Crypto nieuws

FINMA Zwitserland keurt 1e crypto fonds goed voor groep beleggers

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Zwitserland was één van de eerste landen in Europa dat cryptocurrencies met open armen ontving. Het Europese land is vandaag weer onderwerp van gesprek. Zwitserland heeft namelijk het eerste crypto-fonds goedgekeurd.

Het fonds krijgt de naam Crypto Market Index Fund. Volgens de toezichthoudende autoriteit voor de financiële markt van Zwitserland FINMA, is het crypto-fonds alleen beschikbaar voor gekwalificeerde beleggers.

Zij houden zich vooral bezig met belegging in crypto-activa. Het Crypto Market Index Fund is gelanceerd door vermogensbeheerder Crypto Finance AG.

Het crypto-fonds is gecategoriseerd onder “andere fondsen voor alternatieve beleggingen.” Het wordt beheerd door PvB Pernet von Ballmoos AG. Volgens FINMA met bewaring door gereguleerde bewaarder SEBA Bank AG. 

Een crypto-fonds dat de prestaties van de Crypto Market Index 10 volgt

Volgens Crypto Finance AG zal het fonds de prestaties van de Crypto Market Index 10 volgen. Een product dat is geïntroduceerd door de SIX Swiss Exchange. Crypto Finance AG merkte daarbij het volgende op:

“Het doel van de Crypto Market Index 10 is om op betrouwbare wijze de prestaties van de grootste, liquide crypto-activa en tokens te meten en een belegbare benchmark voor deze activa klasse te bieden.”

In het persbericht is te lezen dat het fonds slechts beperkt toegankelijk is. Het crypto-fonds is bedoeld voor gekwalificeerde beleggers. Zoals Zwitserse vermogensbeheer banken, vermogensbeheerders en pensioenfondsen.

Ook voor een selecte groep andere professionele beleggers is het crypto-fonds toegankelijk. Gezamenlijk beheren deze groepen enkele biljoenen CHF aan activa.

Eisen van financiële waakhond FINMA

De FINMA legt wel een aantal eisen op. Zo eist de financiële waakhond dat beleggers gebruik maken van van gevestigde tegenpartijen dat zich bevindt in een land dat lid is van de Financial Action Task Force [FATF]. De beleggers zouden ook onderworpen zijn aan de overeenkomstige voorschriften. Dit om het witwassen van geld tegen te kunnen gaan. 

De FINMA heeft niet alleen groen licht gekregen voor het fonds. Ook is de SEBA Bank AG goedgekeurd als institutionele bewaarder. De onderneming is namelijk een CISA-vergunning verleent. In een verklaring liet CEO van de SEBA Bank Guido Buehler weten:

“Vermogensbeheerders kunnen nu strategieën op basis van crypto-activa aanbieden aan een breder publiek. Dit door gebruik te maken van in Zwitserland gevestigde beleggingsfonds structuren. Uiteraard met SEBA Bank als goedgekeurde custodian.”

Nu toezichthouders in Europa de groei van cryptocurrencies erkennen, kan het adoptie tempo binnenkort weer in een stroomversnelling raken. Ondanks de terughoudendheid van andere landen die de prijs van digitale activa op korte termijn naar beneden halen.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.