Investeren

    Etherprijs neemt Bitcoin over – Wat zit hier achter?

    Robin Plus

    Leestijd: 2 minuten

    *

    De recente prijsactie van Ether (ETH) bestond uit het breken van nieuwe all-time highs. Dit nam de cryptomarkt volledig over en signaleerde een officiële start van het alt-seizoen. Verschillende analisten voorspellen dat Ether zijn vorige all-time high van $ 2.130 zal overtreffen en binnen afzienbare tijd beter zal blijven presteren dan Bitcoin.

    Afgezien van prijsvoorspellingen neemt Ethereum ontegenzeggelijk de leiding in cryptowereld, omdat het de thuisbasis is van gedecentraliseerde financiën en niet-ondankbare tokenprojecten. Het overnemen van de leiding op de cryptomarkt komt echter op een moment dat het netwerk zich op een belangrijk kruispunt bevindt. Hoewel veel layer-one-projecten in de loop der jaren zijn bestempeld als “Ethereum-killers” wordt Ethereum nu pas geconfronteerd met echte concurrentie, die voornamelijk is voortgekomen uit zijn schaalbaarheids- en congestieproblemen. Als geen enkele oplossing in staat is om het netwerk effectief op te schalen dan kan Ethereum binnenkort genoeg terrein verliezen om te concurreren met slimme contractplatforms.

    Op de tweede plaats na de Bitcoin is Ether de onmiskenbare koning van altcoins in termen van marktkapitalisatie. Dus, welke factoren drijven de prijs van ETH op en vormt het concurrerende landschap een echte bedreiging voor de dominantie van Ethereum?

    NFT’s gaan viraal

    Er zit inhoud achter de hype want er zijn steeds meer volumes voor NFT-verkopen en veilingen, evenals use cases die worden toegepast. Vooral in de game-industrie en de kunstwereld. Digitale kunstenaars zijn echter niet de enigen die profiteren van de trend en de technologie verkennen. Van beroemdheden als Logan Paul en Snoop Dogg tot grote sportgrootmachten zoals de Formule 1 en de NBA (en nu zelfs filmstudio’s zoals Warner Bros.); allerlei mensen en bedrijven gebruiken NFT’s als een manier om zichzelf te promoten en alternatieve inkomstenstromen te creëren.

    Op de vraag hoe NFT’s het Ethereum-ecosysteem en de prijs van Ether beïnvloeden gaf Suz Lee een antwoord. Suz Lee is chief marketing officer van Blind Boxes. Dit is een NFT-platform voor digitale kunstwerken. Suz Lee zei: “NFT’s katalyseren mainstream momentum in consumentensectoren zoals kunst en entertainment, professionele sporten, mode, gaming en auto’s.” Ze voegde er verder aan toe: “Kunstverzamelaars betalen de kopers premie in ETH bij Christie’s om tokenized werken te verwerven.”

    NFT’s zijn niet alleen uniek – ze bieden contentmakers controleerbaar eigenaarschap van hun werk en een eerlijker deel van de winst door tussenpersonen uit te snijden. Maar ondanks hun sterke potentieel om verschillende industrieën te ontwrichten, zijn NFT’s waarschijnlijk niet de belangrijkste drijvende kracht achter de recente stap van Ether. Onbewust voor velen in de cryptogemeenschap, hebben de prijzen van NFT-verzamelobjecten eigenlijk een stille crash gehad.

    Waar gaat ETH heen?

    De huidige prijsstijging is niet het gevolg van één enkele gebeurtenis, maar komt voort uit de ontwikkeling die zich door de jaren heen heeft voorgedaan. Het valt echter niet te ontkennen dat de toestroom van institutioneel geld, in combinatie met de lancering van CME Ether-futures in februari, een belangrijke rol heeft gespeeld bij de prestaties van ETH op deze bullmarkt.

    Bovendien heeft de aankondiging van Visa dat het partners in staat zal stellen transacties op Ethereum af te wikkelen en het huidige lage aanbod van Ether op beurzen een rol gespeeld. Na het bereiken van een dieptepunt van 28 maanden, drijft het gebrek aan ETH-aanbod op beurzen niet alleen de prijs op, maar kan het ook een potentieel teken zijn van een institutionele accumulatie.

    De medeoprichter van 1inch Network gelooft dat multichain de sleutel kan zijn voor de toekomst van DeFi en NFT’s. Als dat het geval is, kan concurrentie essentieel zijn voor het voortbestaan van Ethereum samen met de bredere cryptoruimte. Hij vertelde: “Vanaf het begin was Ethereum de bakermat voor DeFi, maar tegenwoordig verkennen steeds meer projecten mogelijkheden om uit te breiden en aanwezig te zijn op meerdere ketens.” Daarnaast zei hij ook: “Projecten worden nu gedwongen om hun gebruikers te volgen, omdat we zien dat Binance Smart Chain een zeer sterke trend heeft van groei van het aantal wallets en transacties. Daarnaast zijn sommige blockchains gaan werken aan gedecentraliseerde bruggen.”

    Een ander voorstel, het fee-and-burn-mechanisme van EIP-1559,zal Ether veel schaarser en waardevoller maken als het wordt goedgekeurd. Het Ethereum Improvement Proposal is bedoeld om een basisvergoeding in te voeren die wordt verbrand wanneer een transactie plaatsvindt. Miners zouden nog steeds een fooi krijgen voor het valideren van transacties, maar hun inkomsten zullen dalen. Hoewel het voorstel tot doel heeft de torenhoge gastarieven onder controle te krijgen, kan het ook worden gezien als een bullish teken voor Ether, aangezien het zijn aanbod zou verminderen.

    Er zijn dus veel verschillende ontwikkelingen gaande rondom Ethereum. Echter, over de toekomst van Ethereum kan nog geen duidelijke uitspraak worden gedaan.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

    Redactie

    apr. 19, 2024

    Leestijd: 2 min

    Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

    *
    Nieuws

    Bitcoin halvering 2024 is een feit

    Femke Wassink

    apr. 20, 2024

    Leestijd: 2 min

    Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.