Crypto nieuws

Fed is niet erg optimistisch over een CBDC in Amerikaanse dollars

admin

Leestijd: 2 minuten

*

De Amerikaanse Federal Reserve presenteert zijn rapport over een CBDC. Ondanks de vele voordelen is de Fed niet erg optimistisch. 

Voordelen en problemen

In het document verklaart de Fed dat CBDC voordelen heeft voor Amerikaanse burgers. De munt geeft toegang tot makkelijke en snelle transacties. Ook benoemt de Fed enkele mogelijke problemen.

De problemen kunnen zich voordoen op het gebied van privacy en financiële stabiliteit. Ook geeft de centrale bank geen indicatie over de lancering van de digitale dollar.

CBDC doet mee?

De Fed geeft aan dat ze daarvoor eerst een duidelijke steun nodig hebben van het Congres. De steun moet idealiter zijn verpakt in de vorm van een specifieke machtigingswet.

Als de digitale valuta de huidige betaalmiddelen kan aanvullen is dat niet ideaal voor de Fed. Deze kan niet direct aan klanten worden uitgegeven. Dat is in het document te lezen.  

Integreren

In plaats van direct uitgeven is het beter om de munt te integreren. Bijvoorbeeld binnen het systeem van particuliere banken. Deze tussenpersonen kunnen commerciële banken en niet-bancaire entiteiten zijn.

Het document merkt op:

“De eerste analyse suggereert dat een CBDC het best voldoet aan de behoeften van de Verenigde Staten. Dit zijn privacybescherming, bemiddeling, een brede overdraagbaarheid en identiteitsverificatie.”

Cyberveiligheid waarborgen

Ook het waarborgen van cyberveiligheid is één van de overwegingen tijdens het ontwikkelingsproces. Het is noodzakelijk om illegale financieringen te blijven bestrijden.

“Een CBDC moet een goed evenwicht vinden. Tussen het waarborgen van de privacy van de consument en transparantie. Deze is nodig om criminele activiteiten te ontmoedigen.”

De Fed zegt ook dat een CBDC positieve gevolgen heeft voor het behoud van de dollar. 

Internationale rol van de dollar

De snelle ontwikkeling van CBDC door andere landen kan ook inbreuk maken op de digitale dollar. Bijvoorbeeld als deze niet in hetzelfde tempo wordt ontwikkelt. De Raad zegt: 

“Het is belangrijk om de implicaties te overwegen. In het geval van een situatie waarin vreemde landen hun CBDC invoeren. Sommigen suggereren dat het wereldwijde gebruik van de dollar kan afnemen.

Gemengde reacties

Het document dient als een uitgangspunt voor een openbaar debat over deze kwestie. Vragen kunnen binnen 120 dagen worden ingediend. Verschillende wetgevers reageren op de publicatie. 

De reacties op het document zijn zowel positief als negatief. Senator Sherrod Brown lijkt optimistisch over de ontwikkelingen. De voorzitter van het Senate Banking Committee verklaart:

“Het rapport is een goede eerste stap in de richting van het  CBDB ontwerp. Deze zal meer Amerikanen in ons bankensysteem brengen. Het draagt  ook bij aan het leiderschap binnen de wereldeconomie.”

Scepsis

Senator Pat Loomey lijkt daarentegen niet gefascineerd. Hij herhaalt zijn scepsis over het vermogen van de CBDC om consumentengegevens te beschermen. De senator zegt:

“Het rapport vermeld het belang van CBDC privacy. Toch ben ik bezorgd dat de Fed niet duidelijk uitlegt over hoe het de transactiegegevens van de consument zal beschermen.”

“Ik vraag me af of het rapport impliceert dat een CBDC geen directe peer-to-peer transacties mogelijk maakt. Dit kenmerk is van fundamenteel belang.”

Het Congreslid heeft al eerder een wetsvoorstel ingediend. Deze beperkt de mogelijkheden van de Fed voor het uitgeven van een CBDC. Iets wat in het rapport duidelijk in overweging is genomen.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.