Crypto nieuws

    Fed is niet erg optimistisch over een CBDC in Amerikaanse dollars

    admin

    Leestijd: 2 minuten

    *

    De Amerikaanse Federal Reserve presenteert zijn rapport over een CBDC. Ondanks de vele voordelen is de Fed niet erg optimistisch. 

    Voordelen en problemen

    In het document verklaart de Fed dat CBDC voordelen heeft voor Amerikaanse burgers. De munt geeft toegang tot makkelijke en snelle transacties. Ook benoemt de Fed enkele mogelijke problemen.

    De problemen kunnen zich voordoen op het gebied van privacy en financiële stabiliteit. Ook geeft de centrale bank geen indicatie over de lancering van de digitale dollar.

    CBDC doet mee?

    De Fed geeft aan dat ze daarvoor eerst een duidelijke steun nodig hebben van het Congres. De steun moet idealiter zijn verpakt in de vorm van een specifieke machtigingswet.

    Als de digitale valuta de huidige betaalmiddelen kan aanvullen is dat niet ideaal voor de Fed. Deze kan niet direct aan klanten worden uitgegeven. Dat is in het document te lezen.  

    Integreren

    In plaats van direct uitgeven is het beter om de munt te integreren. Bijvoorbeeld binnen het systeem van particuliere banken. Deze tussenpersonen kunnen commerciële banken en niet-bancaire entiteiten zijn.

    Het document merkt op:

    “De eerste analyse suggereert dat een CBDC het best voldoet aan de behoeften van de Verenigde Staten. Dit zijn privacybescherming, bemiddeling, een brede overdraagbaarheid en identiteitsverificatie.”

    Cyberveiligheid waarborgen

    Ook het waarborgen van cyberveiligheid is één van de overwegingen tijdens het ontwikkelingsproces. Het is noodzakelijk om illegale financieringen te blijven bestrijden.

    “Een CBDC moet een goed evenwicht vinden. Tussen het waarborgen van de privacy van de consument en transparantie. Deze is nodig om criminele activiteiten te ontmoedigen.”

    De Fed zegt ook dat een CBDC positieve gevolgen heeft voor het behoud van de dollar. 

    Internationale rol van de dollar

    De snelle ontwikkeling van CBDC door andere landen kan ook inbreuk maken op de digitale dollar. Bijvoorbeeld als deze niet in hetzelfde tempo wordt ontwikkelt. De Raad zegt: 

    “Het is belangrijk om de implicaties te overwegen. In het geval van een situatie waarin vreemde landen hun CBDC invoeren. Sommigen suggereren dat het wereldwijde gebruik van de dollar kan afnemen.

    Gemengde reacties

    Het document dient als een uitgangspunt voor een openbaar debat over deze kwestie. Vragen kunnen binnen 120 dagen worden ingediend. Verschillende wetgevers reageren op de publicatie. 

    De reacties op het document zijn zowel positief als negatief. Senator Sherrod Brown lijkt optimistisch over de ontwikkelingen. De voorzitter van het Senate Banking Committee verklaart:

    “Het rapport is een goede eerste stap in de richting van het  CBDB ontwerp. Deze zal meer Amerikanen in ons bankensysteem brengen. Het draagt  ook bij aan het leiderschap binnen de wereldeconomie.”

    Scepsis

    Senator Pat Loomey lijkt daarentegen niet gefascineerd. Hij herhaalt zijn scepsis over het vermogen van de CBDC om consumentengegevens te beschermen. De senator zegt:

    “Het rapport vermeld het belang van CBDC privacy. Toch ben ik bezorgd dat de Fed niet duidelijk uitlegt over hoe het de transactiegegevens van de consument zal beschermen.”

    “Ik vraag me af of het rapport impliceert dat een CBDC geen directe peer-to-peer transacties mogelijk maakt. Dit kenmerk is van fundamenteel belang.”

    Het Congreslid heeft al eerder een wetsvoorstel ingediend. Deze beperkt de mogelijkheden van de Fed voor het uitgeven van een CBDC. Iets wat in het rapport duidelijk in overweging is genomen.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

    Redactie

    apr. 19, 2024

    Leestijd: 2 min

    Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

    *
    Nieuws

    Bitcoin halvering 2024 is een feit

    Femke Wassink

    apr. 20, 2024

    Leestijd: 2 min

    Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.