Crypto nieuws

Elon Musk’s misverstanden over de Bitcoin doorbreken

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Bitcoiners verlangen naar de goede oude tijd van geweldige debatten met geïnformeerde critici die de intellectuele uitdaging aangingen. Het stelde de gemeenschap in staat om haar denkprocessen aan te scherpen, kennis en vaardigheden op te bouwen om het debat en de discussie te verbreden. En om over het algemeen onze vastberadenheid en toewijding aan onze beleggingsthesis te versterken.

Helaas zijn we al ongeveer zeven jaar volledig uit training, met geen enkele nieuwe kritiek op de Bitcoin die nog niet feitelijk is weerlegd. Toch worden deze oude argumenten tegen de Bitcoin keer op keer opnieuw gebruik. Zelfs door ‘experts’ als Elon Musk. In dit artikel zullen we de argumenten van Elon Musk proberen te bewijzen of ontkrachten.

  1. Het aankopen van voertuigen bij Tesla met Bitcoins is niet meer mogelijk. De bedrijfsleider heeft zijn bedenkingen met betrekking tot het stijgende gebruik van fossiele brandstoffen in de mining industrie die verbonden is aan de Bitcoins. Met name het gebruik van steenkool neemt sterk toe en brengt veel uitstoot met zich mee.

Deze uitspraak van Elon Musk is niet gegrond. ER is geen bewijs dat het gebruik van fossiele brandstoffen voor de Bitcoin-mining toeneemt. Helaas is dit ook voor iedereen onmogelijk om te bewijzen met 100% nauwkeurigheid vanwege het gedecentraliseerde karakter van de industrie en de onmogelijkheid om elke mining-operatie in de wereld te onderzoeken.

Daarnaast is de uitspraak van Musk ook niet waar. Het Cambridge Centre for Alternative Finance schat dat 76% van alle miners hernieuwbare energie gebruikt als onderdeel van hun mix, met tussen de 29% en 39% van alle energie die wordt gebruikt afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Dit is geconstateerd op basis van industriegegevens van ’s werelds grootste miners en mining pools.

Hier lijkt het erop dat Musk deze verklaring onder dwang aflegt. Het is duidelijk dat Musk weet dat methaan meer dan 50 keer het broeikasgaseffect heeft als kooldioxide en hij weet zeker dat er nu miners zijn die afvalmethaan gebruiken om de Bitcoin te minen, zoals Upstream Data en Crusoe Energy.

Misschien weet hij gewoon niet dat alleen al in de VS in 2019 538 miljard kubieke voet (cf) methaan is uitgevonden en opgelaaid. We weten dat 1 cf methaan gelijk staat aan 0,29 kilowattuur (kWh) energie (en 1 kubieke meter komt overeen met 10.28 kWh). Daarom berekenen we dat 156 terawattuur (TWh) wordt verspild aan affakkelen, meer dan genoeg om de Bitcoin een jaar lang van stroom te voorzien. Wereldwijd is het totale cijfer voor affakkelen 150 miljard kubieke meter, of 5,3 biljoen kubieke voet. Dit resulteert in 1536 TWh verspild, genoeg om de Bitcoin meer dan 10 keer van stroom te voorzien.

  1. Het bedrijf van Elon Musk, Tesla, verkoopt geen digitale munten. Zij gebruiken de Bitcoins weer voor transacties op het moment dat de mining industrie meer duurzame energie gaat gebruiken. Daarnaast kijken de werknemers van Tesla ook naar het werken met andere cryptocurrencies die <1% van de energie/transactie van de Bitcoin gebruiken.

Musk zegt dat ze van plan zijn de Bitcoin te gebruiken bij de mining overgang naar duurzamere energie. Het Amerikaanse energienet is 20% hernieuwbaar en 19% steenkool. En Tesla’s op één na grootste markt, China, heeft een net dat 28% hernieuwbaar is en 64% steenkool. Zoals eerder vermeld is de Bitcoin in het ergste geval van 29% hernieuwbare energie voorzien en in het beste geval ongeveer 73%. Maar waarschijnlijk het dichtst bij ongeveer 39%. Dit is een beter cijfer dan het Amerikaanse of Chinese net. Dus als Musk serieus is over duurzame netten, dan nodigen we hem uit om te stoppen met de verkoop van zijn auto’s in de VS of China.

Ten slotte zegt hij dat hij kijkt naar cryptocurrencies die minder dan 1% van de energie van de Bitcoin per ‘’transactie’’ hebben. Hij heeft geluk. Er is één cryptocurrency die nu bijna drie jaar live is, die slechts één octillionth van de energie van de Bitcoin ‘’per transactie’’ gebruikt. Dit is de Bitcoin. Ofja, een deel van de Bitcoin. Een hoeveelheid die vaak uitgedrukt wordt met de eenheid ‘satoshi’. Deze verbruikt 0,00000000000000000000000001%, van de energie per transactie.

Daarnaast is al het energieverbruik van de Bitcoin meer gericht op het controleren en veiligstellen van de geldhoeveelheid dan het uitvoeren van transacties. Hierbij hebben schikkingen effectief een marginaal energieverbruik van nul.

Conclusie

We zullen nooit echt zeker weten waarom Musk zei en deed wat hij deed. Wat we echter allemaal uit deze uitspraken kunnen halen is dat kennis en verspreiding van de feiten van het grootste belang zijn voor de groei van de Bitcoin. Dit kunnen we zien aan het feit dat zelfs een ‘’geniale miljardair’’ gemakkelijk in valse verhalen kan worden gezogen en een biljoen dollar aan schade kan aanrichten.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.