Crypto nieuws

  Europese Centrale Bank zet een stap vooruit richting de digitale euro

  Femke Wassink

  2023-10-19

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De Europese Centrale Bank zet belangrijke stappen vooruit in het digitale euro traject. De ECB heeft recent aangekondigd over te gaan naar de volgende fase. De voorbereidingsfase voor de digitale euro.

  Vanaf 1 november

  De Bestuursraad van de ECB of Europese Centrale Bank heeft een uitvoerig onderzoek van 2 jaar achter de rug. Recent heeft de raad aangekondigd over te gaan naar de "voorbereidingsfase" voor de digitale euro. Het nieuws werd op 18 oktober bekendgemaakt.

  In het nieuwsbericht maakt de ECB zijn plannen bekend. Ze willen vanaf 1 november "de basis leggen voor de mogelijke uitgifte van een digitale euro." De ECB voegt eraan toe dat de uitgifte van een digitale centrale bank munt of CBDC niet als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

  Rapport van 44 pagina's

  Deze aankondiging volgde op de publicatie van een 44-pagina's tellend rapport. Het rapport gaat inhoudelijk over het potentiële ontwerp en de distributie van de digitale euro. De ECB legt ook uit wat de voorbereidingsfase precies inhoudt.

  Volgens de Europese Centrale bank zal deze fase 2 jaar duren. Ze zullen zich concentreren op het afronden van de regels voor de digitale munt en het selecteren van mogelijke uitgevers. Dit proces omvat ook "testen en experimenten." Gebaseerd op feedback van gebruikers.

  Nog 2 jaar testen en experimenteren

  De Europese Centrale Bank heeft een toelichting gegeven in de aankondiging op 18 oktober:

  "Na 2 jaar zal de Bestuursraad beslissen of ze naar de volgende fase van de voorbereidingen gaan. Zo kunnen we de weg vrijmaken voor de mogelijke toekomstige uitgifte en implementatie van een digitale euro."

  "Het begin van de voorbereidingsfase is géén besluit over het al dan niet uitgeven van een digitale euro. Die beslissing wordt pas genomen nadat het wetgevingsproces van de Europese Unie is afgerond."

  Toegang CBDC via banken

  Eerder in juni stelde de Europese Commissie een wetgevend plan voor voor een digitale euro. Dit heeft als doel dat gebruikers toegang krijgen tot de CBDC via hun banken. Fabio Panetta van de uitvoerende raad van de ECB benadrukte opnieuw zijn doelen.

  Hij wil een digitale euro beschikbaar hebben naast contant geld, met veel van dezelfde privacy functies.

  Ook kritiek vanuit crypto gemeenschap

  De crypto gemeenschap had flink wat kritiek op ECB president Christine Lagarde. De kritiek kwam na een grappig bedoelde video. Daarin dacht ze te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

  Ze beweerde dat een digitale euro gebruikt kon worden om betalingen te controleren. De uitrol van een digitale euro zal ongetwijfeld de aandacht trekken van regelgevers en beleidsmakers. Zeker met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.