Crypto nieuws

Elon Musk waarschuwt gebruikers voor nieuwe deep fake crypto scam

Admin

Leestijd: 2 minuten

*

Crypto scammers produceren een deep fake video van Elon Musk'. Onwetende social media gebruikers zijn het doelwit van deze scam. 

30% rendement

De CEO van Tesla distantieert zich wederom van een nep video. In de opname is te zien dat Musk een cryptocurrency zwendel promoot.

De video in kwestie wordt oorspronkelijk gedeeld op Twitter. Daarin promoot Musk een crypto platform dat 30% rendement biedt op stortingen. 

TED Talk in Vancouver

De oplichters maken gebruik van originele beelden. Deze zijn afkomstig van een TED Talk in Vancouver. Musk praat daar in april van dit jaar met Chris Anderson. 

De tweet en de video trekken de aandacht van Musk zelf. Hij is steeds actiever op het social media platform sinds zijn overname van 44 miljard dollar.

Bah!

De Tesla en SpaceX oprichter antwoord op de video in zijn kenmerkende komische stijl:

“Bah! Dat ben ik dus zeker niet.”

Musks bekendheid als technologie pionier maakt hem tot een geliefd doelwit voor oplichters. Zij willen misbruik maken van onwetende sociale media gebruikers en investeerders. 

De minder technische gebruikers lopen het risico te worden gedupeerd. Bijvoorbeeld door zwendelpraktijken die onrealistische beleggingsopbrengsten promoten.

80 miljoen aan scam

Ook in 2020 en 2021 is crypto oplichting schering en inslag. De FTC brengt daartoe een rapport uit. Er is ruim 80 miljoen aan crypto ontvreemd in slechts 6 maanden tijd. 

Frauduleuze YouTube live streams zijn een uitstekend wapen. Zeker gezien de affiniteit van Musk met cryptocurrencies en zijn pro Dogecoin houding. 

Saturday Night Live

Het beroemde optreden van Musk tijdens Saturday Night Live is een goede melkkoe voor oplichters. De FTC zoomt daarbij in op de gebruikte adressen van de oplichters. 

Zij maken in mei 2021 ongeveer 9,7 miljoen Dogecoin buit. De cryptocurrencies die de oplichters buit hebben gemaakt heeft een waarde van $ 5 miljoen. 

Vrijheid van meningsuiting en scams

Met de aankoop van Twitter doet Musk ook de belofte om de vrijheid van meningsuiting op het platform te bevorderen. Ook wil hij een groot aantal spam en scam bots opruimen. 

De scams veel geld buit gemaakt van gebruikers die in een eerste deep fake video van Elon Musk zijn getrapt.  Elon Musk laat in een reactie weten:

“Het elimineren van scam op Twitter is mijn prioriteit. Ze maken het product slechter. Als ik een Dogecoin kreeg voor elke scam die ik zag, zou ik zeker 100 miljard Dogecoin hebben.”

Waarheid of fictie?

Een deep fake video maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze worden gemonteerd met computer gegenereerde afbeeldingen, video en audio. 

De makers proberen de kijkers te manipuleren, te misleiden en op te lichten. Bijvoorbeeld met media die zo realistisch is dat het moeilijk is om waarheid van fictie te onderscheiden.

De Blockchain technologie is een potentieel instrument om deep fake en nep nieuws te bestrijden. De realiteit is dat social media nog steeds wordt overspoeld met scams. 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.