Crypto nieuws

  FTX schuldeisers in de duisternis over herstructureringsplan

  Redactie

  2023-08-02

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De schuldeisers commissie van FTX maakt bezwaar tegen het concept herstructureringsplan dat maandag is gepubliceerd.Zij zien dit plan slechts als "ideeën" en geven aan dat er geen formeel overleg is geweest met de schuldenaars.

  Felle kritiek

  Advocaten die de schuldeisers vertegenwoordigen welke geld tegoed hebben van het failliete crypto imperium van Sam Bankman-Fried, hebben het concept herstructureringsplan dat maandag door FTX is gepubliceerd, fel bekritiseerd.

  Zij vinden dat de advocaten die het netwerk van bedrijven vertegenwoordigen, meer moeite moeten doen om met hen in gesprek te gaan. De commissie van de schuldeisers stemt in met FTX om te herstructureren en activiteiten op te starten.

  Ze gaven echter aan dat ze niet betrokken waren bij het plan voor een “reboot” exchange voor niet-Amerikaanse gebruikers.Deze werd maandagavond laat in de faillissementsrechtbank ingediend.

  Stemrecht schuldeisers

  Dit meningsverschil zou de herstructurering kunnen vertragen en het faillissement via rechtszaken kunnen verlengen. De schuldeisers hebben stemrecht over de toekomst voor de groep bedrijven die geteisterd worden door schandalen en schulden.

  "Wat een keerpunt had moeten zijn in deze faillissement zaken - het indienen van een herstructureringsplan voorafgegaan door robuuste, te goeder trouw gevoerde onderhandelingen en samenwerking - is allesbehalve dat".

  Dat laat de commissie van niet-gegarandeerde schuldeisers in een verklaring op maandagavond weten. Deze spanning zou de herstructureringsplannen, gericht op het terugbetalen van klanten en andere schuldeisers, kunnen vertragen.

  Dotcom en VS klanten

  In het herstructureringsplan gaven de schuldenaars aan dat ze van plan zijn om claimanten in groepen te verdelen. Daarbij worden de FTX.com offshore exchange gebruikers geclassificeerd als "dotcom-klanten" en FTX US of "VS-klanten".

  Deze niet-Amerikaanse gebruikers zouden niet-geldelijke vergoedingen kunnen ontvangen in de vorm van aandelen of tokens in een nieuwe offshore exchange. De schuldeisers commissie beschreef het conceptplan echter als slechts "ideeën".

  De commissie zei dat er geen formeel overleg was geweest om het te bespreken. Dit wijst erop dat een FTX reboot verre van realiteit is. Elk plan moet de controle over een bedrijf na herstructurering uit handen geven aan "gekwalificeerde partijen".

  De commissie zegt in een verklaring dat deze gekwalificeerde partijen door de schuldeisers zijn geselecteerd.

  2,6 miljard kasbalans investeren

  De commissie gaf verder aan dat ze graag een reglementair conforme recovery-token en een herstarte FTX-exchange willen "om het herstel van de schuldeisers te verbeteren."

  De schuldeisers willen inspraak in toekomstplannen of ze kunnen een rechtszaak aanspannen. Advocaten van de schuldeisers commissie merkten op dat ze tot nu toe rechtszaken met de bedrijfsboedel hebben vermeden.

  Ze betoogden wel dat de beheerders van FTX niet genoeg doen om het herstel voor klanten en anderen die geld hebben verloren in het bedrijf, te maximaliseren. Dit is een wettelijke verplichting voor schuldenaars in een Amerikaans faillissement.

  Advocaten van Paul Hastings en Young Conaway Stargatt & Taylor schrijven in hun rechtbankverklaring:

  "Zo heeft de commissie al maanden gevraagd dat de schuldenaars een deel van hun bijna $2,6 miljard kasbalans investeren in kortlopende staatsobligaties om inkomen te genereren. Om de boedels en de kosten in deze zaken te kunnen compenseren".

  Verkopen venture activa = twijfelachtig

  De advocaten beweren ook een "blauwdruk" te hebben aangeleverd voor het maximaliseren van de resterende crypto bezittingen van FTX en haar verschillende filialen.

  Waaronder Alameda Research en andere beleggingsvehikels die momenteel in het faillissements proces zitten. Deze omvatten staking, hedging en het verkopen van de "enorme munthoudingen" van die bedrijven.

  De schuldeisers commissie bekritiseerde de beheerders van FTX omdat ze tot voor kort geen plan hadden voorgelegd om geld te verdienen met de resterende activa. Ook werden voorstellen om venture-activa te verkopen "twijfelachtig" genoemd.

  Eén van de duurste faillissementen uit geschiedenis

  De schuldeisers groep bekritiseerde ook de meer dan $330 miljoen die tot nu toe zijn uitgegeven aan professionele kosten in het faillissement proces. Daarmee is het één van de duurste bedrijfsfaillissementen in de geschiedenis is.

  "Met een maandelijkse professionele kostenpost van meer dan $50 miljoen, kunnen deze zaken zich geen eenzijdige planbenadering veroorloven. De schuldenaars moeten begrijpen dat hun klanten en schuldeisers niet voor een plan zullen stemmen dat aan hen wordt opgedrongen zonder input en aanbeveling van de commissie, hun fiduciair vertegenwoordiger."

  Dat heeft de schuldeisers commissie laten weten.

  Klaar voor onderhandeling

  Als de schuldeisers beginnen te procederen, zou dat het proces kunnen verlengen en de totale kosten verder kunnen verhogen. Advocaten die hen vertegenwoordigen riepen de advocaten van FTX op om hen meer te betrekken.

  Dat terwijl ze dreigden elk herstructureringsplan te verwerpen, inclusief één dat delen van het netwerk van internationale bedrijven opnieuw zou kunnen lanceren. Mits dit plan "substantiële input en aanbeveling" van de commissie omvat.

  "De commissie blijft klaar om te onderhandelen over een plan dat klanten en schuldeisers kunnen steunen. Dit zal bereidheid vereisen van de kant van de schuldenaars om te luisteren en te engageren en niet te proberen hun oordeel te substitueren voor dat van de partijen die de crypto markten echt kennen en begrijpen".

  De procedure loopt nog steeds bij de Amerikaanse faillissementsrechtbank voor het district Delaware.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.