Aandelen

El Salvador: Chivo schakelt “frozen” functie uit om fraude?

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Vorige maand voerde El Salvador als eerste land Bitcoin in als wettig betaalmiddel. De wereldwijde gemeenschap reageerde hierop met zowel lof als kritiek.

Chivo wallet kampt met technische problemen

2,1 miljoen van de Salvadoranen zouden gebruik maken van de door de overheid gesteunde Chivo cryptocurrency wallet. Aldus de president van El Salvador, Nayib Bukele.

Desondanks is de Bitcoin wallet van de Salvadoraanse regering getroffen door een reeks technische problemen. Gebruikers van de Chivo wallet zullen namelijk geen bevroren koersen kunnen zien.

Scalping in één minuut

De frozen Bitcoin prijsfunctie stelt handelaren in staat om de Bitcoin prijs die door de applicatie wordt genoteerd maximaal één minuut vast te houden.

Dit werd in de laatste aankondiging als volgt uitgelegd:

“We moesten deze optie tijdelijk uitschakelen om de Bitcoin te bevriezen voor één minuut. Helaas werd deze gelegenheid door veel van onze gebruikers aangegrepen voor scalping. Hoewel dat legaal is, konden ze geen gebruik maken van de “frozen” optie.”

Is er sprake van fraude?

Volgens de Twitter berichten over Chivo wel. Gebruik maken van de functie om deze te vergelijken met realtime beurzen, grenst volgens Twitteraars aan fraude. 

Kopstukken van Chivo gaven enkele verklaringen om hun verhaal te ondersteunen. De frozen prijsfunctie werd vooral ingezet tijdens perioden van aanzienlijke prijsvolatiliteit.

Profiteren van prijsgaten in wisselkoersen

Handelaren gebruikten de functie om te scalpen voor arbitrage over andere wereldwijde cryptocurrency platformen. Dit gaf handelaren de mogelijk te profiteren van prijs gaten.

Bijvoorbeeld in andere wisselkoersen terwijl ze razendsnel gebruik maakte van het Lightning Network gebruikten. Op social media platform Twitter was ook te lezen: 

“De uitgevoerde scalping bestond uit het profiteren van het feit dat Chivo de koers gedurende 1 minuut bevroren hield. Die minuut werd benut om de koers te vergelijken met andere beurzen. Er werd gekeken of de Bitcoin prijs naar beneden of naar boven ging.”

Kort samengevat; het genereren van een eindeloze bron van geld met als enige limiet het aantal keren dat de handelaren scalpen.

Beperkte zichtbaarheid bevroren koersen

Het is geen verrassing dat Chivo van plan is om de prijsfunctie in de applicatie te verwijderen en real-time prijs referenties aan te bieden voor handelaren.

Voornamelijk bedoeld als een manier om de zichtbaarheid van de bevroren koers te beperken. Alle andere functies blijven onveranderd. De wallet heeft in het verleden ook te maken gehad met problemen.

Hoewel snel verholpen, protesteerden veel Salvadoranen tegen het gebruik ervan. 70% was tegen de Bitcoin wetgeving. Het gebruik van de wallet werd nog steeds beschouwd als een onrealistische droom.

Wat is fraude?

Na de update uitte ook de gemeenschap zijn ongenoegen. Zoals te lezen in een bericht van een gebruiker:

“Fraude, wat is fraude? Fraude is dat ik sinds 22 september een bevroren transactie heb. Het geld is geïncasseerd maar heeft nooit zijn bestemming bereikt omdat het geweigerd is. Hoe vaak ik daar ook over bel, ik krijg steeds hetzelfde antwoord”.

Gezien de recente aankondiging van president Nayib Bukele, ziet de wallet wel licht gloren aan het einde van de lange donkere tunnel. Tenminste, voor de actieve gebruikers.

 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.