Crypto nieuws

Bitcoin-index schiet omhoog: "Extreme Fear & Greed" terwijl markt wacht op ETF

Femke Wassink

2024-01-09

Leestijd: 2 minuten

*

De sfeer in de crypto wereld is gespannen en vol verwachting. De oorzaak is de mogelijke goedkeuring voor ETF's. De index wijst nu op extreme greed of hebzucht.

Fear & Greed index

Deze index is een soort barometer voor marktsentiment. Het combineert gegevens uit verschillende bronnen. Van marktvolatiliteit tot aan social media trends.

Zo kan er een score tussen 0 en 100 worden geven. Des te hoger de score, des te meer hebzucht of greed er in de markt is. Momenteel staat de Fear & Greed index op 76.

Dat is de hoogste score sinds Bitcoin in 2021 bijna zijn recordhoogte van $69.000 bereikte.

Een golf van extreme greed

De index schoot al eerder omhoog naar dit niveau. Op 5 december bereikte het een score van 75. Dat gebeurde net nadat Bitcoin de $40.000 grens doorbrak en naar $44.000 steeg.

In 2021 haalde de index een score van 77. Net toen BTC zijn hoogste waarde ooit bereikte.

Oorzaak: vooravond ETF goedkeuring

De kern van deze recente stijging is de verwachting rond spot Bitcoin ETF's. Toen BlackRock in juni een aanvraag deed voor een ETF lag de marktscore op 41 in de 'fear' zone.

Toen andere vermogensbeheerders volgden, sprong de score naar 59 in de 'greed'-zone. De crypto wereld houdt zijn adem in en wacht op een mogelijke Spot Bitcoin ETF goedkeuring.

Effect op de Bitcoin prijs

De prijs van Bitcoin reageert vaak op marktsentiment. Op 8 januari steeg de prijs tot $47.175. Daarna koelde de prijs iets af naar $46.850. Deze prijsbewegingen zijn belangrijk om in de gaten te houden. Zeker als je overweegt om te investeren of je portfolio aan te passen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.