Aandelen

EU moet Duitsers geruststellen vóór de komst van de digitale euro

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Onderzoeken om de financiële sector voor te bereiden op de digitale euro zijn in volle gang. Banken moeten eerst peilen en begrijpen hoe burgers tegen de CBDC aankijken. De centrale bank van Duitsland deed dat. 

Nee liever niet!

De centrale bank van Duitsland heeft onderzoek verricht naar de mening van Duitse huishoudens over de invoering van de digitale euro. De resultaten zijn onlangs bekendgemaakt middels een officiële brief.

Het blijkt dat de discussie over de digitale euro de consument maar langzaam bereikt. Kort samengevat betekent dit dat er maar weinig enthousiasme is. Daarover liet de centrale bank het volgende weten:

“Slechts 13% van de ondervraagden steunden de invoering van een digitale euro. Het percentage van degenen met voorkennis bedraagt 22%.”

Deze houding kan in de toekomst veranderen

Desondanks constateert het rapport dat steeds meer mensen zich bewust worden van de digitale euro. De bank concludeert ook dat de houding in de loop van de tijd zou kunnen veranderen.

Volgens de centrale bank van Duitsland is dit vooral mogelijk wanneer er in de toekomst meer informatie over het project beschikbaar komt. Voorstanders erkennen nu al de voordelen van de digitale euro.

Onderdeel van een gedigitaliseerde samenleving

Voorstanders zien wel de voordelen van de digitale euro. Zij geloven dat ze op deze manier particuliere betalingsverwerkers kunnen omzeilen. Ook vinden zij dat de privacy blijft behouden en gegevens veilig blijven.

Ook zeggen de voorstanders met de invoering van de digitale euro te kunnen profiteren van eenvoudig universeel gebruik. Het rapport van de centrale bank van Duitsland meldde daar het volgende over:

“Van de voorstanders zag 65% de euro als alternatief voor cash geld. 63% als een alternatief voor particuliere betaalmiddelen. 61% vond dat een digitale euro deel uitmaakt van een gedigitaliseerde samenleving.”

Ondertussen vreest de meerderheid van de tegenstanders dat de komst van de digitale euro zal leiden tot de afschaffing van contant geld. Het rapport concludeert:

“Wanneer het komt tot een invoering, is het voornemen van het Eurosysteem om de digitale euro aan te bieden als aanvulling op contant geld. Niet als vervanging daarvan.”

Wordt een CBDC uiteindelijk wél geaccepteerd?

De centrale Duitse bank stelt ook dat voor een succesvolle introductie een betere communicatie met het publiek nodig is. Op de vraag of Duitsers uiteindelijk een CBDC zullen accepteren meldde het rapport:

“40% van alle ondervraagden zou zich kunnen voorstellen om in de toekomst een digitale euro te gaan gebruiken.”

Project Digitale Euro

Het nieuws over de invoering van een digitale euro verspreidde zich snel. Zeker nadat de
Europese Centrale Bank 30 deskundigen uit het bedrijfsleven had geselecteerd.

Dit om de Market Advisory Group van het digitale europroject te kunnen vormen. De deskundigen ondersteunen het Eurosysteem bij de mogelijke oprichting van een CBDC.

Europeanen kunnen dus meer enquêtes verwachten over de digitale euro en hun mening daarover.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.