Crypto nieuws

FTX advocaten vragen om terugvordering € 323 miljoen van FTX Europe

Femke Wassink

2023-07-13

Leestijd: 2 minuten

*

Sam Bankman-Fried en de FTX Group betaalden een totaalbedrag van ongeveer €323,5 miljoen voor de overname van het Zwitserse bedrijf DAAG. Dit bedrijf komt later bekend te staan als FTX Europe.

Terugvordering van € 323,5 miljoen

De advocaten van de crypto exchange FTX hebben een Amerikaanse faillissementsrechtbank in Delaware gevraagd om een terugvordering van meer dan €323,5 miljoen van FTX Europe. Dat maakte de rechtbank woensdag bekend.

De advocaten van FTX Trading Ltd. en Maclaurin Investments Ltd. vroegen de rechtbank om de teruggave te bevelen van fondsen die waren overgemaakt aan Patrick Gruhn, Robin Matzke, Brandon Williams en de leiding van FTX Europe.

Sam Bankman-Fried en de FTX Group hadden ongeveer €323,5 miljoen betaald voor de overname van het Zwitserse bedrijf DAAG, dat uiteindelijk FTX Europe zou worden. De advocaten beweerden dat het bedrijf beperkte bedrijfsactiviteiten had en geen intellectueel eigendom buiten een bedrijfsplan.

Overname om vergunningen

"Volgens het dossier van de rechtbank gingen FTX-insiders voor de DAAG overname omdat ze geloofden dat de oprichters van DAAG toegang konden bieden tot Europese regelgevers. Deze zouden FTX de nodige vergunningen kunnen verstrekken.

De vergunningen zijn nodig voor het uitvoeren van activiteiten in de Europese Economische Ruimte. Dit alles omdat ze Williams en Matzke wilden bevoordelen, die al bestaande relaties hadden met Bankman-Fried.

De advocaten beweerden dat het FTX Europe leiderschap buitensporige earn-out betalingen van bijna €100 miljoen ontving in verband met de overname van K-DNA. Dit is een entiteit die al een vergunning had om te werken in de Europese Economische Ruimte en later voor slechts € 2 miljoen werd geïncorporeerd in FTX Europe.

Betalingen on hold?

De advocaten hebben de rechtbank ook gevraagd om de betaling van elk bedrag dat nog moet worden betaald aan FTX Europe te stoppen. De deal was voor meer dan €376 miljoen waarvan nog €52,5 miljoen moet worden betaald, aldus het dossier.

De advocaten betoogden dat FTX Europe weinig waarde heeft als een activa niet kan worden verkocht. In april keurde een Zwitserse rechtbank een verzoek van FTX goed om de verkoop van FTX Europe te onderzoeken. In maart begon FTX Europe het proces om klanten hun opgesloten fondsen te laten opnemen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.