Crypto nieuws

  FTX klanten ontvangen mogelijk midden 2024 een tekortclaim van ruim 90%

  Femke Wassink

  2023-10-17

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Een voorgestelde schikking zou kunnen betekenen dat schuldeisers van FTX.com en FTX.US een tekort-claim van respectievelijk $8,9 miljard en $166 miljoen ontvangen.

  Meer dan 90% van het vermogen

  Klanten van FTX en FTX.US zouden tegen het einde van het 2e kwartaal van 2024 meer dan 90% van hun vermogen terug kunnen zien. De voorgestelde schikking moet daarvoor wel eerst worden bereikt.

  Op 17 oktober verklaarden de schuldenaars van FTX dat ze een "belangrijke mijlpaal" hadden bereikt in hun Chapter 11-zaak. Dit bericht kwam naar buiten na "uitgebreide discussies."

  De discussies vonden plaats tussen de commissie van niet-gedekte schuldeisers, een comité van niet-Amerikaanse klanten en eisers in een class action-rechtszaak over geschillen betreffende klanten eigendommen.

  Officiële aanvraag voor 16 december

  De schuldenaars van FTX hebben op 16 oktober een kennisgeving van de voorgestelde schikking ingediend bij een Amerikaanse faillissementsrechtbank in Delaware. De kennisgeving was puur voor informatieve doeleinden.

  Daarmee is de voorgestelde schikking nog niet compleet. De schuldenaars moeten echter tegen 16 december een officiële aanvraag indienen om goedkeuring van de rechtbank te zoeken.

  $8,9 miljard en $166 miljoen

  Een onderdeel van het gewijzigde plan omvat de "tekort-claim." De schuldenaars van FTX moeten schatten dat klanten van FTX.com en FTX.US gezamenlijk 90% van de beschikbare activa voor distributie zouden ontvangen.

  De tekort-claim wordt geschat op ongeveer $8,9 miljard voor FTX.com en $166 miljoen voor FTX.US. Bij een goedkeuring verwacht FTX dat deze fondsen eind 2e kwartaal 2024 zullen worden uitgekeerd.

  FTX is tevreden met schikking

  John J. Ray III is CEO en chief restructuring officer van FTX is tevreden met de voorwaarden van de schikking:

  "Samen hebben de schuldenaars en hun schuldeisers enorme waarde gecreëerd uit een situatie die bijna een totaal verlies voor klanten had kunnen zijn. Dit binnen de meest uitdagende financiële ramp die ik ken."

  Opsplitsen in 3 pools

  Het gewijzigde plan houdt in dat FTX de activa opsplitst in 3 pools. Dit zijn de activa gescheiden ten behoeve van FTX.com klanten, Amerikaanse klanten en een algemene pool van andere activa.

  Alleen de eerste 2 groepen zijn opgenomen in de tekort-claim. De schuldenaars van FTX verwachten dat klanten niet volledig zullen worden uitbetaald. FTX.com zal waarschijnlijk een groter percentage van de verliezen zien.

  Minder dan $250.000 is geen vermindering

  Ondertussen merkten waarnemers op dat een deel van het voorgestelde plan ervoor zorgt dat klanten hun claim met 15% van het bedrag zullen zien verminderen.

  Dit geldt voor klanten die meer dan $250.000 van de exchange hebben opgenomen binnen 9 dagen na het faillissement. Claims onder de $250.000 zijn niet onderhevig aan een vermindering.

  De schuldenaars van FTX leggen uit:

  "Klanten die in aanmerking komen en die een schikkingsbedrag van minder dan $250.000 hebben tijdens de negendaagse periode, kunnen de schikking accepteren zonder enige vermindering van claim of betaling."

  Uitsluiting is mogelijk

  Als onderdeel van het gewijzigde plan kan FTX elke insider, filiaal en klanten die mogelijk kennis hadden van het vermengen en misbruik van klantendeposito's en bedrijfsfondsen, uitsluiten van de schikking.

  Voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried is 2 weken bezig met zijn fraudeproces. Het gaat over zaken die verband houden met zijn betrokkenheid bij het faillissement van FTX van afgelopen november.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt door $41K terwijl goudprijs nieuwe recordhoogte bereikt

  Redactie

  dec. 4, 2023

  Leestijd: 2 min

  Bitcoin komt voor het eerst sinds 19 maanden boven de $41.000 uit. De crypto munt laat een parallelle stijging met goud zien. Het edelmetaal bereikt een historisch hoogtepunt.