Crypto nieuws

    Grayscale: SEC heeft geen reden om Bitcoin Spot ETF te blokkeren

    admin

    Leestijd: 2 minuten

    *

    In een brief van 29 november heeft Grayscale Investments vraagtekens gezet bij het besluit van de SEC om Bitcoin Spot ETF  te blokkeren. 

    Geen gegronde reden

    De vermogensbeheerder zegt dat de commissie “geen gegronde reden” kan aandragen. Beleggen in de derivatenmarkt wordt namelijk wel toegestaan, maar beleggen in het activum zelf niet.

    De laatste tijd heeft de SEC een aantal afwijzingen gedaan. Ook het aanbod van VanEck werd afgeslagen. Grayscale beschouwt deze actie als discriminerend. 

    Ook het bedrijf wacht op een goedkeuring van de SEC. Het heeft een aanvraag ingediend om het Grayscale Bitcoin Fund om te zetten in een spot aanbieding. 

    Fysiek gedekte producten

    Hoofd van EFT bij Grayscale Investments Dave LaValle heeft al eerder een betoog gedaan. Daarin verwijst hij naar redenen zoals de sterke vraag naar fysiek gedekte producten. LaValle zegt:

    “Toezichthouders moeten meer te weten komen over ETF’s die futures van een bepaald activum bevatten. Ze zouden ze zich dan ook vertrouwd moeten voelen met een ETF die blootstelling biedt aan de marktprijs.”

    De afkeuring is discriminerend

    In brief herhaalt Grayscale ook dat er geen registratievereisten zijn onder de Investment Company wetgeving van 1940. Dit omdat Bitcoin geen effect is.

    Ook eerdere afkeuringen van de toezichthouder werden in twijfel getrokken. Deze waren gebaseerd op de risico’s van fraude en marktmanipulatie. 

    Volgens Grayscale is de afkeuring oneerlijk en discriminerend tegenover Bitcoin en zijn aandeelhouders. De afkeuring is ook in strijd met de wet op Administratieve Procedures.  

    Beleggers willen een spot ETF

    De cryptocurrency industrie vraagt al langer om een fysiek ondersteunde spot ETF. Vorige maand zette Bitwise ook in op een spot product. CIO Matt Hougan merkte daarbij op:

    “Een spot Bitcoin ETF is wat beleggers willen. Wij denken dat dit mogelijk is. Bitwise blijft dit doel nastreven. We zoeken naar andere manieren om beleggers toegang te geven tot de mogelijkheden binnen crypto.”

    SEC voorzitter Gary Gensler voelt meer voor een Futures ETF dan voor een spot. 

    Vage en discretionaire sectie

    In de brief wordt ook een ander belangrijk feit aangehaald. De momenteel verhandelde Bitcoin Futures producten zijn verwelkomd door de markt. 

    Dat terwijl de Commissie doorgaat met het toepassen van haar vage en discretionaire sectie tussen de twee producten. In de brief van Grayscale Investments is te lezen:

    “Volgens de wet voor Administratieve Procedures moet de Commissie gelijk gesitueerde producten ook gelijk behandelen. Tenzij er een basis is voor een ongelijke behandeling.”

    Grayscale beweerd dat de beleggingsrisico’s van de door Bitcoin gedekte spot en Futures producten niet te onderscheiden zijn. Een oneerlijke behandeling zal beleggers eerder zal schaden dan beschermen.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Bitcoin betreedt bijna "gevarenzone" voor halvering maar crypto wereld blijft optimistisch

    Redactie

    mrt. 18, 2024

    Leestijd: 2 min

    Bitcoin heeft een geschiedenis van dalende prijzen in de weken voorafgaand aan de halvering. Het lijkt erop dat dit patroon zich in de komende week zou kunnen herhalen.

    *
    Nieuws

    Crypto derivaten bereiken recordhoogten in dagelijkse handelsvolumes

    Redactie

    mrt. 1, 2024

    Leestijd: 2 min

    Deze week meldden Deribit en Coinbase Institutional recordhoogtes voor de activiteit en handelsvolumes van crypto-derivaten.

    *
    Nieuws

    Spot Bitcoin ETF naar nieuw record hoogtepunt van $680 miljoen

    Femke Wassink

    feb. 28, 2024

    Leestijd: 2 min

    Spot Bitcoin ETF's bereiken een nieuw recordhoogtepunt van $680 miljoen. Dit terwijl de Bitcoin bull market een versnelling opschakelt en in rap tempo toeneemt.