Crypto nieuws

FTX klanten ontvangen mogelijk midden 2024 een tekortclaim van ruim 90%

Femke Wassink

2023-10-17

Leestijd: 2 minuten

*

Een voorgestelde schikking zou kunnen betekenen dat schuldeisers van FTX.com en FTX.US een tekort-claim van respectievelijk $8,9 miljard en $166 miljoen ontvangen.

Meer dan 90% van het vermogen

Klanten van FTX en FTX.US zouden tegen het einde van het 2e kwartaal van 2024 meer dan 90% van hun vermogen terug kunnen zien. De voorgestelde schikking moet daarvoor wel eerst worden bereikt.

Op 17 oktober verklaarden de schuldenaars van FTX dat ze een "belangrijke mijlpaal" hadden bereikt in hun Chapter 11-zaak. Dit bericht kwam naar buiten na "uitgebreide discussies."

De discussies vonden plaats tussen de commissie van niet-gedekte schuldeisers, een comité van niet-Amerikaanse klanten en eisers in een class action-rechtszaak over geschillen betreffende klanten eigendommen.

Officiële aanvraag voor 16 december

De schuldenaars van FTX hebben op 16 oktober een kennisgeving van de voorgestelde schikking ingediend bij een Amerikaanse faillissementsrechtbank in Delaware. De kennisgeving was puur voor informatieve doeleinden.

Daarmee is de voorgestelde schikking nog niet compleet. De schuldenaars moeten echter tegen 16 december een officiële aanvraag indienen om goedkeuring van de rechtbank te zoeken.

$8,9 miljard en $166 miljoen

Een onderdeel van het gewijzigde plan omvat de "tekort-claim." De schuldenaars van FTX moeten schatten dat klanten van FTX.com en FTX.US gezamenlijk 90% van de beschikbare activa voor distributie zouden ontvangen.

De tekort-claim wordt geschat op ongeveer $8,9 miljard voor FTX.com en $166 miljoen voor FTX.US. Bij een goedkeuring verwacht FTX dat deze fondsen eind 2e kwartaal 2024 zullen worden uitgekeerd.

FTX is tevreden met schikking

John J. Ray III is CEO en chief restructuring officer van FTX is tevreden met de voorwaarden van de schikking:

"Samen hebben de schuldenaars en hun schuldeisers enorme waarde gecreëerd uit een situatie die bijna een totaal verlies voor klanten had kunnen zijn. Dit binnen de meest uitdagende financiële ramp die ik ken."

Opsplitsen in 3 pools

Het gewijzigde plan houdt in dat FTX de activa opsplitst in 3 pools. Dit zijn de activa gescheiden ten behoeve van FTX.com klanten, Amerikaanse klanten en een algemene pool van andere activa.

Alleen de eerste 2 groepen zijn opgenomen in de tekort-claim. De schuldenaars van FTX verwachten dat klanten niet volledig zullen worden uitbetaald. FTX.com zal waarschijnlijk een groter percentage van de verliezen zien.

Minder dan $250.000 is geen vermindering

Ondertussen merkten waarnemers op dat een deel van het voorgestelde plan ervoor zorgt dat klanten hun claim met 15% van het bedrag zullen zien verminderen.

Dit geldt voor klanten die meer dan $250.000 van de exchange hebben opgenomen binnen 9 dagen na het faillissement. Claims onder de $250.000 zijn niet onderhevig aan een vermindering.

De schuldenaars van FTX leggen uit:

"Klanten die in aanmerking komen en die een schikkingsbedrag van minder dan $250.000 hebben tijdens de negendaagse periode, kunnen de schikking accepteren zonder enige vermindering van claim of betaling."

Uitsluiting is mogelijk

Als onderdeel van het gewijzigde plan kan FTX elke insider, filiaal en klanten die mogelijk kennis hadden van het vermengen en misbruik van klantendeposito's en bedrijfsfondsen, uitsluiten van de schikking.

Voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried is 2 weken bezig met zijn fraudeproces. Het gaat over zaken die verband houden met zijn betrokkenheid bij het faillissement van FTX van afgelopen november.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.