Crypto nieuws

Grayscale: SEC heeft geen reden om Bitcoin Spot ETF te blokkeren

admin

Leestijd: 2 minuten

*

In een brief van 29 november heeft Grayscale Investments vraagtekens gezet bij het besluit van de SEC om Bitcoin Spot ETF  te blokkeren. 

Geen gegronde reden

De vermogensbeheerder zegt dat de commissie “geen gegronde reden” kan aandragen. Beleggen in de derivatenmarkt wordt namelijk wel toegestaan, maar beleggen in het activum zelf niet.

De laatste tijd heeft de SEC een aantal afwijzingen gedaan. Ook het aanbod van VanEck werd afgeslagen. Grayscale beschouwt deze actie als discriminerend. 

Ook het bedrijf wacht op een goedkeuring van de SEC. Het heeft een aanvraag ingediend om het Grayscale Bitcoin Fund om te zetten in een spot aanbieding. 

Fysiek gedekte producten

Hoofd van EFT bij Grayscale Investments Dave LaValle heeft al eerder een betoog gedaan. Daarin verwijst hij naar redenen zoals de sterke vraag naar fysiek gedekte producten. LaValle zegt:

“Toezichthouders moeten meer te weten komen over ETF’s die futures van een bepaald activum bevatten. Ze zouden ze zich dan ook vertrouwd moeten voelen met een ETF die blootstelling biedt aan de marktprijs.”

De afkeuring is discriminerend

In brief herhaalt Grayscale ook dat er geen registratievereisten zijn onder de Investment Company wetgeving van 1940. Dit omdat Bitcoin geen effect is.

Ook eerdere afkeuringen van de toezichthouder werden in twijfel getrokken. Deze waren gebaseerd op de risico’s van fraude en marktmanipulatie. 

Volgens Grayscale is de afkeuring oneerlijk en discriminerend tegenover Bitcoin en zijn aandeelhouders. De afkeuring is ook in strijd met de wet op Administratieve Procedures.  

Beleggers willen een spot ETF

De cryptocurrency industrie vraagt al langer om een fysiek ondersteunde spot ETF. Vorige maand zette Bitwise ook in op een spot product. CIO Matt Hougan merkte daarbij op:

“Een spot Bitcoin ETF is wat beleggers willen. Wij denken dat dit mogelijk is. Bitwise blijft dit doel nastreven. We zoeken naar andere manieren om beleggers toegang te geven tot de mogelijkheden binnen crypto.”

SEC voorzitter Gary Gensler voelt meer voor een Futures ETF dan voor een spot. 

Vage en discretionaire sectie

In de brief wordt ook een ander belangrijk feit aangehaald. De momenteel verhandelde Bitcoin Futures producten zijn verwelkomd door de markt. 

Dat terwijl de Commissie doorgaat met het toepassen van haar vage en discretionaire sectie tussen de twee producten. In de brief van Grayscale Investments is te lezen:

“Volgens de wet voor Administratieve Procedures moet de Commissie gelijk gesitueerde producten ook gelijk behandelen. Tenzij er een basis is voor een ongelijke behandeling.”

Grayscale beweerd dat de beleggingsrisico’s van de door Bitcoin gedekte spot en Futures producten niet te onderscheiden zijn. Een oneerlijke behandeling zal beleggers eerder zal schaden dan beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.