Crypto nieuws

EU-Parlement stemt massaal voor DAC8: goed nieuws voor belastingregels crypto

Femke Wassink

2023-09-14

Leestijd: 2 minuten

*

Het Europees Parlement heeft op 13 september in een plenaire zitting bijna unaniem gestemd voor de DAC8. Dit is de 8e versie van de Richtlijn inzake Administratieve Samenwerking en heeft alles te maken met de Europese belastingregels voor cryptocurrencies.

535 voor en 57 tegen

De stemming werd gehouden in het Franse Straatsburg. Met 535 stemmen voor, 57 tegen en 60 onthoudingen, kan de DAC8 op overweldigende steun rekenen. Het was de laatste horde die genomen moest worden voordat deze regelgeving officieel zou worden.

DAC8 regels van kracht per 2026

DAC8 is een Europese belastingregel die specifiek op cryptocurrencies is gericht. Volgens documenten van de Europese Unie zal DAC8 belastingdiensten machtigen om alle cryptocurrency transacties van organisaties of individuen binnen de lidstaten te volgen en te beoordelen.

Het idee achter deze regelgeving is het verminderen van belastingfraude en belasting ontduiking. Nu de beslissing is genomen, hebben EU-lidstaten tot 31 december 2025 de tijd om zich aan de nieuwe regels te houden. De regels worden officieel van kracht op 1 januari 2026.

Upgrade van MiCA wetgeving

DAC is eigenlijk een upgrade. Het kreeg groen licht in mei 2023 na de goedkeuring van de MiCA-wetgeving of Markets in Crypto Assets. De "8" in DAC8 geeft aan dat dit de achtste versie is. Elke vorige versie richtte zich op een ander aspect van financieel toezicht.

Ook kritiek op DAC8

Niet iedereen is fan. Critici zeggen dat DAC8 weinig nieuws onder de zon biedt en de controle wegneemt van individuele lidstaten.

Max Bernt is hoofd juridische zaken bij Blockpit. Hij uitte eerder zijn zorgen over mogelijk "dubbele rapportage" en de druk op crypto-dienstverleners om te bepalen welke transacties meldingsplichtig zijn.

Game changer

DAC8 is een game-changer. Crypto gebruikers die woonachtig zijn binnen de EU, kunnen verwachten dat de transacties meer onder de loep zullen worden genomen. Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en je belastingaangifte indien nodig aan te passen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.