Crypto nieuws

Grayscale: SEC heeft geen reden om Bitcoin Spot ETF te blokkeren

admin

Leestijd: 2 minuten

*

In een brief van 29 november heeft Grayscale Investments vraagtekens gezet bij het besluit van de SEC om Bitcoin Spot ETF  te blokkeren. 

Geen gegronde reden

De vermogensbeheerder zegt dat de commissie “geen gegronde reden” kan aandragen. Beleggen in de derivatenmarkt wordt namelijk wel toegestaan, maar beleggen in het activum zelf niet.

De laatste tijd heeft de SEC een aantal afwijzingen gedaan. Ook het aanbod van VanEck werd afgeslagen. Grayscale beschouwt deze actie als discriminerend. 

Ook het bedrijf wacht op een goedkeuring van de SEC. Het heeft een aanvraag ingediend om het Grayscale Bitcoin Fund om te zetten in een spot aanbieding. 

Fysiek gedekte producten

Hoofd van EFT bij Grayscale Investments Dave LaValle heeft al eerder een betoog gedaan. Daarin verwijst hij naar redenen zoals de sterke vraag naar fysiek gedekte producten. LaValle zegt:

“Toezichthouders moeten meer te weten komen over ETF’s die futures van een bepaald activum bevatten. Ze zouden ze zich dan ook vertrouwd moeten voelen met een ETF die blootstelling biedt aan de marktprijs.”

De afkeuring is discriminerend

In brief herhaalt Grayscale ook dat er geen registratievereisten zijn onder de Investment Company wetgeving van 1940. Dit omdat Bitcoin geen effect is.

Ook eerdere afkeuringen van de toezichthouder werden in twijfel getrokken. Deze waren gebaseerd op de risico’s van fraude en marktmanipulatie. 

Volgens Grayscale is de afkeuring oneerlijk en discriminerend tegenover Bitcoin en zijn aandeelhouders. De afkeuring is ook in strijd met de wet op Administratieve Procedures.  

Beleggers willen een spot ETF

De cryptocurrency industrie vraagt al langer om een fysiek ondersteunde spot ETF. Vorige maand zette Bitwise ook in op een spot product. CIO Matt Hougan merkte daarbij op:

“Een spot Bitcoin ETF is wat beleggers willen. Wij denken dat dit mogelijk is. Bitwise blijft dit doel nastreven. We zoeken naar andere manieren om beleggers toegang te geven tot de mogelijkheden binnen crypto.”

SEC voorzitter Gary Gensler voelt meer voor een Futures ETF dan voor een spot. 

Vage en discretionaire sectie

In de brief wordt ook een ander belangrijk feit aangehaald. De momenteel verhandelde Bitcoin Futures producten zijn verwelkomd door de markt. 

Dat terwijl de Commissie doorgaat met het toepassen van haar vage en discretionaire sectie tussen de twee producten. In de brief van Grayscale Investments is te lezen:

“Volgens de wet voor Administratieve Procedures moet de Commissie gelijk gesitueerde producten ook gelijk behandelen. Tenzij er een basis is voor een ongelijke behandeling.”

Grayscale beweerd dat de beleggingsrisico’s van de door Bitcoin gedekte spot en Futures producten niet te onderscheiden zijn. Een oneerlijke behandeling zal beleggers eerder zal schaden dan beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.