Crypto nieuws

Bitcoin ETF's omhuld in dunne laag van indirecte regulering

Redactie

2024-01-27

Leestijd: 2 minuten

*

Voorzitter van de CFTC Rostin Behnam zegt dat het reguleren van de contante markt voor digitale activa na de goedkeuring van ETF's "nog nooit zo kritisch" is geweest.

Goedkeuring ETF's betekent geen regelgeving

Een ETF stelt beleggers in staat om in Bitcoin te investeren zonder het daadwerkelijk te bezitten. Ze kopen aandelen in een fonds dat vervolgens investeert in Bitcoin.

Recentelijk keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission maar liefst 11 aanvragen voor dergelijke fondsen goed. Maar Behnam geeft een waarschuwing af.

Hij zegt dat dit niet betekent dat er nu goede regelgeving is voor Bitcoin en crypto.

Dunne laag van indirecte regulering

Tijdens een belangrijke toespraak op 26 januari lichtte Behnam toe dat er een risico bestaat dat zowel particuliere als institutionele beleggers deze beslissing verkeerd interpreteren.

De goedkeuring betekent namelijk niet dat er adequaat toezicht is op de contante markt van digitale activa. Zoals een crypto exchange. Behnam uitte daarbij verschillende zorgen.

Onder andere over aspecten zoals handelsafwikkeling, belangenconflicten, datarapportage, cybersecurity, klanten bescherming, transparantie en de algehele marktintegriteit.

Hij stelde dat de ETF's een speculatief en volatiel activum nemen, het in een dunne laag van indirecte regulering wikkelen en het vervolgens als een nieuw product presenteren.

Regulatory Sandboxes

De handhaving van crypto regelgeving is een hot topic in de Amerikaanse regering. Mede door de vraag vanuit de crypto industrie zelf. De CFTC commissaris pleit voor een pilot.

Caroline Pham pleitte al in september 2023 voor een beperkt pilotprogramma om regulering aan te pakken. Zij denkt dat de VS achterop raakt bij crypto vriendelijke jurisdicties. De pilot is vergelijkbaar met de "regulatory sandboxes" die al op staatsniveau waren geïntroduceerd.

Duidelijkheid na presidentsverkiezingen?

Veel mensen in de crypto industrie verwachten echter dat er meer duidelijkheid komt over de regelgeving na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Een enquête wees uit dat de meeste gebruikers aangaven dat de positie van een kandidaat ten aanzien van digitale activa enigszins, zeer of uiterst belangrijk zijn voor hun stem.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.