Crypto nieuws

G20 heeft zowel “kans als verantwoordelijkheid” in crypto beleid

admin

Leestijd: 2 minuten

*

G20-landen hebben zowel een “kans als een verantwoordelijkheid” om het beleid rond crypto activa en DeFi te coördineren. Dat meldt Observer Research Foundation. 

De ORF zegt dat dit bevorderlijk is voor een  “inclusieve mondiale economische architectuur”. Het rapport omvat een aantal belangrijke opmerkingen.

FATF richtlijnen

Tijd om terug te blikken naar de eerste G20 bijeenkomst van 2018. Hier werd gediscussieerd over de activa klasse.  De G20-landen hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend in Buenos Aires.

Daarin was het onderstaande te lezen:

“Wij zullen crypto activa reguleren voor de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme in overeenstemming met de FATF richtlijnen. Daarbij zullen wij indien nodig andere acties overwegen.”

De Financial Action Task Force (FATF) heeft onlangs haar herziene richtlijnen voor digitale activa vrijgegeven. De nieuwe richtlijnen omvatten diverse aanbevelingen. De FATF maakte ook duidelijk dat: 

“Nationale autoriteiten moeten een gecoördineerde risicobeoordeling uitvoeren van activiteiten, producten en diensten met betrekking tot virtuele activa”.

De FATF sprak ook over de risico’s welke verbonden zijn aan Virtual Asset Service Providers (VASP). Het wordt aangeraden om deze te identificeren. Voor zowel het verlenen van vergunningen of voor registratie.

G20 adoptie

De aandacht is gericht op de adoptie van cryptocurrencies in G20-landen. Dat maakt  een bewering van de centrale bank van Saoedi-Arabië (SAMA) hoogst opmerkelijk.

Gouverneur Fahad Al Mubarak van SAMA liet weten dat cryptocurrencies te dicht bij criminelen zouden staan. In een rapport beweerd hij dat digitale valuta’s zoals Bitcoin het banksysteem niet kunnen verslaan.

Mededirecteur Hussain Abdulla van QInvest in Qatar verklaarde dat virtuele activa “nog niet Sharia-compliant zijn. Hij liet ook weten dat er “meer begrip nodig was.”

CBDC landschap blijft innoveren

Ondertussen heeft G20 natie China de Bitcoin en andere cryptocurrency activiteiten expliciet verboden. Toch blijft het CBDC landschap innoveren.

De FATF richtlijnen maken duidelijk dat de digitale valuta’s van de centrale bank niet als virtuele activa worden beschouwd. De richtlijnen zijn van toepassing op CBDC. Net zoals op andere vormen van fiat valuta.

Cross Border Payments Roadmap

In een recent stabiliteitsrapport heeft het IMF aanbevolen dat de G20 Cross Border Payments Roadmap prioriteit moet krijgen. Vooral van de mondiale beleidsmakers.

Dit om “betalingen over de grens sneller, goedkoper, transparanter en inclusiever” te maken. Dat de BIS Innovation Hub het voortouw heeft genomen bij de oprichting voor meervoudige CBDC’s is opmerkelijk.

BIS Innovation HUB is een ecosysteem voor digitale valuta’s van centrale banken in het wholesale-segment. Het is opgezet om betalingen over de grens in meerdere valuta’s te ondersteunen.

Dit door middel van gedistribueerde grootboeken technologie. 

Het ORFO rapport merkt ook op:

“Bitcoin is vooral populair in opkomende markten en ontwikkelende economieën. Waaronder G20-economieën zoals Turkije, Brazilië, Argentinië en Indonesië.”

Ontwikkelen van een regelgevend kader

De adoptie neemt wereldwijd explosief toe. Toch zijn andere G20-landen ook bezig met het ontwikkelen van een regelgevend kader voor digitale activa. Zoals bijvoorbeeld India.

Dit land zou al in februari 2022 een wetgeving kunnen invoeren voor zijn twee miljoen cryptocurrency gebruikers. Ook Zuid-Korea is zijn bestaande beleid aan het veranderen.

Dit voor het invoeren van een belasting- en licentiebeleid voor virtuele activa. In het rapport wordt ook de toekomst van de interneteconomie omschreven:

“De G20 moet een volledig inzicht hebben in de regulering van crypto-activa. Ook moet het nationale regelgevers richtlijnen geven over de aard van de technologie en de beste methode.”

 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.