Crypto nieuws

  Europese Centrale Bank wil de digitale euro in 2026 verwelkomen

  Admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank reageert op de marktvolatiliteit. Hij zegt dat er binnen 4 jaar een digitale euro komt. Wel zijn stablecoins nog steeds gevoelig voor runs.  

  P2P betalingsoplossing

  Het lid van de raad van bestuur van de ECB laat in een toespraak van zich horen. Hij zegt dat de toekomstige digitale euro mogelijk een person-to-person betalingsoplossing krijgt. 

  Ook laat Panetta weten dat stablecoins nog steeds kwetsbaar zijn voor runs. Daarnaast blijven er risico’s verbonden aan het investeren in cryptocurrencies.

  Testfase start in 2023

  De ECB kan in 2023 beginnen met het ontwikkelen en testen van oplossingen. De lidstaten van de Europese Unie worden daarmee van een digitale euro voorzien. 

  De testfase neemt tot 3 jaar tijd in beslag. De adoptie wordt ook bevordert. Mede door de invoering van de digitale munt als wettig betaalmiddel en voor gebruik in P2P betalingen. 

  Nog steeds kwetsbaar

  Fabio Panetta geeft ook commentaar op de recente marktvolatiliteit voor cryptocurrencies. TerraUSD maakt zich los van de dollar waardoor de prijs van veel belangrijke munten daalt.

  Zoals onder andere de prijs van Bitcoin. Volgens de ECB functionaris zijn stablecoins zoals Tether niet risicovrij. Ze zijn nog steeds kwetsbaar voor runs. 

  In een reactie laat Panetta weten:

  “De recente ontwikkelingen op de crypto markt illustreren dat het een illusie is om te geloven dat persoonlijke bezittingen te allen tijde in publiek geld kunnen worden omgezet." 

  "Ondanks de beweringen dat cryptocurrency valuta vrij zijn van overheidscontroles, zijn ze te riskant om als betrouwbaar betaalmiddel te fungeren. Ze gedragen zich als speculatieve activa. Ze geven aanleiding tot zorgen over het overheidsbeleid en de financiële stabiliteit."

  Wetgeving binnen 5 jaar

  Volgens veel EU ambtenaren komt er binnen 5 jaar een wetgeving en een beleid. Deze is gericht op de invoering van een digitale euro. 

  In maart zegt Panetta dat de Europeanen geneigd zijn om een digitale euro te accepteren die gericht is op hun betaling behoeften. Deze wordt dan dus ook geaccepteerd in fysieke en online winkels.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether: beleid bevriezen wallets voor personen die gesanctioneerd zijn door OFAC

  Redactie

  dec. 10, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether neemt een grote stap in de samenwerking met regelgevende instanties. Vanaf 1 december biedt Tether op de secundaire markt de mogelijkheid om activiteiten te bevriezen.

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.