Crypto nieuws

Faillissementsprocedure Celsius van start: “Wij beloven terug te komen”

Cheval de Vie

2022-07-14

Leestijd: 2 minuten

*

Celsius heeft de faillissementsprocedure in gang gezet. Waar het enkele uren geleden nog om een aanname ging, is het faillissement nu officieel bevestigd door het crypto bedrijf. 

Gerucht en bevestiging

Recent ging het mogelijke chapter 11 faillissement van Celsius nog om een gerucht. De geruchten over het faillissement doen al vanaf 13 juni de ronde.  

Op die dag stopt het crypto bedrijf de opnames vanwege de extreme marktomstandigheden. Toch worden de geruchten enkele uren geleden bevestigd door Celsius. 

Officiële procedure ingediend

Het platform bevestigd via Twitter dat het een chapter 11 faillissementsprocedure is gestart. De procedure is ingediend bij de Southern District Court van New York.

Ook de depositohouders worden via e-mail op de hoogte gebracht. Daarbij laat het bedrijf nog een melding uitgaan. De procedure is weliswaar in gang gezet, maar Celsius zweert ook dat ze terugkomen. Geherstructureerd en gepositioneerd voor de cryptocurrency industrie. 

Dit houdt een chapter 11 faillissement in

Een chapter 11 faillissement stelt een bedrijf in staat om te blijven bestaan en de verplichtingen te herstructureren. Het gaat in dit geval dus om een reorganisatie. De procedure is destijds ook succesvol toegepast bij andere bekende bedrijven.

Zoals Marvel, American Airlines en General Motors. Dat is te lezen in de recent aangepaste veelgestelde vragen op de Celsius website. 

Wat is er nu allemaal aan de hand?

Op dinsdag laat de DFR van Vermont een waarschuwing uitgaan tegen het noodlijdende crypto bedrijf. Ze waarschuwen gebruikers dat Celsius geen vergunningen bezit. Ook zegt de financiële waakhond dat het bedrijf zeer insolvent is en geen activa en liquiditeit  bezit.

Er kan dus niet aan de verplichtingen jegens de klanten worden voldaan. De toezichthouder beschuldigd Celsius van een slecht beheer van klanten fondsen. Ze worden toegewezen aan risicovolle investeringen. Vermont is de 6e staat die een onderzoek opent.

Eerder deden Washington, New Jersey, Alabama, Kentucky en Texas al onderzoek naar de renterekeningen van Celsius.

Eén dag later

De CNBC meldt op woensdag dat Celsius een chapter 11 faillissement heeft aangevraagd. Van welke bron het gerucht afkomstig blijft geheim. De procedure blijft privé. De bron meldt dat Celsius het papierwerk voor het faillissement klaarmaakt en direct wil indienen.

Advocaten brengen de toezichthouders van de Amerikaanse staat op de hoogte. Eerder die dag lost het leenbedrijf zijn DeFi schulden af aan Maker, Aave en Compound. De schuld bedroeg $ 820 miljoen. Deze werd binnen één maand teruggebracht naar $0,013.

Lot van de depositohouders

Het lot van de huidige depositohouders is nog onbekend. Hun tegoeden bevinden zich nog steeds op het platform dat afstevent op een faillissement. Zowel Celsius als CEO Alex Mashinsky hebben niet bekendgemaakt of de inleggers een percentage van hun geld terugzien.

"Wij komen terug" maar experts denken aan Mt Gox 2.0

Hoewel Celsius zweert terug te keren uit het faillissement zijn experts sceptisch. Zij zijn namelijk bang voor een herhaling van Mt Gox. Celsius zegt dat het zijn activiteiten tijdens deherstructurering wil voortzetten. Toch worden de opnames op dit moment nog steeds gepauzeerd.

Experts denken dat de procedure er voor zorgt dat klanten hun fondsen niet snel terug zien. Dit is vergelijkbaar met de fall-out van de Mt Gox hack die nog steeds voortsleept. In een reactie daarop laat Danny Talwar van boekhoudsoftware Koinly weten:

"Dit lijkt op Mt Gox. Dit was de grootste Bitcoinbeurs van 2010 tot deze in 2014 instortte. Ruim 850.000 BTC gingen verloren. Klanten wachten nog steeds op geld. De rechtszaken in het proces kunnen er voor zorgen dat klanten lang moeten wachten op de vrijgave van de fondsen."

$167 miljoen cash-on-hand

Celsius laat in een recente verklaring weten dat het $ 167 miljoen aan cash-on-hand wil gebruiken. Dit om bepaalde operaties tijdens de herstructurering voort te kunnen zetten.

Het crypto leenbedrijf zegt dat het van plan is om de activiteit op het platform uiteindelijk te herstellen. Daarmee willen ze  de waarde teruggeven aan hun klanten. Op dit moment blijven alle opnames door klanten echter gepauzeerd.

Het bestuur van het noodlijdende bedrijf zegt dat de stap naar het faillissement volgt op een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. Daarmee doelt het bedrijf op het stoppen van de opnames, swaps en transfers in juni.

Juiste beslissing volgens Mashinsky

Toch vindt CEO Alex Mashinsky dit de juiste beslissing. Niet alleen voor Celsius maar ook voor de gemeenschap. In een verklaring zegt hij:

"We hebben een sterk en ervaren team om Celsius door dit proces te leiden. Ik ben ervan overtuigd dat we dit zullen zien als een beslissend moment. Zeker als we terugkijken in de geschiedenis. Waarin we handelen met vastberadenheid en met vertrouwen de gemeenschap diende. Zo versterkte we de toekomst van het bedrijf."

David Barse als nieuwe Celsius directeur

Celsius is van plan om werknemers te blijven betalen. Het bedrijf zegt ook dat het de bestaande leningen zal blijven onderhouden. Onder andere met vervaldatums, margestortingen en rentebetalingen. Deze blijven doorlopen zoals Celsius dat ook in het verleden heeft gedaan.

Celsius heeft ook een nieuwe directeur aangesteld. Onder meer David Barse moet het bedrijf door het herstructureringsproces loodsen. Barse is een pionier in distressed investing.  Hij is de oprichter en CEO van index bedrijf XOUT Capital.

Niet direct reden tot paniek

Sommigen in de gemeenschap vatten het nieuws op als negatief voor Celsius. Toch zegt Talwar dat crypto beleggers niet in paniek moeten raken. Een chapter 11 faillissements betekent namelijk dat Celsius zich zal inzetten om hun beleggers te beschermen en heel te houden.

Ze gaan er dus niet zomaar vandoor. Talwar laat in een reactie weten:

"Een chapter 11 faillissement stelt Celsius in staat om hun schulden en activa te herstructureren via het rechtssysteem. Crypto-investeerders moeten niet in paniek raken. Het indienen van een chapter 11 faillissement biedt enige zekerheid voor de markt."

Hij zegt ook dat de terugbetaling van de schulden voor het indienen van het faillissement noodzakelijk kan zijn geweest. Bijvoorbeeld om de resterende fondsen en het onderpand te kunnen inventariseren.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

De opkomst van Metaverse Tokens

Cheval

mrt. 28, 2023

Leestijd: 2 min

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.