Crypto nieuws

  Mairead McGuinness: EU beslist niet overhaast over de digitale euro of CBDC

  Femke Wassink

  2023-09-07

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De Europese Unie werkt aan haar eigen CBDC. De Europese Commissaris voor Financiële Stabiliteit McGuinness vindt dat we ons geen zorgen hoeven te maken tot na de Europese Parlementsverkiezingen in juni 2024.

  Beslissing pas in oktober

  Mairead McGuinness sprak deze mening uit tijdens een toespraak in Brussel. Ze benadrukte dat de Europese Centrale Bank pas in oktober zal beslissen over het lot van dit enorme project.

  Mairead zegt dat dit rustig en niet overhaast moet gebeuren. Ze gelooft dat de CBDC zorgvuldig en geleidelijk door de volgende Europese Commissie moet worden benaderd.

  We leven in een wereld waar contactloze betalingen de norm worden. Daarover zegt McGuinness:

  "Als contant geld steeds minder wordt gebruikt, waar is dan ons publieke geld? Als contant geld niet meer "in" is, waar is dan ons "echte" geld dat wordt uitgegeven door de centrale bank?"

  Plannen en wettelijke voorstellen

  Eerder in juni had de Europese Commissie een wetgevend plan voor een digitale euro voorgesteld. Daarin werden gratis essentiële diensten, privacybescherming en offline betalingen opgenomen.

  Ook zou er een data-uitwisseling moeten komen tussen banken, verzekeraars en fintech bedrijven. Dat is dus een win-win voor alle partijen. Fabio Panetta van de ECB staat achter het plan van de commissie.

  Hij noemt de Europese CBDC "een nieuw paradigma voor het behoud van monetaire soevereiniteit."

  Onderzoeksfase digitale euro bijna afgerond

  De onderzoeksfase van de digitale euro zou tegen oktober 2023 afgerond moeten zijn. Daarna zal de ECB doorgaan met verdere ontwikkelingen en technische tests.

  De Europese Parlementsverkiezingen staan gepland van 6 tot 9 juni 2024. Na deze verkiezingen zal het nieuw gekozen parlement de president en andere leden van de Europese Commissie goedkeuren of afwijzen.

  De digitale euro zal de crypto industrie dus niet verstoren. In ieder geval niet tot na juni 2024.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.