Crypto nieuws

Er is genoeg Bitcoin voor iedereen

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De Bitcoin is uniek. In die tijd dat de laatste Bitcoin wordt gedolven zijn er ongeveer 20.999.999.9769, afgerond op 21 miljoen, Bitcoins in omloop. Naar verwachting wordt de laatste Bitcoin gedolven rond het jaar 2140. Tegen dat jaar zullen er natuurlijk ook veel meer mensen op de planeet zijn dan dat er nu zijn. Althans, dit is als wij uitgaan van de huidige verwachtingen.

Als we iets verder door denken over deze situatie dan gaan we ons allemaal hetzelfde afvragen: zijn 21 miljoen Bitcoins wel genoeg voor het menselijk ras? Is er genoeg Bitcoin voor iedereen op de wereld?

De schoonheid van deelbaarheid

Het Bitcoin protocol kan enorme hoeveelheden kapitaal absorberen via zijn transacties. Deze transacties gaan wereldwijd over digitale grenzen heen. Het is in staat om dit te doen door middel van één van zijn allerbelangrijkste kenmerken: zijn deelbaarheid.

Deelbaarheid is één van de eigenschappen van elke vorm van geld, commoditiy, fiat of cryptocurrency die iets van nut of waarde maakt in inwisselbaar geld. Wanneer geld opgesplitst wordt in kleinere eenheden dan kunnen goederen van een verschillende waarde worden uitgewisseld tegen geld. Dit maakt ruilen makkelijker. De deelbaarheid van de Bitcoin is daarom ook uiterst belangrijk om het praktische gebruik van de munt en de aankoop ervan als dagelijks alternatief voor de huidige valuta’s aan te namen. Net zoals een biljet van één dollar kan worden opgesplitst in 100 cent, kan de Bitcoin ook worden onderverdeeld in kleinere eenheden.

Aangezien de waarde van één Bitcoin is gestegen is het redelijk om een fractie van de digitale valuta te kopen in plaats van een hele Bitcoin in één keer. De Bitcoin is verdeeld in eenheden zo klein als 0.00000001 BTC. Dit maakt deze digitale munt perfect voor zogenaamde microbetalingen. De deelbaarheid van de Bitcoin komt voort uit het maximale aanbod van de valuta. Ook andere factoren hebben invloed op de deelbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan de blok beloning die miners krijgen. De kleinste fractie van de Bitcoin, 0.00000001 BTC, werd vernoemd naar de schepper van de Bitcoin. Deze hoeveelheid BTC staat gelijk aan ‘1 satoshi’. De mysterieuze schepper van de Bitcoin staat bekend onder het pseudoniem ‘Satoshi Nakamoto’.

Een Bitcoin kan dus onderverdeeld worden in satoshi’s. Eén enkele Bitcoin bestaat uit 100.000.000 van die satoshi’s. De deelbaarheid van de Bitcoin kan een factor zijn die bijdraagt aan de acceptatie ervan, omdat het een breed scala aan betalingen zal vergemakkelijken die niet mogelijk zullen zijn met traditionele valuta’s en betaalmethoden. Online diensten voor het genereren van inkomsten en internationale overschrijvingen kunnen profiteren van deze functie.

Succesvolle valuta’s zijn deelbaar in kleinere eenheden. De Bitcoin is ook deelbaar in kleinere eenheden. Echter, om ervoor te zorgen dat een stelsel van eenheidsmunten kan functioneren als ruilmiddel voor alle soorten goederen en waarden binnen een economie moet er ook flexibiliteit zijn. Deze flexibiliteit moet gebonden zijn aan de deelbaarheid van de valuta.

Een verdere uitsplitsing

21 miljoen Bitcoins is veel kleiner dan de circulatie van de meeste fiatvaluta’s ter wereld. Gelukkig is de Bitcoin deelbaar met maximaal acht decimalen. Dit maakt het mogelijk om quadrillions van individuele eenheden (satoshi’s) te verdelen over een wereldeconomie.

Dit is de reden waarom de Bitcoin een veel grotere mate van deelbaarheid heeft dan de Amerikaanse dollar en veel andere fiatvaluta’s.

De Amerikaanse dollar kan bijvoorbeeld worden weergegeven als 1/100 van één USD. Eén satoshi is 1/100.000.000 van één BTC. De schaarste van de Bitcoin wordt mogelijk gemaakt door de grote deelbaarheid van de cryptomunt. De prijsstijging van de Bitcoin kan ertoe leiden dat mensen die slechts een kleine fractie van de munt bezitten al kunnen deelnemen aan dagelijkse transacties. Daarentegen zou een prijs van .000.000 voor één BTC zonder enige deelbaarheid voorkomen dat de valuta voor de meeste transacties wordt gebruikt.

Traditionele grensoverschrijdende betalingsoplossingen vereisen meestal een minimumbedrag en generen een vergoeding, waardoor microbetalingen onhaalbaar worden. Micro-grensoverschrijdende betalingen zijn echter mogelijk met de Bitcoin en er zullen meer use cases blijven verschijnen naarmate deze evolueert.

Conclusie

Er zijn meer dan twee biljoen sterrenstelsels met meer dan honderd miljard sterren in elk. Zulke grote aantallen bestaan in de fysieke wereld, maar zijn moeilijk te begrijpen. Volgens de berekeningen van Paul Opoku kunnen 21.000.000 Bitcoins worden opgesplitst in meer dan twee quadrillion satoshi’s. Dit is een ontzettend groot getal waar de meesten van ons zich niks bij voor kunnen stellen.

Het is begrijpelijk dat jij als potentiële Bitcoin gebruiker kan worden afgeschrikt door de huidige prijs van de Bitcoin. Maar goed, zoals je in dit artikel hebt gelezen hoef jij dus niet gelijk een hele munt te kopen. Al met het kopen van één enkele satoshi draag jij bij aan de toekomst van de Bitcoin.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.