Aandelen

EU moet Duitsers geruststellen vóór de komst van de digitale euro

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Onderzoeken om de financiële sector voor te bereiden op de digitale euro zijn in volle gang. Banken moeten eerst peilen en begrijpen hoe burgers tegen de CBDC aankijken. De centrale bank van Duitsland deed dat. 

Nee liever niet!

De centrale bank van Duitsland heeft onderzoek verricht naar de mening van Duitse huishoudens over de invoering van de digitale euro. De resultaten zijn onlangs bekendgemaakt middels een officiële brief.

Het blijkt dat de discussie over de digitale euro de consument maar langzaam bereikt. Kort samengevat betekent dit dat er maar weinig enthousiasme is. Daarover liet de centrale bank het volgende weten:

“Slechts 13% van de ondervraagden steunden de invoering van een digitale euro. Het percentage van degenen met voorkennis bedraagt 22%.”

Deze houding kan in de toekomst veranderen

Desondanks constateert het rapport dat steeds meer mensen zich bewust worden van de digitale euro. De bank concludeert ook dat de houding in de loop van de tijd zou kunnen veranderen.

Volgens de centrale bank van Duitsland is dit vooral mogelijk wanneer er in de toekomst meer informatie over het project beschikbaar komt. Voorstanders erkennen nu al de voordelen van de digitale euro.

Onderdeel van een gedigitaliseerde samenleving

Voorstanders zien wel de voordelen van de digitale euro. Zij geloven dat ze op deze manier particuliere betalingsverwerkers kunnen omzeilen. Ook vinden zij dat de privacy blijft behouden en gegevens veilig blijven.

Ook zeggen de voorstanders met de invoering van de digitale euro te kunnen profiteren van eenvoudig universeel gebruik. Het rapport van de centrale bank van Duitsland meldde daar het volgende over:

“Van de voorstanders zag 65% de euro als alternatief voor cash geld. 63% als een alternatief voor particuliere betaalmiddelen. 61% vond dat een digitale euro deel uitmaakt van een gedigitaliseerde samenleving.”

Ondertussen vreest de meerderheid van de tegenstanders dat de komst van de digitale euro zal leiden tot de afschaffing van contant geld. Het rapport concludeert:

“Wanneer het komt tot een invoering, is het voornemen van het Eurosysteem om de digitale euro aan te bieden als aanvulling op contant geld. Niet als vervanging daarvan.”

Wordt een CBDC uiteindelijk wél geaccepteerd?

De centrale Duitse bank stelt ook dat voor een succesvolle introductie een betere communicatie met het publiek nodig is. Op de vraag of Duitsers uiteindelijk een CBDC zullen accepteren meldde het rapport:

“40% van alle ondervraagden zou zich kunnen voorstellen om in de toekomst een digitale euro te gaan gebruiken.”

Project Digitale Euro

Het nieuws over de invoering van een digitale euro verspreidde zich snel. Zeker nadat de
Europese Centrale Bank 30 deskundigen uit het bedrijfsleven had geselecteerd.

Dit om de Market Advisory Group van het digitale europroject te kunnen vormen. De deskundigen ondersteunen het Eurosysteem bij de mogelijke oprichting van een CBDC.

Europeanen kunnen dus meer enquêtes verwachten over de digitale euro en hun mening daarover.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.