Crypto nieuws

  EU-Parlement stemt massaal voor DAC8: goed nieuws voor belastingregels crypto

  Femke Wassink

  2023-09-14

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Het Europees Parlement heeft op 13 september in een plenaire zitting bijna unaniem gestemd voor de DAC8. Dit is de 8e versie van de Richtlijn inzake Administratieve Samenwerking en heeft alles te maken met de Europese belastingregels voor cryptocurrencies.

  535 voor en 57 tegen

  De stemming werd gehouden in het Franse Straatsburg. Met 535 stemmen voor, 57 tegen en 60 onthoudingen, kan de DAC8 op overweldigende steun rekenen. Het was de laatste horde die genomen moest worden voordat deze regelgeving officieel zou worden.

  DAC8 regels van kracht per 2026

  DAC8 is een Europese belastingregel die specifiek op cryptocurrencies is gericht. Volgens documenten van de Europese Unie zal DAC8 belastingdiensten machtigen om alle cryptocurrency transacties van organisaties of individuen binnen de lidstaten te volgen en te beoordelen.

  Het idee achter deze regelgeving is het verminderen van belastingfraude en belasting ontduiking. Nu de beslissing is genomen, hebben EU-lidstaten tot 31 december 2025 de tijd om zich aan de nieuwe regels te houden. De regels worden officieel van kracht op 1 januari 2026.

  Upgrade van MiCA wetgeving

  DAC is eigenlijk een upgrade. Het kreeg groen licht in mei 2023 na de goedkeuring van de MiCA-wetgeving of Markets in Crypto Assets. De "8" in DAC8 geeft aan dat dit de achtste versie is. Elke vorige versie richtte zich op een ander aspect van financieel toezicht.

  Ook kritiek op DAC8

  Niet iedereen is fan. Critici zeggen dat DAC8 weinig nieuws onder de zon biedt en de controle wegneemt van individuele lidstaten.

  Max Bernt is hoofd juridische zaken bij Blockpit. Hij uitte eerder zijn zorgen over mogelijk "dubbele rapportage" en de druk op crypto-dienstverleners om te bepalen welke transacties meldingsplichtig zijn.

  Game changer

  DAC8 is een game-changer. Crypto gebruikers die woonachtig zijn binnen de EU, kunnen verwachten dat de transacties meer onder de loep zullen worden genomen. Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en je belastingaangifte indien nodig aan te passen.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.