Investeren

  Fiat experts en de Bitcoin

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De maatschappij heeft ons geconditioneerd om naar experts te luisteren. Ze leren ons wat we moeten eten, wat we moeten leren, hoe we moeten sporten, hoe we onze kinderen moeten opvoeden en hoe we voor het milieu moeten zorgen. We denken dat ze beter weten, dat ze het beste met ons voor hebben. Ze hebben immers mooie titels, tientallen jaren ervaring, verschijnen in de reguliere media en hebben tonnen volgers. Velen van hen werken zelfs in organisaties met “Wereld” in de naam. Hoe prestigieus is dat!? We denken intuïtief dat we niet in staat zouden zijn om te beslissen wat het beste voor onszelf is. Waarom zouden we of nog belangrijker, hoe kunnen we tegen het advies van deskundigen ingaan?

  Geld van eerste principes

  Om de waarde van de Bitcoin te begrijpen moet je beginnen te vragen: “wat is geld?” Dit stuurt precoiners spiraalsgewijs door het Bitcoin-konijnenhol. Na uitgebreid onderzoek naar geld en economie wordt een sluier uit hun ogen gelicht. Ze beginnen te denken: “als er tegen me gelogen is over geld, over inflatie die normaal is, wat heb ik dan nog meer geleerd dat het een leugen was?” Dit is over het algemeen waar mensen sceptisch worden, wat hen ertoe brengt kritisch te denken en dingen niet op waarde te schatten. Voor het eerst beginnen ze aandacht te besteden aan wat experts eigenlijk zeggen. Ze beginnen inconsistenties te zien tussen de verschillende woordsalades. Sommigen gaan verder met het bekijken van de staat van dienst van experts. Hoe kunnen deze experts zich zo lang vergissen over zoveel dingen? Erger nog, er gebeurt niets met hen. Ze zijn niet ontslagen, er zijn geen gevolgen en er is geen verantwoording.

  Dat is wanneer sommige newcoiners beginnen met hun transformatie. Het komt door de onbekwaamheid van experts, politieke agenda’s, manipulatie en corruptie. Newcoiners raken geobsedeerd door het (her)leren van alles. Ze beginnen geschiedenis, filosofie, sociologie, dieet en milieu te bestuderen. Ze streven naar de waarheid. In een wereld waar alles gemanipuleerd en gepolitiseerd is, willen ze echtheid.

  Fiat-experts betreden de Bitcoin-ruimte

  Mensen moeten zich realiseren dat experts niet alwetend zijn en niet in staat zijn om irrationeel of ronduit verkeerd te zijn. Ze zijn net zo menselijk als jij en ik. Als zodanig zijn ze vatbaar voor fouten. Het beste wat je kunt doen is je ervan bewust zijn (zowel van jezelf als van anderen) en zo hun impact minimaliseren. Helaas lijken maar weinigen zich te realiseren hoe impactvol bias is in iemands besluitvorming. Daar houdt het niet op, experts hebben ook politieke agenda’s. Wat het beste is voor de expert of organisatie, is niet altijd het beste voor hun publiek. Vaak hebben experts deze functies op hoog niveau niet omdat ze het beste zijn voor de baan, maar omdat ze kunnen worden gecontroleerd. Hoe groter de invloed, hoe hoger de verantwoordingsplicht zou moeten zijn. Maar dat is precies het tegenovergestelde van wat er in onze samenleving gebeurt, hoe groter de invloed van een persoon en hoe onaantastbaarder ze zijn.

  Experts hebben het moeilijk om te begrijpen dat ze net als iedereen zijn als het gaat om de Bitcoin. De Bitcoin discrimineert niet. Experts hebben naar mijn mening één duidelijk voordeel: ze kunnen gewoon tweeten: “Ik wil de Bitcoin begrijpen”, en een stortvloed aan Bitcoin-auteurs en podcasters zal verschijnen die hen hun kostbare tijd aanbieden. Dat is buitengewoon waardevol. Experts zijn in staat om één-op-één gesprekken te voeren met de slimste geesten in de ruimte. In plaats daarvan komen ze binnen met het idee dat ze een originele gedachte hebben over waarom de Bitcoin niet werkt. Dit herhaalt zich keer op keer. Dezelfde ontkrachte kritieken van verschillende critici (dezelfde verbijsterde reacties wanneer Bitcoiners hun aanval beginnen).

  De Bitcoin staat niet in een leerboek. De wereld heeft nog nooit zoiets gezien. Promovendi proberen de Bitcoin in hun theorieën te gieten, maar de Bitcoin werkt los van deze theorieën. Experts moeten eerst diep in het konijnenhol duiken voordat ze input leveren. Hun geloofsbrieven helpen hen gewoon hun voet in de “invloedsdeur” te krijgen. Daarna, als ze niet zwijgen en leren, worden ze ontslagen.

  Reputatie in een Bitcoin wereld

  Binnenkort, zo niet al, zal de reputatie van de Bitcoin bijna als een valuta zijn. Wat je zegt en wat je doet zal grote gevolgen hebben, of het nu zo goed of slecht is. Veel mensen beginnen met nobele bedoelingen, maar raken onderweg beschadigd. Daarom moet er ten alle tijden verantwoording worden afgelegd. “Don’t trust, verify” is ingebouwd in Bitcoin. Bullshitters zullen het niet lang overleven. Wanneer mensen zich op hun gemak voelen in hun positie, worden ze vatbaar voor corruptie, hebzucht of manipulatie. Gelukkig, als er constante verantwoording is, zullen ze zich niet al te comfortabel voelen. In een Bitcoin-toekomst waarin mensen en organisaties mogen falen, zullen alleen de beste opstaan.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether: beleid bevriezen wallets voor personen die gesanctioneerd zijn door OFAC

  Redactie

  dec. 10, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether neemt een grote stap in de samenwerking met regelgevende instanties. Vanaf 1 december biedt Tether op de secundaire markt de mogelijkheid om activiteiten te bevriezen.

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.