Crypto nieuws

Kraken Moet Gebruikersinformatie Overdragen aan de Amerikaanse Belastingdienst IRS

Femke Wassink

2023-07-01

Leestijd: 2 minuten

*

De cryptocurrency exchange moet gebruikersinformatie overdragen aan de IRS. Dat heeft een rechter bevolen. De informatie is nodig voor een onderzoek naar niet gerapporteerde belastingverplichtingen.

De IRS wil informatie over Kraken accounts die in van 2016 tot 2020 voor minstens $20.000 aan crypto handel hebben gedaan. Kraken bestempelde de dagvaarding van de IRS als een “ongerechtvaardigde schattenjacht."

Eerst Coinbase nu Kraken

De exchange laat weten dat er veel meer grenzen zijn gesteld dan bij een soortgelijke strijd met Coinbase van ongeveer zes jaar geleden. De uitspraak van afgelopen vrijdag stelde de IRS in het gelijk.

Dit komt te midden van een toenemende Amerikaanse repressie op cryptocurrency. De Securities and Exchange Commission heeft deze maand afzonderlijke rechtszaken aangespannen.

Daarin wordt Coinbase beschuldigd van het runnen van een illegale exchange. Ook zou de SEC beweren dat Binance. US klant fondsen, investeerders en toezichthouders heeft misleid en de effectenregels heeft overtreden.

IRS kreeg niet in alles zijn zin

De IRS kreeg niet alles waar het om vroeg van Payward Inc. Dit is het in San Francisco gevestigde bedrijf dat in 2011 werd opgericht om Kraken te beheren. Rechter Joseph Spero gaf opdracht om gebruikersnamen, geboortedata, belasting identificatienummers, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen, documenten en transactie grootboeken over te dragen.

Volgens de rechter heeft de IRS "een legitiem doel om naar deze gegevens te zoeken." Namelijk om "de identiteit en correcte federale inkomstenbelasting verplichting" voor gebruikers in de aangewezen periode te bepalen.

De eisen van de dienst worden ondersteund door het feit dat belastingbetalers die aangiften indienen met Bitcoin gerelateerde investeringen, "overschaduwd worden door het aantal handelsactiviteiten dat op Kraken plaatsvindt" aldus Spero.

50.000 nieuwe gebruikers per dag

De exchange had 4 miljoen klanten die van 2011 tot 2017 meer dan $140 miljard aan transacties uitvoerden. Er werden tot wel 50.000 nieuwe gebruikers per dag geregistreerd.

Kraken is een top crypto exchange met een dagelijks handelsvolume van ongeveer $650 miljoen wereldwijd. Het bedrijf reageerde niet onmiddellijk op een per e-mail verzonden verzoek om commentaar op de uitspraak.

De rechter ging akkoord met het bewijs van de IRS dat het niet melden van inkomsten "veel hoger is waar er geen derde partij informatie rapporteert, zoals het geval is bij Kraken."

Eerder conflict tussen Coinbase en de belastingdienst?

De IRS matigde haar oorspronkelijke eis, maar het bedrijf bleef tegensputteren. Een rechter besloot uiteindelijk dat een dagvaarding van de exchange niet voorbarig was. De dagvaarding was gericht op meer dan 14.000 gebruikers.

De IRS had een legitieme interesse in het onderzoeken van belastingbetalers die mogelijk hun Bitcoin winsten niet rapporteerden. Spero merkte op dat zowel de VS als Kraken argumenten aanvoerden die de Coinbase uitspraak bijna verkeerd interpreteerde.

Het is "duidelijk niet het geval" zoals Kraken betoogde, dat de eerdere beslissing een limiet vaststelde op het aantal crypto munteenheden dat de IRS kan targeten.

De rechter wees de eisen van de IRS af voor informatie in due diligence-vragenlijsten van Kraken, inclusief de werkgelegenheid van gebruikers, hun netto waarde en hun bron van inkomsten. Ook weigerde hij om Kraken te bevelen informatie van anti-witwas onderzoeken over te dragen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.