Investeren

Fiat experts en de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De maatschappij heeft ons geconditioneerd om naar experts te luisteren. Ze leren ons wat we moeten eten, wat we moeten leren, hoe we moeten sporten, hoe we onze kinderen moeten opvoeden en hoe we voor het milieu moeten zorgen. We denken dat ze beter weten, dat ze het beste met ons voor hebben. Ze hebben immers mooie titels, tientallen jaren ervaring, verschijnen in de reguliere media en hebben tonnen volgers. Velen van hen werken zelfs in organisaties met “Wereld” in de naam. Hoe prestigieus is dat!? We denken intuïtief dat we niet in staat zouden zijn om te beslissen wat het beste voor onszelf is. Waarom zouden we of nog belangrijker, hoe kunnen we tegen het advies van deskundigen ingaan?

Geld van eerste principes

Om de waarde van de Bitcoin te begrijpen moet je beginnen te vragen: “wat is geld?” Dit stuurt precoiners spiraalsgewijs door het Bitcoin-konijnenhol. Na uitgebreid onderzoek naar geld en economie wordt een sluier uit hun ogen gelicht. Ze beginnen te denken: “als er tegen me gelogen is over geld, over inflatie die normaal is, wat heb ik dan nog meer geleerd dat het een leugen was?” Dit is over het algemeen waar mensen sceptisch worden, wat hen ertoe brengt kritisch te denken en dingen niet op waarde te schatten. Voor het eerst beginnen ze aandacht te besteden aan wat experts eigenlijk zeggen. Ze beginnen inconsistenties te zien tussen de verschillende woordsalades. Sommigen gaan verder met het bekijken van de staat van dienst van experts. Hoe kunnen deze experts zich zo lang vergissen over zoveel dingen? Erger nog, er gebeurt niets met hen. Ze zijn niet ontslagen, er zijn geen gevolgen en er is geen verantwoording.

Dat is wanneer sommige newcoiners beginnen met hun transformatie. Het komt door de onbekwaamheid van experts, politieke agenda’s, manipulatie en corruptie. Newcoiners raken geobsedeerd door het (her)leren van alles. Ze beginnen geschiedenis, filosofie, sociologie, dieet en milieu te bestuderen. Ze streven naar de waarheid. In een wereld waar alles gemanipuleerd en gepolitiseerd is, willen ze echtheid.

Fiat-experts betreden de Bitcoin-ruimte

Mensen moeten zich realiseren dat experts niet alwetend zijn en niet in staat zijn om irrationeel of ronduit verkeerd te zijn. Ze zijn net zo menselijk als jij en ik. Als zodanig zijn ze vatbaar voor fouten. Het beste wat je kunt doen is je ervan bewust zijn (zowel van jezelf als van anderen) en zo hun impact minimaliseren. Helaas lijken maar weinigen zich te realiseren hoe impactvol bias is in iemands besluitvorming. Daar houdt het niet op, experts hebben ook politieke agenda’s. Wat het beste is voor de expert of organisatie, is niet altijd het beste voor hun publiek. Vaak hebben experts deze functies op hoog niveau niet omdat ze het beste zijn voor de baan, maar omdat ze kunnen worden gecontroleerd. Hoe groter de invloed, hoe hoger de verantwoordingsplicht zou moeten zijn. Maar dat is precies het tegenovergestelde van wat er in onze samenleving gebeurt, hoe groter de invloed van een persoon en hoe onaantastbaarder ze zijn.

Experts hebben het moeilijk om te begrijpen dat ze net als iedereen zijn als het gaat om de Bitcoin. De Bitcoin discrimineert niet. Experts hebben naar mijn mening één duidelijk voordeel: ze kunnen gewoon tweeten: “Ik wil de Bitcoin begrijpen”, en een stortvloed aan Bitcoin-auteurs en podcasters zal verschijnen die hen hun kostbare tijd aanbieden. Dat is buitengewoon waardevol. Experts zijn in staat om één-op-één gesprekken te voeren met de slimste geesten in de ruimte. In plaats daarvan komen ze binnen met het idee dat ze een originele gedachte hebben over waarom de Bitcoin niet werkt. Dit herhaalt zich keer op keer. Dezelfde ontkrachte kritieken van verschillende critici (dezelfde verbijsterde reacties wanneer Bitcoiners hun aanval beginnen).

De Bitcoin staat niet in een leerboek. De wereld heeft nog nooit zoiets gezien. Promovendi proberen de Bitcoin in hun theorieën te gieten, maar de Bitcoin werkt los van deze theorieën. Experts moeten eerst diep in het konijnenhol duiken voordat ze input leveren. Hun geloofsbrieven helpen hen gewoon hun voet in de “invloedsdeur” te krijgen. Daarna, als ze niet zwijgen en leren, worden ze ontslagen.

Reputatie in een Bitcoin wereld

Binnenkort, zo niet al, zal de reputatie van de Bitcoin bijna als een valuta zijn. Wat je zegt en wat je doet zal grote gevolgen hebben, of het nu zo goed of slecht is. Veel mensen beginnen met nobele bedoelingen, maar raken onderweg beschadigd. Daarom moet er ten alle tijden verantwoording worden afgelegd. “Don’t trust, verify” is ingebouwd in Bitcoin. Bullshitters zullen het niet lang overleven. Wanneer mensen zich op hun gemak voelen in hun positie, worden ze vatbaar voor corruptie, hebzucht of manipulatie. Gelukkig, als er constante verantwoording is, zullen ze zich niet al te comfortabel voelen. In een Bitcoin-toekomst waarin mensen en organisaties mogen falen, zullen alleen de beste opstaan.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.