Crypto nieuws

$10 miljard: 2 jaar voor goud ETF versus 2 maanden voor BlackRock ETF

Femke Wassink

2024-03-04

Leestijd: 2 minuten

*

De iShares Bitcoin Trust (IBIT) van BlackRock heeft een indrukwekkende mijlpaal bereikt. Binnen 7 weken heeft de ETF maar liefst $10 miljard aan beheerd vermogen verzameld.

Goud ETF versus Bitcoin ETF

De allereerste goud ETF in de VS had meer dan 2 jaar nodig om deze mijlpaal te bereiken na de lancering in 2004. Het gaat over de SPDR Gold Shares GLD.

Will Clemente van Reflexivity Research verwoordde het treffend op 3 maart:

"De instroom in Bitcoin ETF's heeft die van goud overschaduwd. Goud is totaal overklast."

In de laatste week van februari zagen we record instromen in spot Bitcoin ETF's. Op 3 opeenvolgende dagen bedroeg de instroom zelfs meer dan $500 miljard.

Niet iedereen is overtuigd

Venture capitalist Jeff Kirdeikis deelde een grafiek die de instroom in BTC ETF's vergelijkt met de uitstroom uit goudfondsen. De vergelijking is in één oogopslag duidelijk.

Bitcoin producten hebben al bijna de helft van de waarde van goudfondsen vergaard sinds hun lancering in januari. Maar niet iedereen is overtuigd van het succes van Bitcoin.

Goud bereikt piekniveau bijna

Goudvoorstander Peter Schiff merkte op dat media zo gefixeerd zijn op Bitcoin en de nieuwe ETF's dat ze de stijging van de goudprijs met $43 op 2 maart niet eens meldden.

Ondertussen bereikte de spotprijs van goud op 3 maart bijna het piekniveau van $2.081 per ounce. Toch heeft goud sinds begin van het jaar slechts 1% winst geboekt.

De prijs van Bitcoin is in dezelfde periode met 50% gestegen. Eric Balchunas gooide er eind februari nog een schepje bovenop. In een reactie merkte hij het volgende op:

"De pijn van goud is de winst van Bitcoin ETF's in de strijd om waardeopslag."

Hij voegde eraan toe dat er een "behoorlijke kans" is dat Bitcoin ETF's binnen minder dan 2 jaar groter zullen zijn dan goud ETF's qua beheerd vermogen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.