Handel

FATF maakt kleine cryptoplatforms een prooi voor grote spelers

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Naarmate de cryptoasset-industrie groeit is het niet meer onvermijdelijk dat deze meer regelgevende aandacht trekt. De waarheid van deze veronderstelling werd benadrukt in Maart, toen de Financial Action Task Force (FATF) een update publiceerde voor haar richtsnoeren met betrekking tot de witwasrisico’s van cryptocurrencies.

Er is niets bijzonder verrassends aan deze update, die meestal de definitie van virtuele activa (VA’s) en virtual asset service providers (VASPs) uitbreidde om meer van het algehele crypto-ecosysteem op te nemen (bijv. stablecoin, peer-to-peer-transacties). Waarnemers hebben echter opgemerkt dat de richtsnoeren van de FATF een negatief effect kunnen hebben op het concurrentievermogen en de inclusiviteit van de internationale crypto-industrie. Dit geldt voor zover het voor grotere bedrijven gemakkelijker kan zijn om aan een groeiend aantal strikte richtlijnen te voldoen dan voor kleinere startups.

Dit is ook het standpunt van een verscheidenheid aan spelers uit de crypto industrie. Zij zeiden dat de kosten van naleving betaalbaarder zijn voor reeds gevestigde bedrijven. Dat gezegd hebbende geven de evenredigheidsbeginselen aan dat kleinere bedrijven in ontwikkelingslanden mogelijk niet dezelfde normen hoeven te handhaven als andere.

FATF-richtsnoeren leggen toegangsbelemmeringen op

Zoals Miichael Kimani, oprichter van blockchain Association of Kenya, onlangs opmerkte zullen de (bijgewerkte) richtlijnen van de FATF waarschijnlijk gevestigde en grotere bedrijven een concurrentievoordeel bieden.

Dit soort opvattingen worden gedeeld door spelers uit de hele industrie, waarbij Dr. Scott Grob van ACAMS (Association of Certified Anti Money Laundering Specialist) vertelt dat de FATF richtlijnen zich zullen richten op zowel kleine als grote VASPs en  cryptobedrijven.

Het zijn niet alleen beurzen in ontwikkelingslanden en kleinere markten die kunnen worstelen met de richtlijnen, maar ook klanten. ‘’Het aannemen en handhaven van de FATF-richtlijnen kan aan de ene kant duur zijn en aan de andere kant niet aantrekkelijk voor klanten die privacy zoeken. Daarom is het redelijk om te geloven dat de meeste beurzen, walletproviders en bewaarplatforms niet blij zijn om de richtlijnen over te nemen,’’ aldus Or Lokay. Or Lokay is Vice President van Bittax.

Gezien het feit dat de richtlijnen van de FATF anders zullen worden geïmplementeerd volgens de specifieke wetten van elk rechtsgebied, kunnen bedrijven in bepaalde landen het gemakkelijker hebben dan andere.

‘’VASP’s die in meerdere rechtsgebieden actief zijn zullen meer onder de loep worden genomen en hebben robuustere interne controles, systemen voor [know-your-customer (KYC)], detectie en betere middelen nodig,’’ aldus Scott Grob.

Kortom, hogere kosten zullen er onvermijdelijk toe leiden dat sommige kleinere startups uit de markt worden geprijsd. Vandaar de bezorgdheid dat de richtlijnen van invloed kunnen zijn op diversiteit en inclusiviteit.

‘’Aangezien de richtlijnen vereisen dat VASP’s specifieke aanvullende informatie over klanten en transacties verzamelen (met inbegrip van maar niet beperkt tot de reisregel), zal de naleving van de richtsnoeren waarschijnlijk leiden tot extra kosten voor VASP’s. Over het algemeen kunnen hogere nalevigskosten mogelijk leiden tot toegangsbelemmeringen’’, aldus Robin Newnham, hoofd beleidsanalyse bij de Alliance for Financial Inclusion.

Alleen richtlijnen, maar…

Het belangrijke punt om op te merken over de richtlijnen van de FATF is dat ze niet meer dan richtlijnen zijn. dat wil zeggen, hoewel ze beste praktijken bevatten voor het identificeren en beperken van het witwassen van geld (AML) en het bestrijden van de financiering van terrorisme (CFT-)gerelateerde risico’s zijn ze niet juridisch bindend.

Met andere woorden, hoewel van elk nationaal rechtsgebied wordt verwacht dat het de richtsnoeren ten uitvoer zal leggen, heeft elk van hen een zekere mate van flexibiliteit bij de uitvoering ervan op basis van hun huidige infrastructuren, praktijken en middelen.

‘’De manier waarop de richtlijnen op nationaal niveau worden toegepast kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de verschillende capaciteit van rechtsgebieden om passende beleidsbenaderingen te ontwikkelen. Ook kan de mate waarin rechtsgebieden VASP’s vanuit een AML-CFT-perspectief reguleren verschillen. Er kan een meer of minder grote holistische kijk zijn op de regulering en toezicht van de VA/VASP-sector’’, zei Newham.

Effectief kanaal

Tegelijkertijd kan de situatie worden geholpen door ontwikkelingslanden een grotere rol te geven bij het formuleren van verordeningen en richtlijnen. Scott Grob beveelt ook een aantal maatregelen aan die een grotere inclusie zouden vergemakkelijken door het voor ontwikkelingslanden gemakkelijker te maken om regelgeving in te voeren.

Deze omvatten het promoten van ‘’digitale documentatie en identificatie die kan worden gebruikt voor onboarding op afstand bij een financiële instelling of VASP’’, het introduceren van ‘’openbare nutsbedrijven en apps die interoperabiliteit en uitwisseling bevorderen,’’ en het verminderen van ‘’de onboadringkosten en voorschriften’’ die inherent zijn aan KYC-richtlijnen.

Zonder dergelijke maatregelen kunnen we nog steeds verwachten dat de komst van regelgeving de consolidatie in de crypto-industrie zal helpen versnellen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

De opkomst van Metaverse Tokens

Cheval

mrt. 28, 2023

Leestijd: 2 min

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.