Crypto nieuws

Europese Centrale Bank wil de digitale euro in 2026 verwelkomen

Admin

Leestijd: 2 minuten

*

Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank reageert op de marktvolatiliteit. Hij zegt dat er binnen 4 jaar een digitale euro komt. Wel zijn stablecoins nog steeds gevoelig voor runs.  

P2P betalingsoplossing

Het lid van de raad van bestuur van de ECB laat in een toespraak van zich horen. Hij zegt dat de toekomstige digitale euro mogelijk een person-to-person betalingsoplossing krijgt. 

Ook laat Panetta weten dat stablecoins nog steeds kwetsbaar zijn voor runs. Daarnaast blijven er risico’s verbonden aan het investeren in cryptocurrencies.

Testfase start in 2023

De ECB kan in 2023 beginnen met het ontwikkelen en testen van oplossingen. De lidstaten van de Europese Unie worden daarmee van een digitale euro voorzien. 

De testfase neemt tot 3 jaar tijd in beslag. De adoptie wordt ook bevordert. Mede door de invoering van de digitale munt als wettig betaalmiddel en voor gebruik in P2P betalingen. 

Nog steeds kwetsbaar

Fabio Panetta geeft ook commentaar op de recente marktvolatiliteit voor cryptocurrencies. TerraUSD maakt zich los van de dollar waardoor de prijs van veel belangrijke munten daalt.

Zoals onder andere de prijs van Bitcoin. Volgens de ECB functionaris zijn stablecoins zoals Tether niet risicovrij. Ze zijn nog steeds kwetsbaar voor runs. 

In een reactie laat Panetta weten:

“De recente ontwikkelingen op de crypto markt illustreren dat het een illusie is om te geloven dat persoonlijke bezittingen te allen tijde in publiek geld kunnen worden omgezet." 

"Ondanks de beweringen dat cryptocurrency valuta vrij zijn van overheidscontroles, zijn ze te riskant om als betrouwbaar betaalmiddel te fungeren. Ze gedragen zich als speculatieve activa. Ze geven aanleiding tot zorgen over het overheidsbeleid en de financiële stabiliteit."

Wetgeving binnen 5 jaar

Volgens veel EU ambtenaren komt er binnen 5 jaar een wetgeving en een beleid. Deze is gericht op de invoering van een digitale euro. 

In maart zegt Panetta dat de Europeanen geneigd zijn om een digitale euro te accepteren die gericht is op hun betaling behoeften. Deze wordt dan dus ook geaccepteerd in fysieke en online winkels.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.