Crypto nieuws

Mairead McGuinness: EU beslist niet overhaast over de digitale euro of CBDC

Femke Wassink

2023-09-07

Leestijd: 2 minuten

*

De Europese Unie werkt aan haar eigen CBDC. De Europese Commissaris voor Financiële Stabiliteit McGuinness vindt dat we ons geen zorgen hoeven te maken tot na de Europese Parlementsverkiezingen in juni 2024.

Beslissing pas in oktober

Mairead McGuinness sprak deze mening uit tijdens een toespraak in Brussel. Ze benadrukte dat de Europese Centrale Bank pas in oktober zal beslissen over het lot van dit enorme project.

Mairead zegt dat dit rustig en niet overhaast moet gebeuren. Ze gelooft dat de CBDC zorgvuldig en geleidelijk door de volgende Europese Commissie moet worden benaderd.

We leven in een wereld waar contactloze betalingen de norm worden. Daarover zegt McGuinness:

"Als contant geld steeds minder wordt gebruikt, waar is dan ons publieke geld? Als contant geld niet meer "in" is, waar is dan ons "echte" geld dat wordt uitgegeven door de centrale bank?"

Plannen en wettelijke voorstellen

Eerder in juni had de Europese Commissie een wetgevend plan voor een digitale euro voorgesteld. Daarin werden gratis essentiële diensten, privacybescherming en offline betalingen opgenomen.

Ook zou er een data-uitwisseling moeten komen tussen banken, verzekeraars en fintech bedrijven. Dat is dus een win-win voor alle partijen. Fabio Panetta van de ECB staat achter het plan van de commissie.

Hij noemt de Europese CBDC "een nieuw paradigma voor het behoud van monetaire soevereiniteit."

Onderzoeksfase digitale euro bijna afgerond

De onderzoeksfase van de digitale euro zou tegen oktober 2023 afgerond moeten zijn. Daarna zal de ECB doorgaan met verdere ontwikkelingen en technische tests.

De Europese Parlementsverkiezingen staan gepland van 6 tot 9 juni 2024. Na deze verkiezingen zal het nieuw gekozen parlement de president en andere leden van de Europese Commissie goedkeuren of afwijzen.

De digitale euro zal de crypto industrie dus niet verstoren. In ieder geval niet tot na juni 2024.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.