Network gebruikten. Op social media platform Twitter was ook te lezen: 

“De uitgevoerde scalping bestond uit het profiteren van het feit dat Chivo de koers gedurende 1 minuut bevroren hield. Die minuut werd benut om de koers te vergelijken met andere beurzen. Er werd gekeken of de Bitcoin prijs naar beneden of naar boven ging.”

Kort samengevat; het genereren van een eindeloze bron van geld met als enige limiet het aantal keren dat de handelaren scalpen.

Beperkte zichtbaarheid bevroren koersen

Het is geen verrassing dat Chivo van plan is om de prijsfunctie in de applicatie te verwijderen en real-time prijs referenties aan te bieden voor handelaren.

Voornamelijk bedoeld als een manier om de zichtbaarheid van de bevroren koers te beperken. Alle andere functies blijven onveranderd. De wallet heeft in het verleden ook te maken gehad met problemen.

Hoewel snel verholpen, protesteerden veel Salvadoranen tegen het gebruik ervan. 70% was tegen de Bitcoin wetgeving. Het gebruik van de wallet werd nog steeds beschouwd als een onrealistische droom.

Wat is fraude?

Na de update uitte ook de gemeenschap zijn ongenoegen. Zoals te lezen in een bericht van een gebruiker:

“Fraude, wat is fraude? Fraude is dat ik sinds 22 september een bevroren transactie heb. Het geld is geïncasseerd maar heeft nooit zijn bestemming bereikt omdat het geweigerd is. Hoe vaak ik daar ook over bel, ik krijg steeds hetzelfde antwoord”.

Gezien de recente aankondiging van president Nayib Bukele, ziet de wallet wel licht gloren aan het einde van de lange donkere tunnel. Tenminste, voor de actieve gebruikers.

 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.