Handel

    FATF maakt kleine cryptoplatforms een prooi voor grote spelers

    Robin Plus

    Leestijd: 2 minuten

    *

    Naarmate de cryptoasset-industrie groeit is het niet meer onvermijdelijk dat deze meer regelgevende aandacht trekt. De waarheid van deze veronderstelling werd benadrukt in Maart, toen de Financial Action Task Force (FATF) een update publiceerde voor haar richtsnoeren met betrekking tot de witwasrisico’s van cryptocurrencies.

    Er is niets bijzonder verrassends aan deze update, die meestal de definitie van virtuele activa (VA’s) en virtual asset service providers (VASPs) uitbreidde om meer van het algehele crypto-ecosysteem op te nemen (bijv. stablecoin, peer-to-peer-transacties). Waarnemers hebben echter opgemerkt dat de richtsnoeren van de FATF een negatief effect kunnen hebben op het concurrentievermogen en de inclusiviteit van de internationale crypto-industrie. Dit geldt voor zover het voor grotere bedrijven gemakkelijker kan zijn om aan een groeiend aantal strikte richtlijnen te voldoen dan voor kleinere startups.

    Dit is ook het standpunt van een verscheidenheid aan spelers uit de crypto industrie. Zij zeiden dat de kosten van naleving betaalbaarder zijn voor reeds gevestigde bedrijven. Dat gezegd hebbende geven de evenredigheidsbeginselen aan dat kleinere bedrijven in ontwikkelingslanden mogelijk niet dezelfde normen hoeven te handhaven als andere.

    FATF-richtsnoeren leggen toegangsbelemmeringen op

    Zoals Miichael Kimani, oprichter van blockchain Association of Kenya, onlangs opmerkte zullen de (bijgewerkte) richtlijnen van de FATF waarschijnlijk gevestigde en grotere bedrijven een concurrentievoordeel bieden.

    Dit soort opvattingen worden gedeeld door spelers uit de hele industrie, waarbij Dr. Scott Grob van ACAMS (Association of Certified Anti Money Laundering Specialist) vertelt dat de FATF richtlijnen zich zullen richten op zowel kleine als grote VASPs en  cryptobedrijven.

    Het zijn niet alleen beurzen in ontwikkelingslanden en kleinere markten die kunnen worstelen met de richtlijnen, maar ook klanten. ‘’Het aannemen en handhaven van de FATF-richtlijnen kan aan de ene kant duur zijn en aan de andere kant niet aantrekkelijk voor klanten die privacy zoeken. Daarom is het redelijk om te geloven dat de meeste beurzen, walletproviders en bewaarplatforms niet blij zijn om de richtlijnen over te nemen,’’ aldus Or Lokay. Or Lokay is Vice President van Bittax.

    Gezien het feit dat de richtlijnen van de FATF anders zullen worden geïmplementeerd volgens de specifieke wetten van elk rechtsgebied, kunnen bedrijven in bepaalde landen het gemakkelijker hebben dan andere.

    ‘’VASP’s die in meerdere rechtsgebieden actief zijn zullen meer onder de loep worden genomen en hebben robuustere interne controles, systemen voor [know-your-customer (KYC)], detectie en betere middelen nodig,’’ aldus Scott Grob.

    Kortom, hogere kosten zullen er onvermijdelijk toe leiden dat sommige kleinere startups uit de markt worden geprijsd. Vandaar de bezorgdheid dat de richtlijnen van invloed kunnen zijn op diversiteit en inclusiviteit.

    ‘’Aangezien de richtlijnen vereisen dat VASP’s specifieke aanvullende informatie over klanten en transacties verzamelen (met inbegrip van maar niet beperkt tot de reisregel), zal de naleving van de richtsnoeren waarschijnlijk leiden tot extra kosten voor VASP’s. Over het algemeen kunnen hogere nalevigskosten mogelijk leiden tot toegangsbelemmeringen’’, aldus Robin Newnham, hoofd beleidsanalyse bij de Alliance for Financial Inclusion.

    Alleen richtlijnen, maar…

    Het belangrijke punt om op te merken over de richtlijnen van de FATF is dat ze niet meer dan richtlijnen zijn. dat wil zeggen, hoewel ze beste praktijken bevatten voor het identificeren en beperken van het witwassen van geld (AML) en het bestrijden van de financiering van terrorisme (CFT-)gerelateerde risico’s zijn ze niet juridisch bindend.

    Met andere woorden, hoewel van elk nationaal rechtsgebied wordt verwacht dat het de richtsnoeren ten uitvoer zal leggen, heeft elk van hen een zekere mate van flexibiliteit bij de uitvoering ervan op basis van hun huidige infrastructuren, praktijken en middelen.

    ‘’De manier waarop de richtlijnen op nationaal niveau worden toegepast kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de verschillende capaciteit van rechtsgebieden om passende beleidsbenaderingen te ontwikkelen. Ook kan de mate waarin rechtsgebieden VASP’s vanuit een AML-CFT-perspectief reguleren verschillen. Er kan een meer of minder grote holistische kijk zijn op de regulering en toezicht van de VA/VASP-sector’’, zei Newham.

    Effectief kanaal

    Tegelijkertijd kan de situatie worden geholpen door ontwikkelingslanden een grotere rol te geven bij het formuleren van verordeningen en richtlijnen. Scott Grob beveelt ook een aantal maatregelen aan die een grotere inclusie zouden vergemakkelijken door het voor ontwikkelingslanden gemakkelijker te maken om regelgeving in te voeren.

    Deze omvatten het promoten van ‘’digitale documentatie en identificatie die kan worden gebruikt voor onboarding op afstand bij een financiële instelling of VASP’’, het introduceren van ‘’openbare nutsbedrijven en apps die interoperabiliteit en uitwisseling bevorderen,’’ en het verminderen van ‘’de onboadringkosten en voorschriften’’ die inherent zijn aan KYC-richtlijnen.

    Zonder dergelijke maatregelen kunnen we nog steeds verwachten dat de komst van regelgeving de consolidatie in de crypto-industrie zal helpen versnellen.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Bitcoin betreedt bijna "gevarenzone" voor halvering maar crypto wereld blijft optimistisch

    Redactie

    mrt. 18, 2024

    Leestijd: 2 min

    Bitcoin heeft een geschiedenis van dalende prijzen in de weken voorafgaand aan de halvering. Het lijkt erop dat dit patroon zich in de komende week zou kunnen herhalen.

    *
    Nieuws

    25 jaar cel voor Bankman-Fried: SBF memecoins pump en dump

    Redactie

    mrt. 29, 2024

    Leestijd: 2 min

    Een pump en dump voor SBF memecoins. Dat gebeurde nadat voormalig CEO van FTX Sam Bankman-Fried te horen kreeg dat hij voor 25 jaar de gevangenis in gaat.

    *
    Nieuws

    Crypto derivaten bereiken recordhoogten in dagelijkse handelsvolumes

    Redactie

    mrt. 1, 2024

    Leestijd: 2 min

    Deze week meldden Deribit en Coinbase Institutional recordhoogtes voor de activiteit en handelsvolumes van crypto-derivaten.