Crypto nieuws

  FINMA Zwitserland keurt 1e crypto fonds goed voor groep beleggers

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Zwitserland was één van de eerste landen in Europa dat cryptocurrencies met open armen ontving. Het Europese land is vandaag weer onderwerp van gesprek. Zwitserland heeft namelijk het eerste crypto-fonds goedgekeurd.

  Het fonds krijgt de naam Crypto Market Index Fund. Volgens de toezichthoudende autoriteit voor de financiële markt van Zwitserland FINMA, is het crypto-fonds alleen beschikbaar voor gekwalificeerde beleggers.

  Zij houden zich vooral bezig met belegging in crypto-activa. Het Crypto Market Index Fund is gelanceerd door vermogensbeheerder Crypto Finance AG.

  Het crypto-fonds is gecategoriseerd onder “andere fondsen voor alternatieve beleggingen.” Het wordt beheerd door PvB Pernet von Ballmoos AG. Volgens FINMA met bewaring door gereguleerde bewaarder SEBA Bank AG. 

  Een crypto-fonds dat de prestaties van de Crypto Market Index 10 volgt

  Volgens Crypto Finance AG zal het fonds de prestaties van de Crypto Market Index 10 volgen. Een product dat is geïntroduceerd door de SIX Swiss Exchange. Crypto Finance AG merkte daarbij het volgende op:

  “Het doel van de Crypto Market Index 10 is om op betrouwbare wijze de prestaties van de grootste, liquide crypto-activa en tokens te meten en een belegbare benchmark voor deze activa klasse te bieden.”

  In het persbericht is te lezen dat het fonds slechts beperkt toegankelijk is. Het crypto-fonds is bedoeld voor gekwalificeerde beleggers. Zoals Zwitserse vermogensbeheer banken, vermogensbeheerders en pensioenfondsen.

  Ook voor een selecte groep andere professionele beleggers is het crypto-fonds toegankelijk. Gezamenlijk beheren deze groepen enkele biljoenen CHF aan activa.

  Eisen van financiële waakhond FINMA

  De FINMA legt wel een aantal eisen op. Zo eist de financiële waakhond dat beleggers gebruik maken van van gevestigde tegenpartijen dat zich bevindt in een land dat lid is van de Financial Action Task Force [FATF]. De beleggers zouden ook onderworpen zijn aan de overeenkomstige voorschriften. Dit om het witwassen van geld tegen te kunnen gaan. 

  De FINMA heeft niet alleen groen licht gekregen voor het fonds. Ook is de SEBA Bank AG goedgekeurd als institutionele bewaarder. De onderneming is namelijk een CISA-vergunning verleent. In een verklaring liet CEO van de SEBA Bank Guido Buehler weten:

  “Vermogensbeheerders kunnen nu strategieën op basis van crypto-activa aanbieden aan een breder publiek. Dit door gebruik te maken van in Zwitserland gevestigde beleggingsfonds structuren. Uiteraard met SEBA Bank als goedgekeurde custodian.”

  Nu toezichthouders in Europa de groei van cryptocurrencies erkennen, kan het adoptie tempo binnenkort weer in een stroomversnelling raken. Ondanks de terughoudendheid van andere landen die de prijs van digitale activa op korte termijn naar beneden halen.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.