Aandelen

  El Salvador: Chivo schakelt “frozen” functie uit om fraude?

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Vorige maand voerde El Salvador als eerste land Bitcoin in als wettig betaalmiddel. De wereldwijde gemeenschap reageerde hierop met zowel lof als kritiek.

  Chivo wallet kampt met technische problemen

  2,1 miljoen van de Salvadoranen zouden gebruik maken van de door de overheid gesteunde Chivo cryptocurrency wallet. Aldus de president van El Salvador, Nayib Bukele.

  Desondanks is de Bitcoin wallet van de Salvadoraanse regering getroffen door een reeks technische problemen. Gebruikers van de Chivo wallet zullen namelijk geen bevroren koersen kunnen zien.

  Scalping in één minuut

  De frozen Bitcoin prijsfunctie stelt handelaren in staat om de Bitcoin prijs die door de applicatie wordt genoteerd maximaal één minuut vast te houden.

  Dit werd in de laatste aankondiging als volgt uitgelegd:

  “We moesten deze optie tijdelijk uitschakelen om de Bitcoin te bevriezen voor één minuut. Helaas werd deze gelegenheid door veel van onze gebruikers aangegrepen voor scalping. Hoewel dat legaal is, konden ze geen gebruik maken van de “frozen” optie.”

  Is er sprake van fraude?

  Volgens de Twitter berichten over Chivo wel. Gebruik maken van de functie om deze te vergelijken met realtime beurzen, grenst volgens Twitteraars aan fraude. 

  Kopstukken van Chivo gaven enkele verklaringen om hun verhaal te ondersteunen. De frozen prijsfunctie werd vooral ingezet tijdens perioden van aanzienlijke prijsvolatiliteit.

  Profiteren van prijsgaten in wisselkoersen

  Handelaren gebruikten de functie om te scalpen voor arbitrage over andere wereldwijde cryptocurrency platformen. Dit gaf handelaren de mogelijk te profiteren van prijs gaten.

  Bijvoorbeeld in andere wisselkoersen terwijl ze razendsnel gebruik maakte van het Lightning Network gebruikten. Op social media platform Twitter was ook te lezen: 

  “De uitgevoerde scalping bestond uit het profiteren van het feit dat Chivo de koers gedurende 1 minuut bevroren hield. Die minuut werd benut om de koers te vergelijken met andere beurzen. Er werd gekeken of de Bitcoin prijs naar beneden of naar boven ging.”

  Kort samengevat; het genereren van een eindeloze bron van geld met als enige limiet het aantal keren dat de handelaren scalpen.

  Beperkte zichtbaarheid bevroren koersen

  Het is geen verrassing dat Chivo van plan is om de prijsfunctie in de applicatie te verwijderen en real-time prijs referenties aan te bieden voor handelaren.

  Voornamelijk bedoeld als een manier om de zichtbaarheid van de bevroren koers te beperken. Alle andere functies blijven onveranderd. De wallet heeft in het verleden ook te maken gehad met problemen.

  Hoewel snel verholpen, protesteerden veel Salvadoranen tegen het gebruik ervan. 70% was tegen de Bitcoin wetgeving. Het gebruik van de wallet werd nog steeds beschouwd als een onrealistische droom.

  Wat is fraude?

  Na de update uitte ook de gemeenschap zijn ongenoegen. Zoals te lezen in een bericht van een gebruiker:

  “Fraude, wat is fraude? Fraude is dat ik sinds 22 september een bevroren transactie heb. Het geld is geïncasseerd maar heeft nooit zijn bestemming bereikt omdat het geweigerd is. Hoe vaak ik daar ook over bel, ik krijg steeds hetzelfde antwoord”.

  Gezien de recente aankondiging van president Nayib Bukele, ziet de wallet wel licht gloren aan het einde van de lange donkere tunnel. Tenminste, voor de actieve gebruikers.

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.